avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Activitate Safta_i

Activitate Safta_i

d-na elga50, daca tema propusa de mine a fost dezbatuta si paradezbatuta pe forum inseamna probabil ca este interesanta si constatam in continuare ca tot ar mai fi de discutat pe marginea acestui subiect.Dar poate ca gresesc!?
Poate un subiect interesant ar fi si “schimbarea de destinatie din spatiu de locuit in spatiu cu alta destinatie”. Eu il consider un subiect interesant pentru ca am avut foarte mult de “luptat” cu cateva Asociatii de Proprietari dar nu ce este interesant pentru mine poate fi interesant si pentru majoritatea celor ce intra pe acest site. Nu am studii juridice dar acest subiect am fost nevoit sa-l studiez si in momentul de fata ma intreb de ce oare legiuitorul a mentionat in Lege ca pentru a schimba destinatia unui apartament din spatiu de locuit in spatiu cu alta destinatie este necesar si acordul proprietarilor direct AFECTATI. N-ar fi fost mai bine daca acesti proprietari s-ar numi proprietari direct INVECINATI? Nu sant manipulati cei ce trebuie sa semneze acel acord ca vor fi “afectati”?
Răspuns la discuția legi facute de locatarii din bloc
[EDITAT]
in legatura cu ce spunea un domn putin mai 'nainte ca asociatiile trebuie sa incheie o comventie cu societatile ce functioneaza in condominiu pentru a sti cum sa-i taxeze la cheltuieli este foarte corect si legislatia este foarte buna dar de aici si pana a le impune tuturor ce-si schimba destinatia ca nu le semneaza si stampileaza acordul asociatiei este oarece distanta. chiar si d-na elga50 a realizat ca este vorba de un santaj. eu am auzit ca sant presedinti de asociatii care chiar le impun celor ce vor sa-si desfasoare o activitate comerciala-economico profesionala intrun condominiu sa faca anumite investitii (zugraveli, gresie, faianta etc) pentru a le stampila acordul respectiv si multi care dupa parerea mea sunt tare prosti, se lasa santajati si chiar cheltuie o gramada de bani pentru un acord. Dar nu stiu de ce zic eu ca sunt prosti. poate prost sunt eu care traiesc cu impresia ca bine ar fi sa fie trasi la raspundere toti acesti abuzivi penali. oare nu s-ar pierde foarte mult timp prin instante (timpul costa bani) si oare nu s-ar cheltui prea multi bani intru educarea unora ce cred ca sunt irecuperabili?
Sper ca se intelege din ce am scris mai sus, domnule Felix, ca ori ce functionar poate fi tras la raspundere pentru "Abuz in serviciu". M-as bucura sa il dati in judecata pe abuzivul respectiv pentru ca un proces penal are menirea si de "a educa". In felul acesta respectivul poate ca isi va da seama ca a gresit desi eu ma indoesc. Daca va fi condamnat, chiar si la o amenda penala, el, needucatul, va considera ca ati avut pile la justitie sau ca judecatorul a fost prost pentru ca in tara asta suntem cei mai tari la fotbal si la justitie. Doamne fereste!
"Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor" - Art. 246 Cod Penal . Inchisoare de la 6luni la 3 ani.
"Fapte savarsite de alti functionari" - Art. 258 Cod Penal. "Dispozitiile art. 246-250 privitoare la functionarii publici se aplica si celorlalti functionari, in acest caz maximul pedepsei reducandu-se cu o treime."
"Functionar public si functionar"- Art 147 Cod Penal - 1) Prin functionar public se intelege ori ce persoana care exercita .....in serviciul unei unitati dintre cele care se refera art. 145 Cod Penal
2) Prin functionar se intelege persoana mentionat la alin. 1, precum si ori ce salariat care exercita o insarcinare in servicul unei alte persoane juridice decat cele prevazute in acel alineat.
Răspuns la discuția legi facute de locatarii din bloc
sa nu va retrageti. incercati si-l sprijiniti pe proprietar pentru ca ceea ce fac cei de la asociatie este un abuz ordinar. probabil ca proprietarul nu este o "[EDITAT]". cereti o copie de pe hotararea adunarii care stipuleaza ca trebuie luata aceasta taxa la toti cei ce-si schimba destinatia. ce faceti cu copia? ziceti ca va trebuie o justificare la conducerea firmei si in felul acesta ati cules probe si puteti dovedi santajul ordinar la care sunteti supus d-voastra si proprietarul care in viziunea acelora este un mare nemernic care are o casa unde locuieste si mai are si una pe care vrea sa o inchirieze. pai asta se imbogateste si noua nu ne da nimic. asa cred ca gandesc nemernicii. vor si ei o bucatica din cascaval dar asa de pomana, ca milogii. dupa ce va rezolvati problema trimitetii la poarta bisericii din apropiere.
domnule Claudiu Radoi cititi cu atentie sfaturile d-lui avocat Lasco. Aveti oazia sa ajungeti in instanta si faptul ca d-voastra sau vecinii invidiosi au ajuns la concluzia ca respectivul are un "comportament necivic" nu aveti dreptul sa-l impiedicati pe respectivul sa-si foloseasca bunul sau. Ar trebui sa motivati si motivele sa fie bine intemeiate ca altfel puteti sa va faceti de ras. Pt. "elga50" - daca invidiosii respectivi nu vor sa-si dea acordul pentru ca nu vor ei ar putea sa piarda in instanta. Ce motiv e ala "are un comportament necivic". Probabil ca mult mai civic ar fi sa dea si el o spaga acolo asa cum ar dori "paula25". Ar dori daca se poate sa incaseze si bani lunar, sunt curios ce suma ar dori, si respectivul sa-si ia si angajamentul ca face pe politistul si ii aresteaza pe toti cheflii ce indrasnesc sa o deranjeze. Cine nu va da voie sa dati telefon la politie? daca sunteti deranjata intr-adevar dar d-voastra deja sunteti deranjata ca ala incearca sa castige bani si d-voastra nu stiti cum sa faceti sa luati niste bani fara sa munciti ci doar sa jantajati. Nu este un "comporament civic" ba inclin sa cred ca nu aveti nici sapte ani de acasa dar nu sant sigur. va rog sa ma scuzati daca v-am scris putin mai dur dar sper sa va intre in creeri capului ca nu este frumos sa fii abuziv. pai ce, daca scrie la lege ca sunt vecin direc afectat eu chiar sunt afectat. n-am bani, n-am masina, n-am decat o casa si in asta locuiesc. sunt afectat. mama ce afectati sunteti ca alti fac afaceri si voi stati pe balcon si va uitati la ei. punetiva capul la contributie si produceti si voi, afectatilor, direct afectatilor.
Răspuns la discuția Banner la geam
la noi la bloc avem mai multe firme care functioneaza la parterul blocului in foste garsoniere care sunt in momentul de fata spatii comerciale. Noi am hotarat ca toti cei ce afiseaza reclama in dreptul ferestrelor si nu numai in dreptul ferestrelor dar in dreptul spatiului comercial care il detine sa nu plateasca nici un ban la asociatia de proprietari ci doar la primarie pentru ca taxa care se plateste la primarie am inteles ca ar fi pentru agresarea vizuala a trecatorilor. Daca cineva doreste sa-si afiseze o reclama pe laterala blocului sau in alta parte unde se poate si unde crede ca este mult mai vizibila este obligat sa incheie un contract de inchiriere pentru spatiul comun al asociatiei si bine inteles ca va fi nevoit sa plateasca si la primarie asa cum ati primit indicatii destul de clare mai sus.
Aveti dreptate d-nule Adrian. Pentru ca am citit si Legea 230/2007, asa cum m-ati atentionat, am tras urmatoarea concluzie, ca un neprofesionist ce sunt. In momentul de fata, pentru a schimba destinatia unui apartament este putin mai simplu deoarece legiuitorul, in intelepunea sa, a ajuns in sfarsit la concluzia ca este aberant sa incerce un proprietar sa faca o adunare generala cand foarte greu se reuseste atunci cind sunt convocati de catre comitetul asociatiei. Deci, in baza Legii 230/2007 art. 42 se poate schimba destinatia din locuinta in spatiu cu alta destinatie (spatiu comercial-economico profesional).
Pentru “danadumi”
Art. 41. - Modificarile constructive si utilizarea in alte scopuri a unor parti sau elemente de constructie ale cladirii, cum ar fi: ancorarea de reclame pe pereti, suspendarea de stalpi, pereti, scari interioare si altele asemenea, se vor putea face NUMAI pe baza deciziei comitetului executiv, cu acordul proprietarilor DIRECT AFECTATI si, dupa caz, pe baza unui proiect tehnic intocmit de institutii de specialitate, verificat de un expert autorizat, precum si cu autorizatia pentru executarea de lucrari, eliberate in conditiile legii
.Art. 42. - Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face NUMAI cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor DIRECT AFECTATI cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.
Asta inseamna cu nu trebue sa mai mearga cu jalba in mana la toate usile apartamentelor din bloc cei ce doresc sa-si schimbe destinatia apartamentelor.

Tot pentru “danadumi” pot sa va spun ca eu consider odata schimbata destinatia din spatiu de locuit in spatiu comercial inseamna ca nu mai este necesara schimbarea destinatiei atunci cand se schimba chiriasul intrucat si celalalt chirias va desfasura tot o activitate comerciala-economico profesionala numai ca odata cu instalarea noului chirias, Asociatia de Prop. are obligatia sa incheie cu acestia o comventie din care sa reiasa cate persoane functioneaza in acel spatiu pentru ca administratorul sa stie cum ii taxeaza la intretinere. Aceasta comventie, intelegere se face in minim doua exemplare originale din care un exemplar le revine noilor chiriasi. Acesti chiriasi se vor prezenta la Registrul Comertului cu contractul de inchiriere unde este specificat ca le-ati inchiriat un spatiu comercial , vor avea si o copie de pe comventie si in felul acesta isi vor inregistra punctul de lucru.
Fac apel la specialisti sa ma corecteze daca am gresit undeva.
Guvernul României

Ordonanţă nr. 85/2001

din 30/08/2001
Versiune actualizata la data de 30/04/2002

privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari

CAPITOLUL II
Organizarea, funcţionarea şi conducerea asociaţiei de proprietari

Art. 4. - Asociaţia de proprietari este organizată şi funcţionează în conformitate cu prevederile Legii nr. 114/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale prezentei ordonanţe.
Art. 6(3) Preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintă asociaţia în derularea contractelor şi îşi asumă obligaţii în numele acesteia. El reprezintă asociaţia de proprietari în relaţiile cu terţii, precum şi în faţa instanţelor de judecată.
Art. 11 (2) Schimbarea destinaţiei apartamentului de către proprietar sau chiriaş se face numai pe baza hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, cu acordul proprietarilor direct afectaţi.
CAPITOLUL III
Îndrumarea metodologică a asociaţiilor de proprietari

Art. 17. - (1) Asociaţiile de locatari existente la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, în clădirile ale căror apartamente au fost dobândite în proprietate în condiţiile legii şi care nu au fost reorganizate în asociaţii de proprietari potrivit prevederilor Legii nr. 114/1996, cu modificările şi completările ulterioare, sunt recunoscute ca asociaţii de proprietari. Acestea au obligaţia ca, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, să se reorganizeze potrivit prevederilor legale, prin adoptarea de către adunarea generală a proprietarilor a acordului de asociere şi a statutului propriu.
Parlamentul României

Lege nr. 114/1996

din 11/10/1996
Versiune actualizata la data de 01/09/2001

Legea locuinţei

Art. 64. - Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie situate în clădiri colective se poate face numai cu acordul proprietarului sau al asociaţiei de proprietari. În vederea efectuării acestei schimbări, este necesar avizul favorabil al proprietarilor şi, după caz, al titularilor contractelor de închiriere din locuinţele cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării.