avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Activitate Adriana.30

Activitate Adriana.30

Mulțumesc pentru răspuns.
Zi bună!


Emilika40 a scris:

OUG 19/2020, Articolul 49
(1) Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.
(2) Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluția informatică funcțională pe site-ul recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ RPL2021.
(3) Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligația de a le acorda acestora ziua liberă, plătită, prevăzută la alin. (1), la o dată stabilită de comun acord cu persoanele îndreptățite. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării.
(4) Se acordă o singură zi liberă, plătită, unei persoane salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane conform prevederilor art. 43 din prezenta ordonanță de urgență.

1. Nu. Doar persoanele salariate la data autorecenzării pot cere ziua liberă plătită.
2. Nu este precizată situația de care spuneți. Se poate înțelege că salariatul poate cere liberul, în termen de un an de la autorecenzare, de la orice angajator (deci și de la altul decât cel la care era când a completat chestionarul), însă așteptați și alte opinii.

Buna,
Am 2 întrebări legate de recensământul online.

Dacă o persoana a făcut recensământul online in timp ce ce afla in șomaj, iar după câteva zile, (1 aprilie) s-a angajat, este posibil sa mai beneficieze de acea zi libera, acum că este angajat?

A doua întrebare, daca o persoana a făcut acest recensământ online in timp ce era angajată ( nu a beneficiat de acea zi liberă), iar acum s-a angajat la alt angajator,mai poate benefica de zi libera ?

Mulțumesc.
Zi buna!
1. In contract sunt precizate 21 zile.

2. Șomajul tehnic a fost pe luna aprilie și jumatare din luna mai , din aprilie până 15 mai a fost șomajul tehnic.

3. Din cauza că turele sunt de 6h, pe schimburi și se lucrează un weekend da, unul nu, in unele luni nu se făceau 160 h. ( Sâmbătă se lucrează 9 h, duminică 6 h). Salariul este minim, nu exista spor sau plata suplimentara pt weekend lucrat , de unde se supărarea mea, pentru că merit sa fiu plătită salariul minim chiar daca nu sunt 160 h. Iar dintr-o dată angajatorul mi-a zis că toate lunile acestea mi-a platit ore in plus , de aceea nu am dreptul la concediu de odihna.

Mulțumesc.


Cornel Vasile a scris:

Ca sa intelegem mai bine , precizati :
1, numarul de zile de Co prevazute in c.i.m.

2. perioada ( de la ... pana la ... ) de somaj tehnic

3. ati lucrat toate zilele ? ... de unde reiese diferenta de ore?



Da, știu, am precizat asta.

Nu știu dacă m-ați înțeles sau poate nu m-am exprimat bine in postul meu.

Eu până acum am fost plătită salariul minim (având program 6 h luni -vineri și 2-3 weekenduri /luna lucrate , sâmbătă 9h, duminica 6 h). Acum mi se zice că de fapt am fost plătită mai mult decât trebuia , că am fost plătită 160 h ,deși unele luni aveam lucrate 150 h. Și de aceea ,mi s-a precizat că nu aveam DREPTUL la concediu de odihna platit. (Mi s-a transmis la 1 luna jumătate după concediu ) și că angajatorul consideră că următoarele 9 zile (restul rămas din anul acesta , da,știu, sunt mai puține acum din cauza perioadei de șomaj tehnic +concediu anul viitor ,astfel încât sa dea Nr 9) nu o sa le mai iau. Toată lumea din aceea locație lucrează același Nr de ore ca și noi ,la fel ca și weekenduri, dar au avut concedii de odihna platit.

Mulțumesc că mi-ați răspuns, contează mult pentru mine.


Cornel Vasile a scris:

Somajul tehnic afecteaza durata concediului de odihna .

Cum afectează șomajul tehnic zilele de concediu de odihnă. Lămuriri de la Inspecția Muncii
www.avocatnet.ro/articol_550...

Am fost in șomaj tehnic.



Cornel Vasile a scris:

Ce statut ati avut pe durata starii de urgenta , somaj tehnic , ati fost la munca , ati lucrat de acasa etc. ?

Buna ziua! Sper că este ok categoria in care întreb. Dacă m-ați putea ajuta cu un răspuns, va rog.
Sunt angajata de la sfârșitul lunii ianuarie , program 6 h /zi, weekendul lucrat: unul da, unul nu, deci într-o lună pot prinde 2 sau 3 weekenduri lucrate. Sambetele 9 h, duminica 6h. Mi-am luat concediu de odihna de pe data de 31 august , 9 zile lucrătoare. Mi s-a explicat că perioada stării de urgență a diminuat zilele de concediu, am înțeles asta. Salariul meu : minimul pe economie.
Acum, angajatorul îmi spune că nu aveam dreptul la cele 9 zile de concediu , pentru că în tot acest timp de când lucrez nu aveam 160 h lucrate, iar eu am fost plătita mereu salariul minim, zicând că am fost plătita in plus . (Unele luni cred că aveam 150 ore, altele 165... ) Și că de acum înainte nu mai am dreptul la concediu odihna cu plata , iar următoarele 9 zile concediu nu vor fi plătite, cum ar veni mai trebuie sa sar peste următoarele 9 zile de concediu. ( Știu că nu mai sunt 21 zile, sunt mai puține ).Este adevărat/ legal ceea de zice angajatorul ? Nu am mai auzit așa ceva. Sa nu uitam că lucrez și weekendurile.
Ciudat e că toată lumea care lucrează în acea clădirile e plătită cel puțin minimul pe economie și beneficiază de concediu odihna, având același program de munca.
A, și încă o întrebare : mi s-a zis că voi fi plătită cu ora de acum înainte . Asta cred că ar da sub salariul minim in unele luni, iar în altele peste, în funcție de ore. Este legal ?

Mulțumesc , zi buna !