avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Activitate abende

Activitate abende

Buna ziua!

In 1986 am cumparat de la primaria unei localitati (comuna) un apartament de bloc construit chiar de primarie. Procesul de vanzare a fost facuta de IGO sau IGCL care a fost imputernicit de primarie sa faca vanzarea. Din pacate nici pana azi primaria nu a intabulat imobilul si stam fara acte de proprietate. Singura dovada este contractul si chitanta data de IGO. Dupa zeci de insistente, nici chiar azi primaria nu vrea sa faca intabularea. Am incercat pe cont propriu dar fara colaborarea primariei nu putem face nimic. Din cei patru apartamente trei au fost vandute de primarie, numai una o mai are in proprietate.
Prin proces se poate obliga primaria sa faca intabularea imobilului? El fiind constructorul si vechiul proprietar.

Multumesc pentru raspunsul Dv.
Buna ziua,

Pentru contracte individuale multiple de munca cum se acorda practic concediile de odihna? Perioada de concediu a uneia dintre contracte poate fi suprapusa cu perioada de lucru a celuilalt contract?
Pentru un set de terenuri agricole am facut dosar de retrocedare pe baza legii 18/1991, dosar pe care din pacate nu am tocmit complet (o parte din suprafata nu figura in registrul agricol, trebuia extras de carte funciara pe care nu am atasat-o la vremea respectiva). Am depasit termenul de completare a dosarului si ca atare respectivul teren nu a fost retrocedat ci numai cele care au fost dovedite prin registrul agricol.
Dupa aparitia legii 10/2001 am facut un nou dosar si am revendicat terenurile ramase neretrocedate. Insa comisia de retrocedare a refuzat retrocedarea in natura a terenurilor respective invocand faptul ca pe baza legii 18 are atata cereri ca suprafata de teren ceruta depaseste suprafata existent al comunei. Am facut plangere si la nivel de prefectura, iar raspunsul lor a fost ca legea 10/2001 se aplica numai pentru terenurile ramase dupa "inchiderea" legii 18/1991..
In momentul actual terenurile respective au fost date la alti proprietari care au obtinut titluri de proprietate pentru ele, iar noua nu ne a fost solutionat deloc cererea facuta pe baza legii 10/2001.
Mai avem speranta sa primim inapoi aceste terenuri sau eventual o compensare pentru ele?

Va multumesc anticipat pentru raspunsul Dv.
Multumesc foarte mult pentru ajutorul Dv.
Multumesc mult pentru raspunsul Dv.

Mai am o intrebare care deriva din aceasta problema:
Prin CCM pe unitate se poate reglementa nr. CIM per angajat?
Problema de fond este ca prin mai multe CIM-uri cumulate unii colegi "fenteaza" valoarea maxima din grila de salarizare.

Cu deosebit respect.
Lucrez intr-un institut de cercetare unde in ultima perioada a aparut situatii cu colegi care au mai multe CIM-uri: de ex. unul pentru cele 8 ore de lucru si celalalt pentru un proiect de cercetare europeana. Ultimul se face in 4 ore/zi timp de lucru. Adica pe cele doua CIM-uri angajatul are 12 ore/zi de lucru pe toate durata anului.
Intrebarea mea este cum se intelege durata maxima a timpului de lucru?
Art. 114 din codul muncii zice ca max. 48 de ore/saptamana, dar din alte discutii am inteles ca aceasta limita se refera la un singur CIM.
Art. 115 spune ca "Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore", iar
Art. 135 spune ca "Salariaţii au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive."

prin urmare la noi se aplica Art 135, prin care se intelege ca timpul de lucru 12 ore/zi/an este perfect legal, evident prin doua CIM-uri cumulate care cumva este sustinuta si de directiva europeana 93/104/CE care spune la Sec. II/Art. 3 ca "Statele membre iau măsurile necesare pentru a acorda fiecărui lucrător dreptul la o perioadă minimă de repaus zilnic de 11 ore consecutive într-un interval de 24 ore."

Totodata si cu cumulul de functii definita prin Art. 35 C. Muncii este o problema, deoarece pe fiecare CIM angajatul are acelasi functie, adica "cercetator".

Multumesc anticipat pentru rasounsul Dv.