avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Activitate Paveladina

Activitate Paveladina

Scuze si multumesc. Acum am vazut finalul.

Cornel Vasile a scris:

Legea 196/2018
art. 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
....
l) utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații, altfel decât este prevăzut la art. 71 și 72;
...

art. 72
(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice.
...

In speta, nu se poate folosi pentru plata unui avocat.

Poate fi considerata plata onorariului avocatului o cheltuiala curenta? Cunosc prevederile art.72 si pe cele ale art.102.
Eu zic ca nu este. Voiam alte pareri.

Cornel Vasile a scris:

Legea 196/2018
art. 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
....
l) utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații, altfel decât este prevăzut la art. 71 și 72;
...

art. 72
(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice.
...

In speta, nu se poate folosi pentru plata unui avocat.

Cunosc prevederile art. 102 din legea 196/2018. Intrebarea mea era alta. Daca printr-o hotarare a adunării generale a asociatiei de proprietari se decide ceva prin care se incalca prevederile legii, primaria poate constata contraventia inainte ca hotararea sa fie anulata de instanta?

Hotararile pot fi anulate sau suspendate doar de instanta. In consecinta, primaria nu poate stabili caracterul ilegal al acestora, doar instanta poate. De aceea,, daca instanta nu constata caracterul ilegal al hotararii, primaria nu poate aplica o contraventie cu privire la ceva ce se aplica. Avand in vedere ca primaria nu poate anula hotararea, acea hotarare va ramane in vigoare si se va aplica.

Cornel Vasile a scris:

Legea 196/2018
art. 102
....
e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;

Onorariu avocat

Fondul de rulment poate fi folosit la achitarea onorariului datorat unui avocat? Este aceasta o "cheltuiala curenta"? Sau reprezinta un motiv pentru aplicarea unei contraventii?
Poate fi aplicata o contraventie in temeiul Legii nr. 196/2018 cu privire la ceea ce se hotaraste printr-o decizie a comitetului executiv care nu a fost anulata? Dar cu privire la o hotarare a adunarii generale al carei caracter ilegal nu a fost constatat prin hotarare judecatoreasca?
Acestea fiind in vigoare, pot fi aplicate sanctiuni cat timp instanta nu le declara ilegale?

Daca primaria considera ca au fost savarsite contraventii prevazute in Legea nr. 196/2018, poate aplica sanctiuni in conditiile de la sus? Sau, doar dupa ce instanta le declara ilegale.
Dumneavoastra sustineti ca presedintele asociatiei de proprietari poate angaja un avocat fara ca acest aspect sa fie hotarat in adunarea generala a asociatiei de proprietari? Verificati prevederile art. 53 litera h. Abia dupa ce adunarea generala decide poate fi aplcata si litera k a art. 53 din Legea nr. 196/2018.

Presedintele nu poate dispune dupa vointa proprie de banii asociatiei. Nu sunt banii proprii. Orice utilizare a banilor trebuie decisa de catre adunarea generala a asociatiei.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Am crezut ca dorit opinia unui jurist. Eu nu ma contrez cu dv., daca ma credeti, bine, daca nu, iara bine. Opinia mea este diferita de a dv. Generic vorbind, ca in particular, multe detalii nu am...

Dusul singur este o decizie gresita, iar ce scrie in art. 57 nu se interpreteaza stricto sensu. Sigur ca fiecare se poate duce singur, evident, insa nu ar fi inventat nimeni juristii daca nu era nevoie de ei.

Cine poate anula o decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari? Instanta de judecata?

Din art. 49, alin 1 litera d putem intelege si faptul ca, proprietarul, membru al asociatiei poate fi reprezentat in adunarea generala atat de catre un membru al familiei, cat si de catre ORICE ALTA PERSOANA (reprezentant) care are o imputernicire scrisa si semnata de catre acesta. Din acest text de lege nu rezulta obligativitatea ca acesta sa fie proprietar, sau mai mult, membru al asociatiei.
Mie litera e mi se pare putin amuzanta, pentru ca, pe de o parte, ne spune ca un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta cel mult un membru absent, pentru ca mai apoi sa ne vorbeasca despre imputernicirea semnata si scrisa de proprietarii in numele carora voteaza.
Ma minunez ce raspuns ati oferit. Chiar daca au trecut ani buni. In primul rand, activitatea de solutionare a petitiilor este reglementata de Ordonanta Guvernului nr. 27/2002. Si termenul pentru solutionarea petitiilor este de 30 de zile, cu posibilitatea de a il prelungi inca 15, cu anuntarea scrisa a petentului.
In cazul solicitarilor de furnizare a unor informatii de interes public, cadrul legal este reprezentat de Legea nr. 544/2001 si de Hotarare Guvernului nr. 123/2002. Aici termenele sunt; 10 zile, cu posibilitatea de prelungire la 30, cu comunicarea acestui lucru solicitantului, in cadrul termenului de 10 zile.

Raspuns fara antet
Buna ziua, as dori sa stiu daca este obligatoriu ca raspunsurile furnizate de institutiile publice si de societatile comerciale aflate in subordinea acestora, sa contina antet si semnatura. Multumesc.