avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Activitate d.liviu08

Activitate d.liviu08

Sunt un angajator din domeniul serviciilor care a patit o situatie nepalcuta din cauza a 2 angajati care au reusit timp de 11 luni sa mutei 50% din clientii firmei catre o firma pe care a infiintat-o avand acelasi obiect de activitate ca si firma mea. In perioada in care ei erau angajati la societatea mea au infiintat fima concurenta si au incput sa mute clientii catre societatea lor executand aceleasi lucrari ca si societatea mea . Dupa 6 luni unul din ei a demisionat motivand plecarea catre o alta companie avand un alt obiect de activitate. Nu am banuit nimic. Dupa inca 5 luni am avut suspiciuni despre angajatul care a ramas in societate si am descoperit ca cei 2 aveau de aproape 1 an o societate similara. Destul de repede am descoperit si amploarea furtului de clienti atat in perioada cat amandoi au lucrat pentru mine cat si dupa ce unul a plecat de la firma mea. Ca funtie ei gestionau relatiile cu clientii.
Intrebarea este cum pot sa-mi recuperez pagubele produse de acesti 2 angajati avand in vedere ca dovezi am banuiesc destule? Ca dovezi am: documente de executie a lucrarilor pe firma lor (peste 50) in perioada in care amandoi lucrau la mine semnate de ei. In momentul depunerii lor ei semnau documentele ca reprezentant al firmei mele dar documentele sunt ale lor. Am descoperit in calculatorele lor o factura scanata de executie a lucrarilor pe firma lor.
Dupa plecarea primului dintre ei am descoperit o alta metoda de furt, cel ramas trimitea lucrari catre cel plecat, trimitea absolut toate informatiile dupa corespondenta firmei mele (e-mail) si dupa o perioada de timp a directionat automat din serverul firmei toata corespondenta firmei catre firma lor bineinteles cel ramas avnd parola de aces a tuturor adreselor de E-mail. Recuperarea informatiilor de pe acest server indica acesa trimetere a informatiilor(sent items).
Latura penala in acest sens este valabila si daca e-mailul a fost trimis din adresa lor de e-mail avand ca terminatie domeniul www al firmei mele. De ex: gigel@firmamea.ro forward to gigel@firmalor.ro? Corespondenta electronica nume@firmamea.ro reprezinta proprietatea mea? Au dreptul sa le trimeata catre nume@firmalor.ro?
Tot odata pot sa leg ca data cereri de oferta catre nume@firmamea.ro forward to acelasinume@firmalor.ro si dupa aprox o saptamana copie de executie pe firma lor a serviciului prestat pe firma lor. In cazul unui proces civil cu ei nu stiu ce pot sa recuperez de la ei ca nu prea au proprietati si pana la aparitia unui sechestru pe firma lor banii sunt bauti de mult. De recuperarea clientilor este cam greu si singurul lucru care m-ar ajuta ar fi disparitia lor din acest business mai ales ca portofoliul lor de clienti este destul de mare si absolut toti au fost ani de zile ai mei. Bineinteles ei lucrand sub pretul meu nu poate fi vorba de o revenire a clientilor mai ales firma lor de apartament nu are cheltuielile mele.
Sorry pentru lunga poveste dar este ca o telenovela prosta ce mi sa intamplat mai ales ca vina mea este ca nu am prevazut acest lucru neincheind cu ei contracte de confidentialitate ci doar cele STAS dela ITM si un stupid regulament de ordine interioara care specifica doar "pastrarea cofidentialitatii asupra activitatilor interiare ale firmei" stupid regulament de ordine interiora facut de unul din ei (el fiind manager) care nu foloseste la nimimc.
Nu stiu cum sa procedez? Civil pe legea concurentei neloiale?(nu ma pre incanta de durata si nu rezolv nimic) Penal pentru violarea corespondentei (ar fi bine ca in businessul meu pierzi toate acreditalile in cazul unei fapte penale de orice fel) ? Amindoua?