avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1119 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Activitate DPopa

Activitate DPopa

MYRA CIMPEAN a scris:

Situatia gardului nu este un motiv pentru a scoate casa din masa succesorala.

Ce pot face atunci pt a nu ajunge in situatia ca eu sa suport cheltuielile necesare pt legalizarea gardului in situatia ca in lotul meu de mostenire va fi casa + teren + gard?
Greseala a fost facuta de nepoata care a construit gardul ignorand sfatul meu de a consulta un expert in constructii (pot dovedi asta cu inscrisuri, a recunoscut si ea la interogatoriu).

Este poate o solutie cererea de suspendare a procesului pana vinovata aduce dovada legalizarii situatiei?
Cred ca terenul+gardul+casa sunt o unitate indivizibila si CF unde curtea este imprejmuita cu gard din lemn nu mai este actuala.
Inca nu s-a ajuns pana la expert topo.
Extrasul de carte funciara l-a scos si depus avocatul meu, dar presupun raspunderea este a mea. Am realizat problema abia mai tarziu.
Ulterior nepotul (de fapt o nepoata) a venit cu pretentii sa-i suport jumatate din cheltuielile pt gardul ilegal (in total vreo 14.000 lei, deci 50% = 7.000 lei)) in conditiile in care a primit de la tatal meu (recunoaste ea la interogatoriu) 23.400 RON inainte de a incepe constructia. Iar cand am atras nepoatei atentia (in scris) ca risca sa faca o greseala la constructia gardului si-i recomand sa aduca un expert pt constructii a prezentat actiunea ca pe un act de gratitudine fata de bunicul ei, care a crescut-o. Si de la mine nu cere nimic (dovada in mail, o am): "nu cer nimic de la tine, eu suport totul: materiale, meseriasi, etc."
Pe de alta parte, amandoi nepotii au afirmat de mai multe ori in scris - inclusiv la interogatoriu - ca eu m-am opus constructiei.
Si cazul se complica cu: constructia a fost realizata de nepoata in timp ce tata inca traia, in 2022.

Eu sunt convins ca gardul este construit partial pe teren public (vechiul gard era pe linia portii, gardul cel nou iese peste linia portii cu 10-15 cm).
Pot aduce un cadastrist care sa verifice gardul: ce se intampla daca eu dovedesc astfel ca gardul a depasit linia de hotar?
Eu as dori - nu partea adversa - sa scot casa din partajul actual si asta din cauza ca gardul ilegal a fost construit de unul din nepoti (nu numai fara acordul meu, ci chiar impotriva sfatului meu de a consulta un expert in constructii).
Consider ca mare probabilitatea ca in lotul meu de mostenitor sa intre casa cu locul de casa si implicit imprejmuirea (deci gardul ilegal).
Atunci am o problema pentru a intra in legalitate si trebuie sa suport cheltuielile poate chiar ale unei demolari si constructia unui nou gard, cu autorizatie si toate cheltuielile noi aferente si asta pentru constructia ilegala facuta de nepot.
Iar in cazul in care vand casa stiind de problema gardului ilegal este probabil o inselaciune.
Buna ziua!
Am urmatoarea problema intr-un proces de iesire din indiviziune si partaj dupa decesul tatalui si sper sa ma puteti ajuta in gasirea unei solutii. Situatia pe scurt este urmatoarea:
- procesul de partaj a inceput in 2023 si au fost administrate probele
- sedinta de sentinta urmeaza peste vreo 2 luni
- mostenitori suntem eu ca fiu al autorului si 2 nepoti de frate
- casa a avut spre strada un gard din scanduri si este descrisa in CF ca avand un gard din lemn
- gardul spre strada a fost insa inlocuit cu unul din zidarie de beton (boltari) si caramizi; acest gard nou pare sa fie construit cu 10-20 cm peste terenul public (trotuar) dar nu exista nici masuratori si nici actualizare in CF
- pentru gardul nou (ilegal) nu exista nici un fel de documentatie si nu are autorizatie de constructie.
Presupun ca in aceasta situatie intreaga casa nu poate face obiectul unui partaj decat dupa actualizarea CF, intrucat in CF casa este descrisa ca avand un gard din lemn in timp ce in realitate are un gard din zidarie, complet diferit ca aspect si materiale de constructie fata de cel aratat in CF si construit fara autorizatie de constructie.
La dosarul de partaj se afla un extras de CF unde se mentioneaza vechiul gard, deci extrasul de CF nu corespunde realitatii.

In aceste conditii as dori retragerea casei din masa succesorala urmand sa facem partajul parcelelor fara probleme iar partajul casei sa se faca dupa corectarea CF, corectare care poate cere foarte mult timp (poate peste un an) si poate duce in cel mai defavorabil caz la demolarea gardului din zidarie (construit probabil peste hotar).
Este posibil sa obtin scoaterea casei din masa succesorala cu motivatia ca rezolvarea problemei poate dura mai mult de un an si poate avea urmari greu previzibile acum?
Partajul terenurilor cu CF corecta s-ar rezolva acum iar partajul casei mai tarziu (cand avem CF corectata), printr-o actiune separata separata (instanta sau notar)?
Sau vedeti aici alte solutii posibile?

Va multumesc anticipat si va doresc tuturor o zi buna!

- de impartit este o casa si mai multe terenuri
Multumesc de asemenea!
Intre timp am aflat si eu raspunsul complet: pt. cei din strainatate instanta competenta este cea din judetul in care se afla CNNPP care a dat decizia.
Am (avut) o "problema" asemanatoare dar dupa zile de cautat prin legi am constatat ca CNPP (in cazul meu Oradea) a calculat totul corect.
Ce va nemultumeste ?
De ex: sporul pt. conditii deosebite (la mine grupa II) si spor pt. pensie suplimentara nu se considera pt. punctajul mediu din Romania care se foloseste cand se calculeaza punctajul fictiv aferent pt statele membre.
Si care este totusi instanta competenta pt. cei care domiciliaza in strainatate (asta a fost de fapt intrebarea)?
Răspuns la discuția pensie comunitara
Discutia este deja veche dar principiul poate sa-i intereseze si pe altii.
Poate cineva aici sa explice cum s-a ajuns de la punctajul mediu anual de 1,28502 la, cu o vechime de 27 ani si stagiul complet de 30 ani si 10 luni la punctajul mediu anual al pensiei efective de 1,05193?
Dupa mine ar fi nu 1,05193 ci 1,28502 * 27 /30,833 = 1,12527, adica 6,9 % mai mult.
Buna ziua si mii de multumiri pt. informatiile aflate aici!

Si acum despre problema mea:
Eu am lucrat 10 ani in Romania (de la 01.07.1979 pana in inclusiv iulie 1989, dintre care 7 ani si 9 luni in grupa II), mai am 5 ani de facultate si 8 luni armata (care fara livret militar nu au fost lutae in consideratie) si 29 ani si 1 luna de cotizatie pt. pensie un Austria.
Am o decizie pt. pensie nationala emisa de CNPP Oradea in ianuarie 2020 pt. pensionare incepand cu data de 12.11.2018 (am depus prea tarziu cererea de pensionare), cu o pensie nationala de 820 lei (la nivel de noiembrie 2018, care inca nu a fost platita niciodata).
Inainte de a face prima plata, CNPP anuleaza decizia din ianuarie 2020 si da o decizie noua (data postei in Oradea: 22.07.2020) prin care reduce drepturile pensie de la 820 lei (nivel noiembrie 2020) la 683,00 lei cu motivatia:

" se respinge cererea de inscriere la pensia nationala intrucat nu sunt indeplinite prevederile art 55 (1) din L 263/2010, in sensul ca pt. a beneficia de reducerea varstei de pensionare pt, stagiu de cotizare in grupa a 2-a de munca este necesar de a fi realizat in Romania stagiul complet de cotizatie prevazut in anexa 5 la lege, 35 ani".

In ultimul buletin de calcul este anulat de asemenea punctajul de 2,84038 pt cei 7 ani si 9 luni in grupa a 2-a de munca, dar si punctajul pt. pensia suplimentara (2,2375).

Eu as avea urmatoarele intrebari:

- este corecta afirmatia CNPP Oradea cand afirma ca art. 55 (1) din L263/210 in corelatie cu anexa 5 la aceasta lege prevede ca stagiul complet de 35 ani sa fi fost efectuat in Romania si cei peste 29 ani intr-o alta tara comunitara (in cazul meu Austria) nu se considera, respectiv din cauza ca nu toti cei 35 ani de cotizatie au fost realizati in Roania se pierd/anuleaza drepturile (reducere varsta de pensionare si punctaj suplimentar de 25 %) la calculul pensiei) pt. activitatea 100% in grupa a 2-a?
- este corect cu aceeasi motivatie sa fie anulat punctajul suplimentar de 25% pt grupa a 2-a de munca pt. 7 ani si 9 luni in Romania?
- este corect cu aceeasi motivatie sa fie anulat punctajul pt. pensia suplimentara?
- ce judecatorie trebuie abordata impotriva CNPP Oradea?
- este permisa contestarea deciziei CNPP Oradea (casa teritoriala a CNPP) in cadrul unei actiuni impotriva cetralei CNPP in Bucuresti (eu traiesc in Austria si in conditiile actuale nu ma pot deplasa in Romania din cauza carantinei atät la intrarea in Romania cat si la intoarcerea in Austria si in Bucuresti imi este mai usor decat in Oradea sa gasesc un reprezentant care sa ma reprezinte in fata unei instante)?

Sper sa primesc curand sfaturi de la expertii dumneavoastra si va multumesc anticipat!