avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Activitate TommyD

Activitate TommyD

Răspuns la discuția Rugaminte sfat succesiune
Si in cazul in care se face o dezbatere pe cale judecatoreasca, se poate cere ca toate cheltuielile de judecata sa fie platite de parat? SI mai exact care sunt aceste cheltuieli?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Razvan
Răspuns la discuția Rugaminte sfat succesiune
chiar nimeni?
Răspuns la discuția Rugaminte sfat succesiune
chiar nu stie nimeni?
Răspuns la discuția Rugaminte sfat succesiune
Trebuia sa dau niste amanunte...
In apartamentul respectiv traieste acum bunicul meu, care nu a mai vorbit cu tatal meu de la moartea bunicii mele, adica acum 9 ani. Nici nu se pune problema ca tatal meu sa locuiasca acolo, deci nu intelg cum ar putea sa accepte tatal meu tacit partea sa. Intrebarea mea este, nu exista nici un termen de timp legal in care daca tatal meu nu se prezinta la notar (pentru ca altfel nu vad cum) sa isi accepte partea dupa succesiune ( 3/8 din cate am inteles ) sa fie scos din drepturi? Pt ca aceasta este problema bunicului meu, ce se face el daca tatal meu nu vrea sa vina la succesiune (in ideea in care va deschide totusi succesiunea la notar)? Tatal meu nu ar avea ce sa conteste, doar sa refuze sa se prezinte la succesiune sau mai stiu eu ce.
In speranta ca m-am facut inteles, astept raspunsurile dumneavoastra.
Razvan.
Buna seara,
Am si eu o intrebare cu privire la modul de desfasurare a succesiunii.
Bunica mea a murit acum 9 ani, lasand in urma un apartament proprietate comuna cu bunicul meu. Singurul mostenitor este tatal meu, unicul lor copil.
Pana in acest moment, bunicul meu nu a facut succesiunea, iar acum cand a mers la notar sa deschida succesiunea, acesta i-a spus ca trebuie actionat in instanta. A mers la alt notar care de asemenea i-a spus ca nu poate sa ii deschida succesiunea, si ca trebuie sa rezolve treaba in instanta.
Intrebarea mea este: chiar nu se poate face succesiunea la notar? Din cate stiu eu, la notar se face.
Si inca o intrebare: dupa cat timp daca nu se prezinta tatal meu la succesiune isi pierde dreptul asupra mostenirii? Sau nu poate pierde dreptul asupra mostenirii?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si sfaturi,
Razvan.
Răspuns la discuția Testament olograf
Nu vreau sa va contrazic, dar mi se pare ca e acelasi lucru:
Mostenirea legala (fara testament): Daca sotul supravietuitor mosteneste 1/4 parti din averea celuilalt sot inseamna ca 1/4 + 4/4 (partea lui de avere) = 5/8...De unde rezulta 8/8 (total) - 5/8 (partea sotului supravietuitor) = 3/8 (partea mostenitorilor)
Mostenirea cu testament: sotul 5/8 parti, fiul 3/8 parti.

Sa ma contraziceti va rog daca gresesc.

Multumesc.

P.S. Ce este aceea reductiunea legatului?
Răspuns la discuția Testament olograf
Cele 3/8 i-ar reveni in mod normal daca s-ar face succesiunea...dar in cazul in care exista un testament olograf ce indeplineste toate conditiile, ma gandesc ca trebuie respectat ce e in testament, altfel care este rostul sau?
Răspuns la discuția Testament olograf
Scuze daca am incurcat-o prea tare...Am mai vazut intrebari formulate in acest fel pe forum...
Deci...este vorba de un cuplu sot sotie care au un apartament si un garaj, si nu vor sa lase fiului lor aceste proprietati, ci nepotului lor.
Problema e ca sotia a decedat, lasand un testament olograf semnat de doi martori prin care ii lasa sotului partea ei dn porprietati. Sotul trebuie sa deschida succesiunea acum, dar nu ar vrea ca fiul sau sa fie chemat, deoarece acesta ar contesta in instanta testamentul olograf, desi stie ca este scris de mama sa. Nefiind probe, deoarece singurul inscris ramas dupa mama sa este semnatura de pe contractul de apartament, banuiesc ca procesul se va lungi foarte mult...
Tocmai acest lucru trebuie evitat, si de aceea am apelat la ajutorul dumneavoastra pentru a ma sfatui ce este de facut.

Multumesc.
Buna ziua.
Se da urmatoarea problema: X si Y sunt sot si sotie. Ţ este copilul lui X şi al lui Y, iar ª este fiul lui Ţ.
Y decedeza, lasand în urmă un testament olograf prin care îi lasa lui X partea ei din apartament şi garaj, proprietăţi comune. Testamentul olograf este semnat de 2 martori, vecini.
X vrea sa îi lase tot apartamentul şi garajul lui ª, nepotul sau. Pentru acest lucru, trebuie deschisa succesiunea la notar.

Întrebare: Trebuie notarul să îl cheme şi pe Ţ, fiul lui X şi al lui Y, la succesiune? În CC scrie că trebuie să fie anunţaţi toţi moştenitorii de drept, dar dacă testamentul olograf este semnat de 2 pesoane, mai trebuie chemat Ţ chiar daca nu îi revine nimic? Tot ce poate face el e să conteste că testamentul este scris de Y, dar nu are probe pentru a demonstra acest lucru, semnatura de pe contractul de aprtament fiind singurul inscris lasat de Y.

Va rog frumos să îmi spuneţi cum se/s-ar poate/putea rezolva această problemă, fara ca Ţ să fie chemat, deoarece singurul lucru pe care l-ar face acesta ar fi sa lungească totul prin tribunale.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.