avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Activitate Mischinger Gheorghe Stefan

Activitate Mischinger Gheorghe Stefan

Potrivit ultimului comunicat de presa The Money Channel :
Foştii proprietari care au optat pentru acţiuni la Fondul Proprietatea au parte de o nouă ofertă. Finanţele îi compensează cu acţiuni la Transgaz, iar oferta de preţ a ministerului este de 235 de lei şi 66 de bani pe acţiune. Suma este mai mare cu 18% faţă de preţul unei acţiuni Transgaz la închiderea şedinţei bursiere de vineri.

Oferta de acţiuni Transgaz a Ministerului Economiei şi Finanţelor este valabilă timp de 30 de zile de la data primirii de către subscriitor a înştiinţării expediate prin poştă. În cazul neacceptării ofertei sau transmiterii acceptului cu depăşirea acestui termen, cererea persoanei în cauză nu va fi luată în considerare la stabilirea procentului de atribuire de acţiuni.

Ministerul de Finanţe preconizează că data limită a transmiterii acceptului subscriitorilor este 20 septembrie 2008. Transgaz este a doua companie de utilităţi unde românii deposedaţi de regimul comunist, care nu pot fi despăgubiţi în natură, au posibilitatea de a deveni acţionari.

În urmă cu un an, 600 dintre cei 700 de foşti proprietari care au acceptat această forma de despagubire, au primit certificate de acţionari la Transelectrica. Aceştia au subscris 4% din capitalul social al companiei, pachet estimat la acea dată, la valoarea de peste 140 de milioane de lei.

Beneficiarii au cumpărat acţiuni Transelectrica la un preţ de 31 de lei şi 54 de bani, însă nu le-au putut vinde pe Bursă timp ce 6 luni. La fel ca întreaga Bursă, şi acţiunile celor două companii de utilităţi au suferit în acest an corecţii puternice.

Transelectrica şi-a înjumătăţit valoarea, iar Transgaz a coborât la preţul din ofertă, în ultima şedinţă fiind cotat în jurul valorii de 193 de lei. Transgaz a fost cea mai de succes ofertă din istoria Bursei de Valori Bucureşti. Pachetul de 10% a fost suprasubscris de 28 de ori, suma de bani mişcată fiind de 1,8 miliarde de euro.

Intrebarea mea este daca si in cazul Transgaz actiunile vor putea fi vandute la BVB doar dupa 6 luni de la data subscrierii.
Discuție AGA

1. In situatia in care se convoaca pentru data de 08.08.2008, ora 14.00, la „Sala Rapsodia”, Hotel Intercontinental, Str. Nicolae Balcescu, nr. 4, Bucuresti, daca se va decide aprobarea repartizării profitului aferent exerciţiului financiar 2007, valoarea propusă a dividendului brut fiind de 0,0065960489 RON/acţiune si stabilirea datei de 19.08.2008 ca dată de înregistrare, în conformitate cu prevederile art. 238 alin.1 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare-persoanele care sunt înregistrare în registrul acţionarilor la data de înregistrare urmând a beneficia de dividende.
2. Eu am primit actiunile in anul 2008, luna martie.
3. Voi beneficia de dividendele aferente anului 2007, fata de cele aratate mai sus?
In cazul in care societatea, in cazul meu Fondul Proprietatea, hotaraste sa distribuie dividendele pe anul 2007, la care am in teles ca as avea dreptul, din raspunsul dvs. la mesajul meu anterior, exista o reglementare dupa care societatea sa fie obligata sa distribuie aceleasi dividende tuturor actionarilor; adica inclusiv celor minoritari?
Iar in cazul in care aceasta reglementare exista, ce pot face ca sa previn discriminarea mea fata de stat, actionar majoritar?:">
Acesta este un caz atipic, in care actionarul majoritar este statul, iar actionarii minoritari sunt mai multe persoane si societati comerciale.:-/

:offtopic:Nu deschideti mai multe topicuri pe acelasi subiect.
In situatia in care se hotaraste plata dividendelor pentru anul 2007, pot face ceva pentru a nu fi omis de la plata, in calitate de actionar minoritar:-/???
Daca da, ce pot face, in eventualitatea descrisa mai sus, pentru a ma asigura ca nu sunt discriminat fata de actionarul majoritar si ceilalti actionari, de exemplu prin plata dividendelor numai catre unii dintre actionari?
Sunt inginer si-mi plac lucrurile exacte. Desi pe vremea mea se spunea despre ingineri ca nu sunt intelectuali, ca au ochii mari dar nu se pot exprima; ca si cainii, mie mi se pare ca legea in cazul meu este atat de ambigua incat sunt mandru ca sunt inginer si nu parlamentar.:">
Sunt un pensionar care invata acum, la 70 de ani sa utilizeze internetul.#-o
Din pacate, de cateva luni, sunt unul dintre actionarii minoritari ai Fondului Proprietatea. X-(
Fond care, am citit ca are resure disponibile de 802 milioane de lei, pentru plata dividendelor.:-/
Am inteles, ca la fel ca si actionarii sif-urilor, as avea dreptul sa incasez dividende la sfarsitul acesui an, dupa alegerea
societatii de adminnistrare :-/ a fondului.:-/
Va rog mult, oricare dintre dvs. cunoasteti modalitatea de incasare a dividendelor sa ma sfatuiti ce pot sa fac eu, un umil actionar minoritar, pentru incasarea lor pana la sfarsitul anului. As dori sa imi achit factura la gaz fara a vinde actiunile unui smecher inainte de listarea la bursa .#-o; smecher care sa-mi ofere 10% din valoarea nominala.
Dar pentru asta am nevoie de dividendele care am inteles ca :(nu prea vin in cazul actionaarilor minoritari, ca :(acestia pot fi fentati de actionaarul maajoritar, in cazul meu statul:(.
Va multumesc pentru ajutor.;)