avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Activitate Andreea Daniela D

Activitate Andreea Daniela D

Anulare solicitare revenire CIC
Va rog sa ma ajutati cu indrumare pentru urmatoarea situatie (mentionez ca datele specificate sunt fictive, doar pentru a putea analiza situatia):
Mamica in CIC (copil nascut in 15 februarie 2019), in luna februarie 2020 face cererea de inscriere a copilulului la cresa (pentru ca sunt locuri foarte putine si se face cererea cat mai din timp), incepand cu 21 octombrie 2020, iar cresa ii solicita sa prezinte adeverinta de la locul de munca din care reiese ca isi reia activitatea (mai repede decat data maxima pana la care poate beneficia de CIC, respectiv 15 ianuarie 2021).
Drept urmare face solicitare catre angajator, de reluare a activitatii, iar de la locul de munca i se elibereaza adeverinta (formular tip de la cresa) pentru inscrierea copilului la cresa, in care se precizeaza ca isi reia activitatea din 1 octombrie (doar atat primeste, nu si decizie de reluare a activitatii).
Cresa refuza solicitarea de inscriere a copilului (urmare a locurilor limitate si a criteriilor de acceptare), asadar mamica doreste continuarea CIC-ului pana la data maxima.
Intrebari: Are valoare solicitarea angajatului de reluare a activitatii fara decizia din partea angajatorului? Este obligata mamica sa reia activitatea la 21 octombrie? Aceasta decizie trebuie emisa imediat dupa primirea solicitarii sau poate fi emisa chiar si cu 1-2 zile inainte da data reluarii ectivitatii?
Multumesc anticipat pentru clarificari.
Multumesc, insa angajatorul interpreteaza ca si in cazul in care activitatea este limitata este necesara ancheta epidemiologica, conform paragrafului din OUG, art.1, alin. 1 "(...) în situația limitării sau suspendării activităților didactice (...) ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2" , astfel nu accepta solicitarea de a acorda concediu pentru supravegherea copilului...
Concediu supraveghere copil OUG 147/2020
Avem OUG 147/2020 care reglementeaza situatiile in care parintii pot obtine concediu pentru supravegherea copiilor, cu varsta pana la 12 ani, in cazul in care activitatea in unitățile de învățământ este limitata sau suspendata.
Si avem si o situatie in care angajatorul refuza sa acorde concediu de acest tip fara ancheta epidemiologica.
Din lege se poate intelege faptul ca ancheta epidemiologica este obligatorie in cazul suspendarii activitatii, evident survenita dupa infectarea cu visrusul a personalului/copiilor, ceea ce nu se aplica in acest caz. Dar totodata, sunt situatiile de limitare (ex: reducerea frecventei) in care este si persoana in cauza, gradinita la care este inscrisa fiica sa functionuand dupa scenariul galben/hibrid. De la gradinita s-a raspuns ca nu sunt obligati sa trimita liste cu copii care stau acasa conform scenariului galben, deci la ISJ/AJOFM nu apare numele copilului...
Va rog sa ne ajutati cu un sfat/ o rezolvare.
Multumim anticipat.