avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Activitate sem@mps-design.ro

Activitate sem@mps-design.ro

Va multumesc pentru raspuns. Ati sugerat sa detaliez situatia la care ma refer. La una dintre coloanele verticale de incalzire care trece prin bai, au fost necesare in ultima vreme mai multe reparatii. Acestea au fost platite de toti locatarii, proportional cu cota indiviza. Proprietarii apartamentelor in cauza au solicitat schimbarea in totalitate a coloanei, pentru a evita reparatii punctuale in viitorul apropiat. Ne-am pus intrebarea cine trebuie sa plateasca aceasta lucrare in cazul in care hotaram sa o facem. Asociatia are deja in derulare un contract de inlocuire a instalatiilor din subsolul blocului, si nu poate incepe in acelasi timp inlocuirea coloanei verticale cu probleme. Noi consideram ca putem sa aplicam Art.654, aliniatul (2) din Codul Civil (asa cum am prezentat in intrebarea initiala). Bineinteles, daca cei 5 propritari care folosesc exclusiv coloana verticala sunt de acord. De asemenea intelegam ca atunci cand va fi necesara inlocuirea celorlate coloane verticale, cheltuielile vor reveni doar propritarilor care folosesc exclusiv coloanele in cauza.
Am înțeles că Legea 287/2009 privind Codul Civil stipulează la Art.654, aliniatul (2) că pentru părțile comune folosite exclusiv de către unii proprietari, cheltuielile cad în sarcina coproprietarilor în cauză.
Va rugăm să ne confirmați că putem aplica această reglementare în cazul lucrărilor de reparație / înlocuire la coloanele verticale (canalizare, încălzire, apă rece, apă caldă). În cazul asociației noastre, este vorba despre un bloc P+4. Având în vedere că fiecare coloană verticală deservește exclusiv câte 5 apartamente, credem că doar cele 5 apartamente trebuie să suporte cheltuielile legate de coloana verticală în cauză. Precizăm că în cazul coloanelor de încălzire, apă rece, apă caldă, există în subsolul blocului robinete de izolare