avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuielile pentru părțile comune ale asociației ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuielile pentru părțile comune ale asociației de proprietari

Am înțeles că Legea 287/2009 privind Codul Civil stipulează la Art.654, aliniatul (2) că pentru părțile comune folosite exclusiv de către unii proprietari, cheltuielile cad în sarcina coproprietarilor în cauză.
Va rugăm să ne confirmați că putem aplica această reglementare în cazul lucrărilor de reparație / înlocuire la coloanele verticale (canalizare, încălzire, apă rece, apă caldă). În cazul asociației noastre, este vorba despre un bloc P+4. Având în vedere că fiecare coloană verticală deservește exclusiv câte 5 apartamente, credem că doar cele 5 apartamente trebuie să suporte cheltuielile legate de coloana verticală în cauză. Precizăm că în cazul coloanelor de încălzire, apă rece, apă caldă, există în subsolul blocului robinete de izolare
Cel mai recent răspuns: onushkamaya , utilizator 19:05, 1 Martie 2020
In situatia in care la nivelul condominiului exista infiintata asociatie de proprietari opereaza disp L nr 196/2018 care se infiinteaza cu scopul administrarii partii comune condominiu
In speta coloanele verticale alimentare utilitati reprezinta parti comune a caror intretinere si reparatii intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari,costurile aferente interventiilor urmand sa fie individual repartizare tuturor proprietarilorr functie de cota indiviza
Nu ati detaliat despre ce este vorba mai exact.

Daca intr un bloc inlocuiti toate coloanele verticale indiferent ca le repartizati tuturor locatarilor sau impartiti la nr coloane tot acolo iesiti.

Daca este vorba de o reparatie adica sa zicem se infunda o coloana evident ca se repartizeaza in functie de locul unde s-a produs.
Daca aveti 4 etaje si se infunda la 4 spre 3 este evident ca e din vina apartamentelor de la etaj 4 si distribuiti doar lor.
Daca se infunda intre parter si subsol este vina tuturor celor deserviti de acea coloana si repartizati doar lor.(de la parter pana la etaj 4)
Daca se infunda orizontala din subsol este vina tuturor celor deserviti de aceasta coloana orizonatala .(ori tot blocul ori 2 coloane orizontale care dau in ea dupa caz).
Reparatia se plateste doar de cei care au generat-o asa daca se poate determina.
Inlocuirea poate fi platita ori doar de cei care au generat-o ori de toti pentru a reveni un coat mai mic dar trebuie sa aplicati mereu acelasi principiu.
De exemplu daca schimbati acoperisul unei scari din 3 care sunt intr-o asociatie poate plati doar scara respecticva sau pot plati toti urmanad ca apoi la schimbarea acoperisulu 2 si 3 sa platesca la fel toti.
Daca nu ati inteles reveniti cu detalii.
Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2020
w_v_w_v, utilizator

sem@mps-design.ro a scris:

Am înțeles că Legea 287/2009 privind Codul Civil stipulează la Art.654, aliniatul (2) că pentru părțile comune folosite exclusiv de către unii proprietari, cheltuielile cad în sarcina coproprietarilor în cauză.

Nu numai in codul civil apare lucrul asta, ci chiar in legea asociatiilor de proprietari - 196/2018:
Art 2
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
p)parti comune - partile din cladire si/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietati individuale si sunt destinate folosintei tuturor proprietarilor sau unora dintre acestia, precum si alte bunuri care, potrivit legii sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna.

Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2020
latka, moderator
Va multumesc pentru raspuns. Ati sugerat sa detaliez situatia la care ma refer. La una dintre coloanele verticale de incalzire care trece prin bai, au fost necesare in ultima vreme mai multe reparatii. Acestea au fost platite de toti locatarii, proportional cu cota indiviza. Proprietarii apartamentelor in cauza au solicitat schimbarea in totalitate a coloanei, pentru a evita reparatii punctuale in viitorul apropiat. Ne-am pus intrebarea cine trebuie sa plateasca aceasta lucrare in cazul in care hotaram sa o facem. Asociatia are deja in derulare un contract de inlocuire a instalatiilor din subsolul blocului, si nu poate incepe in acelasi timp inlocuirea coloanei verticale cu probleme. Noi consideram ca putem sa aplicam Art.654, aliniatul (2) din Codul Civil (asa cum am prezentat in intrebarea initiala). Bineinteles, daca cei 5 propritari care folosesc exclusiv coloana verticala sunt de acord. De asemenea intelegam ca atunci cand va fi necesara inlocuirea celorlate coloane verticale, cheltuielile vor reveni doar propritarilor care folosesc exclusiv coloanele in cauza.
Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2020
sem@mps-design.ro, utilizator
In acest caz, sunt aplicabile dispozitiile Legii nr. 196/20018 , lege care are caracter special fata de Codul civil in ceea ce priveste asociatiile de proprietari , prin urmare se aplica cu prioritate.

Art. 2, lit. p) din Legea nr. 196/2018 prevede ca, sunt considerate parti comune acele parti din cladire sau bunuri care sunt destinate folosinte tuturor proprietarilor sau doar unora dintre aceștia.

Iar potrivit art. 85 din Legea nr. 196/2018, fiecare proprietar contribuie proportional cu cota-parte din proprietatea comuna pe care o detine la cheltuielile necesare pentru repararea , intreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea si/sau reabilitarea partilor de constructii si instalatii aferente condominiului aflate în proprietate comuna indiviza.

Dar, avand in vedere faptul ca de la dispozitiile prevederilor art. 2 lit. p) coroborate cu art. 85 din Legea nr. 196/2018 se poate deroga prin conventia partilor, daca proprietarii care folosesc in mod exclusiv coloana de inclazire in cauza sunt de acord sa suporte doar ei cheltuileile pentru reparareas au inlocuirea acesteia, atunci sunt liberi sa o faca.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea ... iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: suntem un bloc de 8 etaje, iar pe fiecare etaj sunt 2 ap. de 3 camere, 1 ... (vezi toată discuția)
Comitetul a decis ca reparația țevii de scurgere a apei menajere să fie plătită doar de proprietarii afectați. e legală această hotărâre? vic010923 vic010923 Cum se procedează în cazul în care la un bloc de 4 etaje, 3 scări, la scara la care este fisurata țeava de scurgere a apei menajere, undeva intre etajele ... (vezi toată discuția)
In afara de scara comuna, acoperis,subsol, uscatoria blocului, ... kyngo kyngo in afara de scara comuna, acoperis,subsol, uscatoria blocului, ce alte parti din bloc sunt considerate comune? ma refer la instalatii.......daca un vecin are ... (vezi toată discuția)