avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Activitate Alexandreevici

Activitate Alexandreevici

S-a dezbătut succesiunea după bunic, au primit certificat de moștenitor cu 1/2 fiecare. În urma certificatului au primit ulterior și titlu de proprietate în baza legii 18/1991 în care sunt trecuți amândoi pe toată suprafața, în indiviziune și părți egale.
Nu a fost dat nici în arendă la altcineva până la ora actuală.
Terenul original de 4500 mp a fost confiscat de comuniști pentru construcție blocuri, iar aceste 2 parcele le-au fost date prin reconstituire pe legea 18/1991. Nu au fost de la cooperativă.

Uzucapiune sau ce alt mod de dobândire a cotei părți de coproprietate?


Bună ziua!
Tată și fiu moștenesc în baza unui testament de la un bunic străin (neînrudit), în anii '80, în indiviziune și părți egale, un teren de 4500 mp, alcătuit din două parcele, una de 2500 mp, iar cealaltă de 2000 mp. Terenurile sunt paralele, despărțite de un drum.
Tatăl a decedat în anul 1991.
Sunt 4 frați cu totul.
Timp de 30 ani ceilalți 3 frați au rămas în pasivitate, nu i-a interesat de acest teren și nici nu-i interesează, nici măcar nu au avut vreun gând pentru a dezbate succesiunea.
Fiul în viață, proprietar pe jumătate de teren, a îngrijit terenul, plătește impozit etc

Cum poate intra în stăpânire de drept a întregii suprafețe de 4500 mp?
Există un titlu de proprietate în baza legii 18/1991, deține adeverința în baza legii 18/1991, dovada punerii în posesie, practic deține toate actele de la intrarea în posesie. Terenul are cadastru + intabulare per total, este trecut fiul în CF, iar tatăl (coproprietarul) este trecut ca decedat (defunct).

Mulțumim
Plata punerii în posesie...


După o ieșire din indiviziune, cine plătește punerea în posesie și onorariul executorului judecătoresc , reclamantul, pârâtul sau ambii?

Mulțumesc
Cum poate o bunică să revendice dreptul de posesie?


O bunică și fiica acesteia au moștenit un teren de 4.000 mp, în anii '80.
Este vorba de o moștenire testamentară, în indiviziune și părți egale, mai exact în devălmășie.
Au dezbătut succesiunea la vremea respectivă și au primit certificat de moștenitor, dar au rămas în aceeași indiviziune și părți egale, terenul fiind în spatele curții. La scurt timp au venit comuniștii, au confiscat terenul și au construit blocuri.

Fiica a decedat într-un accident de mașină la jumătatea anului 1991, Au apucat însă să facă cerere în baza legii 18/1991 pentru reconstituirea dreptului de proprietate, au primit cei 4000 mp în altă zonă, în apropiere. De atunci bunica are posesie continuă a terenului, pe care l-a îngrijit, l-a recoltat și a avut grijă de buna gospodărire a lui. A plătit impozit.

Fiica decedată are un fiu, nepotul bunicii, care, imediat după moartea mamei a avut probleme deosebite cu legea, fiind condamnat pentru omor la 25 ani de închisoare.

Timp de 31 de ani acest fiu nu s-a interesat de teren, nu a contribuit cu nimic la gospodărirea lui. Acum dorește drepturi după mama lui decedată.

Fiind moștenire testamentară, are drept la posesia acestui teren după atâția ani de pasivitate? Presupunem că dreptul de moștenitor îl are.

Cum poate proceda bunica pentru a stăpâni de drept întregul teren? Noi am citit câte ceva pe internet despre acțiune posesorie, uzucapiune, acțiune în revendicare, dar nu știm sigur...

Mulțumim!
Prezența fiicei în biroul cadastristului? Ea nu vrea să participe financiar și nici să facă act de prezență. În cazul ăsta nu se poate întocmi cadastrul + intabularea?
Pe numele cui se întocmește documentația cadastrală?

O bunică, văduvă, fără copii a decedat și a lăsat un testament la două persoane străine.
Moștenitorii testamentari, un tată și fiul acestuia, au moștenit un teren de 10.000 mp, împreună, în părți egale.
Au dezbătut succesiunea, au primit certificatele de moștenire, dar au rămas în indiviziune.
Tatăl a decedat. Mai avea o fiică din altă căsătorie, care nu dorește drepturile asupra terenului motivând că nu vrea să plătească bani pentru actele de indiviziune. Ar avea pretenții la moștenire fără să plătească nimic.
Fiul dorește să întocmească cadastru + intabulare, plătește tot, nu dorește să vândă terenul, ci doar să-l împrejmuiască.

1. Este necesară prezența fiicei din altă căsătorie?
2. Pe ce nume se întocmește documentația? Pe numele fiului proprietar, pe numele fiului + al tatălui decedat sau pe numele fiului + al fiicei din altă căsătorie?

Mulțumesc
Doamnă avocat, nu-mi dați răspunsuri evazive doar de dragul de a vă crește rata pe acest site, vă rog cu tot respectul!!!!!!!

Am scris clar că NU A VENIT CITAȚIE LA ADRESA PÂRÂTULUI și deja s-a stabilit data primei ședințe, iar pârâtul neprimind citație, nu își poate exercita dreptul de a răspunde prin întâmpinare care este obligatorie, după cum am citit foiletând acel Cod. De aici plecăm....

Am citit și eu Codul Civil, nu-mi insultați inteligență, vă rog!
Dacă nu suntem avocați, notari sau judecători, nu rezultă că suntem idioți.
Întreb AICI deoarece Codul Civil nu mă învață cum să procedez în situația în care tatăl meu, ca pârât, neprimind citație...etc

Scrie clar în Codul Civil că pârâtul este îndreptățit să depună la dosar un răspuns prin întâmpinare într-un termen de 25 de zile de la data primirii citației, obligatoriu la prima ședință, altfel este decâzut din drepturi.

Repet, nu a primit citație și s-a stabilit de ieri un termen de 1 săptămână până la prima ședință.
Încă suntem în termen, cum spuneți dvs - avocații.
La cine semnalez acest aspect? Există vreo persoană cu funcție în perimetrul tribunalului la care mă pot plânge?
Dumneata la ce superior te plângi în Tribunalul sau Judecătoria în care îți exerciți funcția dacă clientului dumitale i se încalcă un drept fundamental și anume citarea lui ca pârât ???

Sigur ați avut sute de cazuri de acest gen.
Cum ați procedat?


AV. GABRIELA GERBER a scris:

Luati legatura cu un avocat care sa studieze dosarul si in functie de ce exista acolo (sunt o multiitudine de posibilitati) va decide ce este de facut.

Probleme dosar succesiune. Ajutor!!!


A decedat bunicul.
Tatăl meu nu s-a înțeles cu cei 3 frați cu privire la masa succesorală.
Nu au ajuns la notar și nu s-a eliberat o încheiere de verificare a evidențelor succesorale.
Ceilalti frați au depus la instanță o cerere de chemare în judecată în luna iulie. Tatăl meu este pârât.
Problema e că tata a tot așteptat să îi vină citația ca să scrie și să depună întâmpinarea.
Nu a venit nicio citație, însă azi a aflat că prima ședință este peste o săptămână.
Trebuie depusă întâmpinarea, dar fără citație....

Ce putem face?
Care sunt pașii de urmat pentru a comunica tribunalului că dorim să depunem întâmpinarea?
Cumva în ședința aceasta se stabilește perioada de 25 de zile pentru depunerea întâmpinării de către pârât?

Ajutați-ne, vă rugăm, cu aceste informații.
Mulțumim și multă sănătate la toată lumea!
Are dreptul la ajutorul de lemne sau nu?


Bună dimineața.
Tatăl meu, văduv, locuiește acum la mine, într-un oraș.
Casa lui și domiciliul din buletin se află într-un sat al unei comune la 80km de București.
Încălzirea se face cu sobă pe lemne.

Întrebarea mea este:
- are dreptul la ajutorul de lemne dacă nu locuiește la domiciliu în următoarele luni de iarnă?

Dorește să facă cererea pentru ajutorul de lemne ca să le aibă în curte la nevoie...

Mulțumesc
Am preluat un text pe care l-au scris niște notari pe pagina lor....

"...actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia (art. 1.110 alin.1 NCC) şi pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire (art. 1.110 alin. 2 NCC). În consecinţă, revine instanţelor judecătoreşti sarcina de a aprecia, în concret, de la caz la caz, dacă actul săvârşit de succesibil, în această calitate, reprezintă sau nu o acceptare tacită a moştenirii."

Atenție: "..ori folosință a unor bunuri din moștenire..."

Scoțând banii de la CEC de pe libretul de economii al defunctei în ziua decesului, succesibilul fiind persoana îndreptățită legal de CLAUZĂ să scoată banii ăia - nu cumva rezultă că succesibilul s-a comportat ca un proprietar și astfel a acceptat tacit/forțat moștenirea??
Nu scrie în niciun cod civil despre bani, dar:
"....legea nu stabileşte, în concret, care anume acte săvarşite de succesibil constituie manifestarea intenţiei de a accepta tacit moştenirea.."

Ați sărit repede la fapte penale, ca să mă faceți să dau înapoi și sa renunț.