avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Calcul impozit PFA-norma de venit
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Calcul impozit PFA-norma de venit

Buna ziua!
Am o situatie complexa: Pfa deschis in februarie 2019 cu norma de venit, urmeaza nastere la începutul lunii martie 2020. Daca suspend pfa-ul in luna nasterii copilului, fiind norma de venit(30000/an) , ce impozite si taxe va trebui sa platesc pt 2020, raportate la 30000 de lei sau la 7500 lei? E mai avantajos sa inchid pfa-ul si sa il redeschid dupa 2 ani sau sa il suspend?

Inca o întrebare: daca incasez dividente lunar de la un SrL pe perioada concediului de maternitate, afecteaza cumva indemnizatia? Se suspenda? Sau pot incasa dar sa nu depășesc o anumita suma anual?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2019
alexandrabozga, utilizator
Cel mai recent răspuns: p1noch1o , utilizator 18:38, 6 Ianuarie 2020
Pentru partea din postarea dumneavoastra referitoare la pfa, da, aici nu incape indoiala, cel mai sigur ar fi ca sa-l inchideti definitiv acum, sa zicem la final de luna februarie 2020. Deci o sa aveti ca activitate doar doua luni din 2020 si se va recalcula norma de venit doar pentru cele doua luni adica 30000/an/6 cand veti depune declaratia unica de inchidere a pfa. Deci veti avea de depus odata o declaratie unica de inchidere a anului 2019 si cea de inchidere a pfa, aceasta din urma dar dupa obtinerea de la registrului comertului a hotararii de inchidere a pfa..
De ce are de depus declaratie de inchidere 2019? Daca pfa a fost dechis in 2019 si este cu norma de venit atunci nu depune rectificativa si declaratia de la deschidere ii stabileste obligatiile de plata pentru 2019. Indiferent de incasari, la norma de venit, pfa plateste tot timpul darile. La inchidere, sa zicem in februarie, conform scenariului, va depune declaratia de inchidere, Ideal ar fi sa inchida inainte de termenul legal pentru depunerea declaratiei pentru intreg anul 2020 sa nu se complice
Ultima modificare: Joi, 26 Decembrie 2019
p1noch1o, utilizator
Fiind norma de venit, intradevar, nu trebuie depusa DU pentru 2019.
Mulțumesc pentru răspunsuri.

Mai am o dilema. Pot trece pentru aceste 2-3 luni la sistem real?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am vazut 2 abordari:
1- prin DU rectificativa
2- pana DU pana la 31.ianuarie.

... Ar fi bine sa verificati la ANAF

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas/cass la o pfa în sistem real care are și cim full-time Gabi-M Gabi-M Salut, Sunt in dubii privind declarația unică pe care am depus-o anul trecut pentru veniturile realizate în anul 2020 pe PFA... Treaba stă în felul ... (vezi toată discuția)
Bonificatie impozit pe venit Marian Hainagiu Marian Hainagiu Bună ziua, Cum as putea beneficia de bonificatia de 10% din impozitul pe venit aferent anului 2019, in conditiile in care: -am depus declaratia unica cu ... (vezi toată discuția)
Inchidere pfa norma de venit PVlad PVlad Buna ziua, In anii 2018 si 2019 am desfasurat activitate de PFA cu norma de venit. In 2020 luna curenta (februarie) vreau sa inchid PFA-ul. Inca nu am ... (vezi toată discuția)