avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de moștenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de moștenitor


Am o întrebare, legat de o moștenire. Este vorba despre un teren intravilan, o grădină, cumpărat de către părinți în timpul căsătoriei. Părinții au 2 copii.
După decesul tatălui în certificatul de moștenitor eliberat în urma succesiunii se află scris următoarele " după defunctul... 250/2193 parte din terenul înscris în c.f. ... și 1/2 parte din construcții situate pe intravilanul aflător în.... - cu mențiunea că restul construcțiilor de 1/2 parte formează proprietatea soției supraviețuitoare - va reveni: în cota de 1/4 a parte soției supraviețuitoare și 3/4 parte a fiului."
Deci sora nu apare în certificatul de moștenitor.
Terenul înscris în certificat este terenul în cauză, cu numerele topografice corespunzătoare.
În 1990 cei trei mama, fiul și fiica au depus cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate, au primit adeverință pentru toate terenurile, inclusiv terenul intravilan în cauză, dar nu s-a eliberat titlu de proprietate.
După decesul mamei sora a renunțat la moștenire din cauză că nelocuind în localitate mama a fost îngrijită de familia fratelui și înmormântată pe cheltuiala lor, mormântul a fost amenajat de ei, fără nicio contribuție din partea sorei. Declarația de renunțare a fost făcută la notar, în 2004, iar în certificatul de moștenitor apare ca moștenitor fratele, iar în dreptul numelui sorei scrie următoarele:
"În condițiile art. 700 Cod civil este străină de succesiune."
Dar în certificat la masa succesorală nu figurează terenurile decât apartamentul.
Fratele nu a ținut seama de certificatele de moștenitor, ci a împărțit în mod egal cu sora sa sumele obținute din vânzarea casei după decesul tatălui, a apartamentului mamei și a terenurilor extravilane vândute ulterior.
Cu câțiva ani în urmă sora a făcut o declarație de mână, în care renunță la grădină în favoarea fratelui. Anul acesta fratele a pornit procedurile pentru obținerea titlului de proprietate pentru gradină, titlul s-a eliberat pe numele celor trei, mama decedată, fratele și sora. Iar sora a exprimat, că s-a răzgândit dorește să aibă parte din acest teren.
Menționez ca grădina a fost lucrată tot timpul de familia fratelui chiar și în timpul vieții mamei împreună cu aceasta, iar după boala și moartea mamei doar de familia fratelui, și din recoltă a beneficiat și sora. Toate cheltuielile, taxele, impozitele au fost suportate de familia fratelui, el a făcut gardul, a plantat pomi etc.
Întrebarea mea este dacă sora are drept la grădină și la cât are dreptul,
- dacă este valabil certificatul de moștenitor după decesul tatălui, în care ea nu apare ca moștenitor,
- dacă are drept de moștenire din partea mamei deși a renunțat la moștenire.
- dacă declarația ei de mână valorează ceva
Fratele vrea să pună capăt acestei comuniuni, dorește să o plătească pe sora sa conform cu cât îi revine legal, dar în așa fel încât să nu mai aibă dreptul să ceară orice legat de moștenire.
Și o ultimă intrebarea: care ar fi procedura legală notarială prin care acest lucru este rezolvabil.
Mulțumesc pentru răspuns anticipat.

Cel mai recent răspuns: Sofi96 , utilizator 12:26, 15 Decembrie 2019
Cum de nu apare ca mostenitor cand s-a dezbatut succesiunea dupa tata ? Fratele nu a declarat ca mai are o sora, respectiv, mama ca mai are un copil ?

Declarația de renunțare a fost făcută la notar, în 2004,

Dupa mama , nu mai poate avea calitatea de mostenitor, ea renuntand, nu se mai poate razgandi sau mosteni ceva din ce a apartinut mamei.


Asta înseamnă că nu moștenește din teren nici din jumătatea proprie a mamei, si nici din sfertul pe care mama a moștenit de la tata?

Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Decembrie 2019
gi-jane2, moderator
Nimic din ce a avut mama, dobandit prin orice mijloc- cumparat, donat, mostenit.
Legat de certificatul de moștenitor după tata nu știu din ce cauză nu figureaza sora, dar s-ar putea ca din această cauză acesta să nu fie valabil?
In acest caz sora poate moșteni după tata din teren?
Am înțeles că nu poate moșteni după mama, care are jumătate din teren ca parte proprie și moștenește 1/4 din jumătatea tatălui, iar cel 3/4 rămași din jumătatea tatălui, pe care ar fi moștenit fratele conform cu certificatul, ar fi împărțit între el și soră sa?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sofi96 a scris:

În 1990 cei trei mama, fiul și fiica au depus cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate...

Sofi96 a scris:

In acest caz sora poate moșteni după tata din teren?


Da. (sau cel puțin așa rezultă din ce ați scris)

Legea 18/1991
Art. 13. -
(1) Calitatea de moștenitor se stabilește pe baza certificatului de moștenitor sau a hotărârii judecătorești definitive ori, în lipsa acestora, prin orice probe din care rezultă acceptarea moștenirii.

(2) Moștenitorii care nu-și pot dovedi această calitate, întrucât terenurile nu s-au găsit în circuitul civil, sunt socotiți repuși de drept în termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au aparținut autorului lor. Ei sunt considerați că au acceptat moștenirea prin cererea pe care o fac comisiei.


Înțeleg că NU există o declarație de renunțare la moștenirea tatălui. (ci doar la moștenirea mamei).
Dacă anterior cererii către comisie ar fi existat o declarație de renunțare la moștenirea tatălui, atunci cererea făcută comisiei nu putea să aibă efectul repunerii in termenul „de acceptare”.
Discuția este lungă și trebuie nuanțată, tinând cont de diferența între renunțător și străin de moștenire prin neacceptare.
Ultima modificare: Duminică, 15 Decembrie 2019
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Am o nelamurire va rog sa ma ajutati bellmo bellmo am o intrebare referitoare la un teren ,este al tatalui meu si el a decedat in urma cu un an de zile si am ramas eu cu mama si cu sora mea si vreau sami ... (vezi toată discuția)
Act succesiune Nica Angela Nica Angela Act succesiune.Buna ziua.An făcut succesiunea după decesul tatălui în anul 1985 fiind patru frați și acum urmează să facem succesiunea după decesul ... (vezi toată discuția)
Succesiune DARSHAN DARSHAN Buna ziua .Am si eu o problema;mama a decedat de curind,relatiile cu sora nu sunt cordiale.eu detin un certificat de mostenitor dupa tata unde eu am 3/4 iar ... (vezi toată discuția)