avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Activitate alexandrabozga

Activitate alexandrabozga

Bună ziua!

In cazul unui srl cu 2 asociați (99% și 1%), asociatul cu 1% este și administrator și el ia și toate deciziile firmei. Se poate trece administratorul ca beneficiar real?
Buna ziua!

Pe statul de plata unde se trece indemnizatia de concediu medical prenatal? La concediu medical sau la rubrica indemnizatie sarcina?

Multumesc!
Am o nelămurire legata de modificarile aduse declaratiei 112 legate de detasare/delegare.
Angajații firmei X sunt delegati sa execute niste lucrari in străinătate, nu se depasesc pe an 120 de zile (60+60) Salariatii raman angajati la firma din Ro. Firma x din Ro are contract prestari servicii cu firma Y din UE.

Din codul muncii inteleg ca salariatii sunt delegati ci nu detasati.
Cum completam declaratia 112 conform modificărilor recente? Ii trecem detasati? Sau ce alternativa avem?


Răspuns la discuția Acordare concediu prenatal
Mulțumesc!

Cornel Vasile a scris:

Puteti intra in prenatal de la ambele companii ... cele 6 luni de stagiunu trebuie sa fie la fiecare angajator, se pot cumula de la mai multi angajatori.

Angajatorii va platesc indemnizatia de concediu de maternitatea, dupa care o recupereaza de la casa de asigurari de sanatate.

Daca sunt angajata la 2 companii, la compania X de 3 ani iar la Y(contract part-time) de pe 20 iulie 2019 si eu am întrat in prenatal de la 1 ianuarie 2020, compania Y imi plateste prenatal? Il poate recupera de la stat?
Sau pot intra in prenatal doar de la compania X si la compania Y sa mai aștept?
Stiu ca e vorba de stagiul de cotizare de minim 6 luni, ceea ce la compania Y nu il am. Sunt 5 luni si 10 zile...

Multumesc!
Inainte, da. Dar pe declarație nu apar exact lunile cand se incaseaza. Asta e nedumerirea. Pot doar justifica prin statul de plata/extras de cont al contului personal...

Cornel Vasile a scris:

Incasarea se face aferenta perioadei anterioare intrarii in CCC?

Stiu ca nu se iau in calcul la stabilirea sumei pt indemnizatie, nu ma interesa aspectul asta.
Eu daca depasesc 26600 lei incasari dividende ca persoana fizica pe anul 2020,va trebui sa completez o declaratie cu venitul estimat pe anul fiscal 2020 pentru a plătii contributiile Cass/Cas. Nu cred ca se specifica in declarație pe ce luni am incasat dividendele ci doar pe intreg anul. Imi e teama sa nu se suspende tocmai din aceasta cauza.
M-am adresat. Au spus ca se suspenda, dupa cum am scris si in mesaj. Eu am intrebat altceva, daca pot luadm dividendele înainte de a intra in ccc chiar daca suma pe anul calendaristic in care voi fi in ccc va fi mai mare decat dau ei voie...

Desi peste tot pe internet apare informația ca indemnizatia crestere copil nu se suspenda dacă se incaseaza dividende, pentru a fi sigura, am intrebat la Agentia de Plati din orasul unde locuiesc si ei au specificat ca se va suspenda...
Daca voi incasa dividende pana in luna întrării efectiv in ccc, mai exista vreun risc de suspendare? Chiar daca se depășește acea suma pe care o poate incasa o persoana in ccc pe perioada unui an fiscal?
Ex: nastere in martie, incasare dividende in ianuarie si februarie in valoare totala de 40000 lei. Chiar daca incasez pana intru in ccc, totusi depasesc acea sumă permisa. Eu va trebui sa completez o declaratie ca persoana fizica pentru incasarea acestor dividende, nu? Se specifica in aceasta declaratie lunile in care am incasat?
Ma puteti ajuta cu o sugestie/sfat/clarificare?


Multumesc!
Mulțumesc pentru răspunsuri.

Mai am o dilema. Pot trece pentru aceste 2-3 luni la sistem real?