Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Buna ziua!
Am o situatie complexa: Pfa deschis in februarie 2019 cu norma de venit, urmeaza nastere la începutul lunii martie 2020. Daca suspend pfa-ul in luna nasterii copilului, fiind norma de venit(30000/an) , ce impozite si taxe va trebui sa platesc pt 2020, raportate la 30000 de lei sau la 7500 lei? E mai avantajos sa inchid pfa-ul si sa il redeschid dupa 2 ani sau sa il suspend?
Inca o întrebare: daca incasez dividente lunar de la un SrL pe perioada concediului de maternitate, afecteaza cumva indemnizatia? Se suspenda? Sau pot incasa dar sa nu depășesc o anumita suma anual?
Pentru partea din postarea dumneavoastra referitoare la pfa, da, aici nu incape indoiala, cel mai sigur ar fi ca sa-l inchideti definitiv acum, sa zicem la final de luna februarie 2020. Deci o sa aveti ca activitate doar doua luni din 2020 si se va recalcula norma de venit doar pentru cele doua luni adica 30000/an/6 cand veti depune declaratia unica de inchidere a pfa. Deci veti avea de depus odata o declaratie unica de inchidere a anului 2019 si cea de inchidere a pfa, aceasta din urma dar dupa obtinerea de la registrului comertului a hotararii de inchidere a pfa..
De ce are de depus declaratie de inchidere 2019? Daca pfa a fost dechis in 2019 si este cu norma de venit atunci nu depune rectificativa si declaratia de la deschidere ii stabileste obligatiile de plata pentru 2019. Indiferent de incasari, la norma de venit, pfa plateste tot timpul darile. La inchidere, sa zicem in februarie, conform scenariului, va depune declaratia de inchidere, Ideal ar fi sa inchida inainte de termenul legal pentru depunerea declaratiei pentru intreg anul 2020 sa nu se complice
Declarație 406 presupune raportarea la Fisc a tuturor datelor din contabilitatea unei firme (încasările și plățile, produsele aflate în stoc, taxele plătite, înregistrările contabile etc.) într-un mod standardizat, care trebuie să respecte întocmai schema tehnică impusă de autoritatea fiscală.
Cursul practic oferit de avocatnet.ro va cartografia noul sistem SAF-T, fiind gândit ca un instrument de orientare în care vom analiza aplicat,timp de 8 ore, noul sistem de raportare, astfel încât fiecare participant să înțeleagă cum se identifică și se raportează informațiile cerute de Fisc prin declarația 406.