avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Activitate Mica202110

Activitate Mica202110

Mulțumesc f mult de ajutor, în special d-nei Manuela Rășină, administrator.
Va mulțumesc f mult ,d-na avocat , Gerber.Cum as putea proceda în aceasta situație, în care notarul susține, ca legea e interpretabila, ca a întrebat la UNNPR și ca a primit răspuns ca da, ca îmi aplica aceasta majorare.Ulterior, am făcut și eu petitie la UNNPR, dar răspunsul pt mine, durează!
Bună ziua.Va expun mai clar întrebarea mea.Matusa mea,văduvă, fără copii,parinti decedați, având ca rude o sora în viata, și 2 nepoate de sora,mi-a făcut mie testament universal, sunt nepoata după sora ,decedata, cu mult înainte de defuncta.
Sunt ,deci ruda succesibila, respectiv moștenitor legal,oricum. Dar ,în plus, am acest testament, pt care notarul, la.care am depus succesiunea, ma taxează cu majorarea aceea de 25% pt moștenitorii testamentari care nu sunt rude ,în grad succesibil (legal) cu defunctul. După consultarea a încă 4 notari, mi s-a spus ca nu trebuie sa mi se perceapă acesta majorare,pt ca eu sunt oricum ,ruda în grad succesibil,
În plus,toate rudele, suntem toate pe acceasi linie de rudenie. Va întreb ce pot sa fac, pt ca legea spune clar, ca taxa se aplica pt moștenitori testamentari ,care nu sunt rude cu defunctul???Am trimis și petitie la UNNPR, dar durează 30 zile, pana obțin un răspuns. Va mulțumesc d-lor avocati, și aștept un răspuns, cu speranța că am fost mai explicita și.mai succinta.!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va mulțumesc mult. Am trimis deja, dar durează...mi-au răspuns după o luna, ca se va studia petiția mea, pt un răspuns.Dar pt ca durează am sperat ca la dvs pe forum, o sa am o confirmare, mai rapid. Va mulțumesc!
Bună ziua din nou. Sunt moștenitor testamentar al mătușii mele.Nu avea soț, copii sau parinti în viata(m.rezervatari).Eu sunt nepoata de sora,mama mea murind.inainte cu mulți ani, de defuncta.Mai exista ca rude doar pe același grad de rudenie cu mine, o sora a ei ,în viata, și o nepoata de sora. Notarul nu aplica legea corect: eu sunt moștenitor testamentar ,oricum în grad succesibil!!! Mi s-a spus de către alți 4 notari, ca nu ma încadrez la acea majorare de 25%,pt moștenitori testamentari care NU sunt și rude în grad succesibil.
Totuși notarul respectiv ,spune ca "legea e interpretabila", și îmi aplica majorarea! Ce e de făcut va rog, d-lor avocat?Mulțumesc mult!
Bună seara.La calculul taxei notariale pt o succesiune testamentara,mi se adaugă nejustificat, în plus, taxa de majorare cu 25% pentru moștenitorii testamentari, care nu sunt și rude ,în grad succesibil cu defunctul.Mentionez ca defuncta, mătușa mea, nu are moștenitori rezervatari,și ca rude în viata, doar o sora și nepoate de sora. Eu sunt nepoata de sora(mama mea, decedata) și mie mi-a făcut testamentul universal.
Ce pot face ,în situația în care notarul la care dezbat succesiunea, susține ca trebuie sa îmi aplice aceasta majorare nejustificata? Cui pot sa ma adresez , pt un calcul corect al taxei notariale??
Mulțumesc.
Dar qm specificat ca sunt nepoata de sora, deci sunt oricum ruda în grad succesibil, și în plus am testament
de legatar universal. Oro, legea spune astfel: Pentru moștenitorii testamentari, care nu sunt și rude în grad succesibil cu defunctul onorariile se majorează cu 25% .Alineatul 3, articolul 20 din Ordinul ministrului justiției 943/C/2005.

Va rog mult , dacă se poate sa îmi răspundă cineva, specialist în drept notarial.Multumesc.
Întrebarea mea era, dacă e legal, sa mi se aplice majorarea de 25 % la taxa notariala, pt moștenitorii nesuccesibili???
Bună ziua.Am testament de moștenitor universal, după mătușa mea, care nu a avut moștenitori rezervatari, ci doar o sora și eu, nepoată de sora(mama mea fiind decedata) .Pt certificatul de moștenitor, mi se aplica abuziv ,la taxa notariala, majorarea de 25% pt moștenitori nesuccesibili,motivandu-mi ca sora mătușii are drept mai mare de moștenire, în raport cu mine. Mulțumesc.