avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Activitate ValentinC79

Activitate ValentinC79

Răspuns la discuția Beneficii si sporuri
Se pare ca insistenta mea a dat roade fara sa mai fie nevoie sa ajung in instanta.
Angajatorul a prelungit traseul microbuzului si astfel beneficiez si eu de transport la fel ca ceilalti colegi.
Am negociat astfel incat sa fie corect pentru toata lumea
Saptamana trecuta toti angajatii au fost chemati pe rand la HR, inclusiv eu, si ni s-a comunicat ca avem de primit spor pentru orele lucrate in zi de sarbatoare, iar vineri au si platit .
Colegii mei, bineinteles ca nu au inteles pentru ce sunt acei bani, ei avand treba cu live-ul pe tiktok.
Comportamentul sefilor astia mici vad ca este normal, ca si cum nu s-a intamplat nimic, ca si ei au primit sporul.
Ramane de vazut daca vor incerca sa ma hartuiasca in viitor, si am sa fiu atent sa nu fac greseli in urmatoarea perioada.
Cand m-au chemat prima data la HR, acum doua saptamani, le-am demontrat ca sunt informat si pastrez dovezi pentru ce se intampla, si cred ca asta este motivul pentru care s-a rezolvat problema.
Va multumesc pentru sfaturi, ca oricat as fi citit eu legile, tot nu as fi reusit fara ajutor.
Am cerut si pret pentru consiliere si asistenta din partea unui avocat, si am inteles de ce majoritatea oamenilor nu isi cer drepturile in instanta. O persoana care castiga salariul minim pe economie, nu isi permite sa inceapa un proces cu angajatorul, datorita tarifelor percepute de avocati.
Ma dezgusta chestiile astea. Statul ar trebui sa faca mai mult pentru protejarea angajatilor, nu doar sa dea niste legi pe care functionarii publici (ITM) nu se sinchisesc sa le aplice.
Care este procedura?
Merg la tribunalul de care apartine localitatea mea si caut acolo un avocat?
Care ar fi onorariul pentru astfel de cazuri?
Ce fac in continuare cu transportul? Sunt 47km zilnic, si ma costa foarte mult in comparatie cu salariul meu.
Luncrez in 3 schimburi, iar programul incepe si se termina la ore la care nu am acces la transport in comun.
Printre reclamatiile catre ITM, zilele astea am cerut sefilor in scris sa imi asigure transportul catre si de la locul de munca, conform regulamentului intern intocmit de ei, si pentru tratament egal cu restul colegilor care au acest beneficiu.
Tot in scris, seful meu direct mi-a raspuns ca nu discuta astfel de chestii in scris, apoi verbal a spus ca incearca sa rezolve (este o chesti simpla - 8km prelungirea traseului la microbuzul firmei), dar de 2 zile o tot lungeste si nu imi da nici un raspuns concret.
Eu le-am dat ultimatum, ca mai merg pe cheltuiala mea la munca doar saptamana asta.
Ce fac in acest caz?
Nu ma mai prezint la munca, ca nu am cu ce, ei ma concediaza, apoi ii chem in instanta, sau merg in continuare pe cheltuiala mea, dar ii chem in instanta pentru incalcarea regulamentului intern si pentru tratamente inegale, si le cer despagubiri?
Cum este mai bine sa procedez?
Da. eu sunt singurul care a facut sesizare, dar parca initiatorul trebuia sa ramana anonim.
(Colegii mei sunt genul de indivizi dependenti de live pe tiktok, care nu isi cunosc drepturile reale, dar isi inventeaza ei drepturi aberante care nu exista. Nici macar nu imi bat capul sa le explic ceva, ca poate aude conducerea si ma concediaza pentru instigare.)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intre timp am facut o petitie catre ministerul muncii sa verifice activitatea ITM, iar ieri am fost chemat la departamentul HR si au spus ca imi vor plati sporul pentru 12 din cele 19 ore lucrate de sarbatoare.
Problema este ca sunt in aceeasi situatie cu mine, inca vreo 140 de angajati, dar ei nu au fost chemati sa li se comunice ca ar primi ceva.
De aici rezulta ca ITM s-a razbunat pe mine si a spus clar cine a facut sesizarea.
Seful de tura deja si-a schimbat atitudinea si cred ca urmeaza vanatoarea sa ma concedieze.
Cu asa autoritati, nu mai am nevoie de dujmani.
Momentan caut de munca "la negru", ca nu mai vreau sa platesc taxe degeaba unui stat incompetent.
Ca asistat social am mai multe drepturi si beneficii decat un angajat, asa ca nu vad de ce nu as trece de cealalta parte.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nemultumirea mea este ca au constatat doar ca lucrez acolo via revisal, dar nici macar nu au contactat firma sa le ceara vreo explicatie legata de sesizare. Ca sunt angajat acolo stiu si eu si inca vreo 200 de persoane, dar pe mine ma intereseaza sporurile neplatite.
Ce incredere sa mai am in institutiile statului, daca asta este toata implicarea lor?
Sa merg in instanta, trebuie sa merg la 30km distanta, dar se poate sa pierd si bani, si timp, si poate locul de munca, la cum se implica autoritatile.
Am facut o sesizare catre ITM pentru neplata sporurilor salariale, dar mi-au raspuns dupa 2 luni jumate , sec, si au constatat ca sunt angajat al firmei respective,dar daca am probleme sa ma adresez instantei. Pentru ce mai exista ITM, daca nu pot rezolva ceva foarte simplu?
Daca reclam ca sunt hartuit, sau chestii mai greu de demonstrat, ma trimit la FBI?
Pentru ce imi incaseaza staul jumatete din bani, daca nu da doi bani pe mine?
Scrie clar: Beneficii începând cu luarea la cunoștință a actualului regulament intern:
Tichete de masa
Transport asigurat de la și către locul de munca
Asigurare privată de sănătate
.......
Dacă sunt enumerate așa, au efect obligatoriu?
Pot să mă bazez pe acest regulament intern în caz că fac o sesizare către instituțiile statului?
În legătură cu orele de sărbătoare, nu mi-a propus nimeni să îmi dea liber in următoarele 30 de zile pentru acele ore, și nici nu mi-a fost plătit sporul conform CIM.
Lucrez in schimburi . La tura de noapte incep la 23:15 si termin dimineata la 6:15.
Daca in ziua de 14 august, sa zicem, intru seara normal in tura, dupa ora 24:00 pana la 6:15, orle prinse pe 15 august, nu se considera zile lucrate in zi de sarbatoare si trebuiesc platite cu sporul din CIM?
Pana acum s-a intamplat de 3 ori sa prind astfel de ore, am intrebat la HR si o tot dau la intors. Evita sa imi dea un raspuns scris, si mai nou nu am nici un email de la nimeni din conducere.
A doua speta ar fi beneficiile din regulamentul intern. Se specifica "transport de la si catre locul de munca", fara alte specificatii, dar mie nu mi se deconteaza carburant si nici nu vor sa pelungeasca ruta microbuzului care transporta restul colegilor. Din vreo 100 de angajati, suntem 3 care trebuie sa ne asiguram singuri transportul cam 50km zilnic, ceea ce ne aduc cheltuieli cam 20% din salariul net.
Se pot rezolva aceste probleme cu sesizare la ITM sau in instanta, sau ei au dreptate?