avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Activitate Geo Geo

Activitate Geo Geo

Răspuns la discuția Permis de conducere expirat
reprecizez, la randu-mi - cu o astfel de publicare la MO, nimeni nu poate sofa. Dovada ca a dat la MO anuntul cu permisul pierdut nu tine, cred eu, de carnet.

Intrebasem, de fapt, ceva simplu - despre o eventuala actiune in justitie impotriva Militiei sau cum s-o fi numind, pentru ca omului nu i-a fost suspendat sau anulat carnetul, insa acum nu beneficiaza de carnet. E ca si cum ai da examen, l-ai lua, ai plati taxele necesare, iar statul ar spune ca a pierdut fisele necesare pentru acordarea carnetului, si ti-ar cere sa reincepti examenul.
Răspuns la discuția Permis de conducere expirat
probabil ca si asta este o etapa - problema este ca militienii spun (probabil din lene) ca permisul, fiind eliberat acum 20 de ani si nestiindu-se numarul lui sau data emiterii, nu mai poate fi reinnoit sau gasit, sa spunem asa. Nu am vrut sa intru in amanunte, dar colegului meu i s-a sugerat sa isi dea din nou examenul si sa cotizeze "ca toti romanii obisnuiti".

Deci ar fi benefic sa afle care ar fi o procedura legala, daca exista - pentru ca declararea pierderii nu inseamna ca omul a primit permisul sau ca i-a fost gasit permisul.

Multumesc
Buna ziua,

Un coleg de serviciu are o problema ciudata, as zice, pe care o expun cu speranta ca va primi sfaturile necesare.

Deci omul a luat permis de conducere din Romania, la Bucuresti, in 1988 si a condus masina in tara, fara nici macar o amenda, timp de 5 ani. Dupa 5 ani, a plecat din Romania in Occident, unde a dat din nou examen si a luat un permis al tarii unde locuia. De cate ori a vizitat patria, a condus masina cu permisul tarii unde locuia, acela occidental deci.

In urma cu un an, omul a revenit in Romania pentru o perioada mai lunga. Permisul din Occident a expirat intre timp, si oricum nu era legal sa circule cu el mai mult de o luna, din cate se pare.

Permisul lui din Romania nu a fost niciodata reinnoit si este si pierdut, deci colegul meu nu stie ce numar / serie avea. La revenirea in Romania, colegul si-a schimbat domiciliul, acum locuind in Ardeal.

Cum este si normal, omul a incercat sa vada ce e cu permisul de conducere romanesc. S-a dus la Politie, unde se pare ca nu a fost lamurit prea clar, fiind sfatuit totusi sa se adreseze la Politia din Bucuresti care ii eliberase initial permisul. Totodata, insa, neoficial, omul a auzit tot de la niste politisti ca baza de date cu permisele eliberate acum 20 de ani nu mai exista.

Una peste alta, omul are permisul expirat si pierdut, si nu anulat ca urmare a vreunei infractiuni, sau altei probleme.

Intrebarea este care ar fi procedura pentru a obtine totusi acest permis. Este nevoie sa mearga pe Udriste, in Bucuresti si sa depuna o cerere in care cel mult ar putea spune anul eliberarii si domiciliul pe care il avea in 1988 ? Se pot face aceste demersuri in orasul unde domiciliaza acum ? Exista vreo alta forma sub care ar putea fi obtinut acest permis care nu a fost suspendat sau anulat ? (inclusiv daca se poate face ceva pe cale juridica)

Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Fotbal, castraveti, drept civil ?
Multumesc pentru raspunsuri, si as putea comenta cu binecunoscutul panseu al lui Mircea Badea daca nu m-as gandi ca poate sunt inteles gresit si iese vreo dandana...

Pentru ca nu am dat nume si numarul primarilor care au comis astfel de ilegalitati intrece firele mele din cap, am sa adaug, ca si simpla constatare - ca prin relatii am reusit sa intru in contact cu cineva din Primarie (sus pus) care, contra unei sume de bani, ar urma sa puna benzina la motor si sa gaseasca un teren in echivalare (asa cum s-a intamplat si cu alti "premianti"). Solutia mi se pare absolut jenanta, dar citind aceste raspunsuri avizate ajung, iarasi, la concluzia ca daca nu dai spaga (la greu !), risti sa mori inainte sa primesti ceea ce statul ti-a furat pe timpul lui Ceausescu si ti-a vandut pe timpul capitalistilor. Culmea, am o ruda apropiata care are revendicate (cu acte absolut in regula) proprietati in valoare de vreo 2 milioane de euro (terenuri neretrocedabile) si ca atare a ajuns la "Eternitatea" (fondul, nu cimitirul, desi cale lunga nu mai e...). Omul, stiind ca se afla in Romania, a cautat sa gaseasca o solutie, sa faca jumi-juma cu careva mai bine infipt, numai sa apuce sa recupereze ceva pe lumea asta, si nu pe cealalta. Ei bine, nu a gasit pe nimeni care sa il "ajute" contra cost - asa ca ne putem bucura ca uneori, nici macar cu spaga nu mai poti trai in Romania... :O
Răspuns la discuția Fotbal, castraveti, drept civil ?
Pai de ce sunt taxe si impozite, ca sa plateasca oalele sparte de angajatii statului, nu ?

Revenind la subiect in sine - din terenul de x metri patrati expropriat initial, o bucata de y metri a fost vanduta ilegal de catre Consiliul Local catre un prieten de-al primarului de atunci (zic ilegal pt ca dosarul de retrocedare era deja inaintata la data vanzarii).
Acum, ce nu inteleg este urmatorul lucru - in cazul acesta de retrocedare, primaria, daca se ajunge la o discutie despre o retrocedare prin echivalare, are dreptul sa discute si despre buacata aia de y metri patrati pe care a vandut-o ? adica, implicit, primaria va despagubi automat pentru ilegalitatea comisa, sau va face echivalarea doar pentru x-y metri patrati, ramanand in sarcina pagubitului sa dea in judecata primaria samd ?
Preambul :-) subiectul a fost expus la rubrica "problemelor cu statul" dar neprimind niciun raspuns, il public si la "civile".



Buna ziua,

Am sa caut sa fiu cat mai concis si sintetic.
1. Este vorba despre un teren intravilan preluat de catre stat in 1980. Dupa preluare, pe o parte din teren a fost construit un bloc, iar o parte a ramas neacoperit de constructii, dupa cum arata si schita cadastrala. Au fost primite, in 1980, niste despagubiri modice pentru casa de pe teren, pt ca pe pamant au fost primiti efectiv cateva sute de lei, desi suprafata era destul de mare.
2. in 2002, a fost inaintata la Prefectura o revedicare a acestei proprietati (terenul, casa fiind demolata), dosarul fiind complet, dupa cum este mentionat intr-o adresa primitaulterior de la Primarie.
3. In anul 2002, DUPA ce am inaintat in mod oficial, cu executor, cererea de retrocedare, o parte a terenului ramas intre blocuri a fost vanduta de catre Primarie, prin decizie a CL, unui individ care are o functie inalta in fotbal, apropiat al primaruluide atunci. Fotbalistul a luat, asadar, o parte din terenul meu, plus inca o bucata adiacenta (nu stiu cui apartinea) si si-a construit o vila.
4. Accesul la vila se face printr-un teren aflat in proprietate publica (intre blocuri) care, si el, apartinea familiei mele inainte de 1980 fiind preluat abuziv de catre stat.

5. Ca sa rezum, situatia terenului initial este astfel:

a) o parte este inca in posesia statului, ca acces la acea vila
b) o parte este sub un bloc construit
c) o parte este ingradita abuziv de catre locatarii blocului, care cultiva castraveti si si-au facut acolo gradina de vara
d) o parte este proprietatea fotbalistului

Intre timp, in ciuda demersurilor civilizate facute, situatia a ramas neschimbata - Primaria nu a facut nimic cu dosarul de retrocedare, nu a propus nicio forma de despagubire.

Intrebari:
1. In ceea ce priveste situatia terenului care nu poate fi retrocedat, fiind sub bloc, care sunt masurile legale ce se pot lua impotriva Primariei, in sensul unei luarii unei decizii
2. In ceea ce priveste bucata de teren ocupata de gradina de vara a locatarilor si accesul la vila fotbalistului, daca se poate ca prin instanta aceste zone sa fie retrocedate in natura.
3. in ceea ce priveste terenul vandut abuziv de catre Primarie catre fotbalist (repet, vanzarea catre fotbalist a fost efectuata dupa ce Primaria a primit dosarul de retrocedare), deci in ceea ce priveste aceasta speta, o eventuala actiune in instanta ar trebui sa se indrepte impotriva Primariei sau a fotbalistului ?
4. Cam cat timp ar putea sa dureze astfel de procese.
5. Daca Primaria impune, motivand ca nu are niciun teren disponibil in oras, ca si forma de despagubire intrarea in fondul Proprietatea, se poate refiza aceasta solutie pe motivul ca o parte a terenului a fost vanduta abuziv de catre Primarie, iar o parte este inca in proprietatea statului, chiar daca este acces la o cladire si "gradinta de castraveti" ?


Multumesc.
Răspuns la discuția Acte - cum fac rost de ele
Avand in vedere ca nu pot semna un act cu avocatul - pt ca nu ma aflu in Romania, la care adaug si vacanta judecatoreasca - motiv pentru care avocatii sunt si ei in vacanta, solutia asta - desi am luat-o in considerare, cade. Multumesc oricum de sugestie.
Buna ziua.
Imi cer scuze daca nu am gasit "sertarul" potrivit pentru aceasta intrebare.

Deci situatia este urmatoarea: ma aflu intr-o tara araba unde muncesc legal si nu cred ca voi reveni in patrie pentru inca vreo 2-3 luni. Am nevoie urgent de o copie dupa o sentinta de divort care a fost dat acum mai mult de douazeci de ani. Intrebarile mele:
1. unde ar trebuie sa se adreseze un imputernicit de-al meu ca sa ia aceasta hartie si cam cat timp dureaza dupa ce depui cererea si pana ce obtii hartia (exista taxa de urgenta, ceva ? nu am pe nimeni care sa locuiasca in localitatea unde s-a dat divortul, deci va trebui ca imputernicitul sa stea la hotel)
1. daca ma duc la consulatul Romaniei si fac o procura ca sa imputernicesc pe cineva sa imi caute si obtina acte din Romania, banuiesc ca aceasta hartie ar fi valabila la arhiva judecatoriei, adica nu mi-ar cere dupa aia alte acte - timpul ma preseaza :-)

Multumesc anticipat