avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Activitate Sofi96

Activitate Sofi96

Vă rog răspundeți la următoarele întrebări. Câte medicamente se pot prescrie din lista B și care este legea valabilă? Sunt pensionară cu boli cronice și medicul de familie nu-mi prescrie decât trei medicamente din lista B, deși valoarea totală a medicamentelor prescrise nu ajunge la 330 RON. Eu așa am înțeles că se pot prescrie în total 7 medicamente, din care 3 din lista B, doar pensionarilor cu pensia mai mică de 990 RON. Nu e cazul meu. Deci câte medicamente mi se pot prescrie lunar din lista B, Care este legea, este stabilit numărul medicamentelor sau valoarea totală a acestora. Mulțumesc anticipat.
Există posibilitatea ca unul dintre moștenitori, să cumpere întreaga moștenire a celuilalt moștenitor, cu acordul acestuia?
Ce fel de procedură notarială face acest lucru posibil.
Răspuns la discuția Certificat de moștenitor
Vă multumesc mult pentru ajutor si aș mai pune câteva întrebări.
Ce înseamnă : "în condițiile articolului 700 cod civil este străină de succesiune"
Înseamnă că nu moștenește din bunurile ce sunt cuprinse în masa succesorală și se referă doar la acel certificat?
Sau are și alte consecințe ?
Răspuns la discuția Certificat de moștenitor
Legat de certificatul de moștenitor după tata nu știu din ce cauză nu figureaza sora, dar s-ar putea ca din această cauză acesta să nu fie valabil?
In acest caz sora poate moșteni după tata din teren?
Am înțeles că nu poate moșteni după mama, care are jumătate din teren ca parte proprie și moștenește 1/4 din jumătatea tatălui, iar cel 3/4 rămași din jumătatea tatălui, pe care ar fi moștenit fratele conform cu certificatul, ar fi împărțit între el și soră sa?
Răspuns la discuția Certificat de moștenitor


Asta înseamnă că nu moștenește din teren nici din jumătatea proprie a mamei, si nici din sfertul pe care mama a moștenit de la tata?


Am o întrebare, legat de o moștenire. Este vorba despre un teren intravilan, o grădină, cumpărat de către părinți în timpul căsătoriei. Părinții au 2 copii.
După decesul tatălui în certificatul de moștenitor eliberat în urma succesiunii se află scris următoarele " după defunctul... 250/2193 parte din terenul înscris în c.f. ... și 1/2 parte din construcții situate pe intravilanul aflător în.... - cu mențiunea că restul construcțiilor de 1/2 parte formează proprietatea soției supraviețuitoare - va reveni: în cota de 1/4 a parte soției supraviețuitoare și 3/4 parte a fiului."
Deci sora nu apare în certificatul de moștenitor.
Terenul înscris în certificat este terenul în cauză, cu numerele topografice corespunzătoare.
În 1990 cei trei mama, fiul și fiica au depus cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate, au primit adeverință pentru toate terenurile, inclusiv terenul intravilan în cauză, dar nu s-a eliberat titlu de proprietate.
După decesul mamei sora a renunțat la moștenire din cauză că nelocuind în localitate mama a fost îngrijită de familia fratelui și înmormântată pe cheltuiala lor, mormântul a fost amenajat de ei, fără nicio contribuție din partea sorei. Declarația de renunțare a fost făcută la notar, în 2004, iar în certificatul de moștenitor apare ca moștenitor fratele, iar în dreptul numelui sorei scrie următoarele:
"În condițiile art. 700 Cod civil este străină de succesiune."
Dar în certificat la masa succesorală nu figurează terenurile decât apartamentul.
Fratele nu a ținut seama de certificatele de moștenitor, ci a împărțit în mod egal cu sora sa sumele obținute din vânzarea casei după decesul tatălui, a apartamentului mamei și a terenurilor extravilane vândute ulterior.
Cu câțiva ani în urmă sora a făcut o declarație de mână, în care renunță la grădină în favoarea fratelui. Anul acesta fratele a pornit procedurile pentru obținerea titlului de proprietate pentru gradină, titlul s-a eliberat pe numele celor trei, mama decedată, fratele și sora. Iar sora a exprimat, că s-a răzgândit dorește să aibă parte din acest teren.
Menționez ca grădina a fost lucrată tot timpul de familia fratelui chiar și în timpul vieții mamei împreună cu aceasta, iar după boala și moartea mamei doar de familia fratelui, și din recoltă a beneficiat și sora. Toate cheltuielile, taxele, impozitele au fost suportate de familia fratelui, el a făcut gardul, a plantat pomi etc.
Întrebarea mea este dacă sora are drept la grădină și la cât are dreptul,
- dacă este valabil certificatul de moștenitor după decesul tatălui, în care ea nu apare ca moștenitor,
- dacă are drept de moștenire din partea mamei deși a renunțat la moștenire.
- dacă declarația ei de mână valorează ceva
Fratele vrea să pună capăt acestei comuniuni, dorește să o plătească pe sora sa conform cu cât îi revine legal, dar în așa fel încât să nu mai aibă dreptul să ceară orice legat de moștenire.
Și o ultimă intrebarea: care ar fi procedura legală notarială prin care acest lucru este rezolvabil.
Mulțumesc pentru răspuns anticipat.

Mulțumesc. Am înțeles că doar prin instanță pot să obtin titlul. Este complicat? Există declaratie de renunțare la succesiune făcută la notar, acum mulți ani.
Răspuns la discuția Titlu de proprietate
Mulțumesc. Este complicat? Există declaratie de renunțare la succesiune făcută la notar, acum mulți ani.
Ce pot să fac în cazul în care o rudă care figurează pe cererea de reconstituirea dreptului de proprietate al unui teren agricol nu vrea să prezinte actele pentru eliberarea titlului de proprietate. Am înțeles din lege ca pe titlul de proprietate trebuie să fie numele tuturor moștenitorilor, chiar dacă ei între timp au renunțat la moștenire. Ce este de făcut în acest caz, nu pot să primesc titlul de proprietate fiindcă o rudă care a renunțat și știe că nu are parte din moștenire nu vrea să ne dea copiile actelor necesare? Cred ca trebuie sa existe o cale să obțin titlul. Vă rog să mă lămuriți. Mulțumesc