avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara.La calculul taxei notariale pt o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara.La calculul taxei notariale pt o succesiune testamentara,mi ...

Bună seara.La calculul taxei notariale pt o succesiune testamentara,mi se adaugă nejustificat, în plus, taxa de majorare cu 25% pentru moștenitorii testamentari, care nu sunt și rude ,în grad succesibil cu defunctul.Mentionez ca defuncta, mătușa mea, nu are moștenitori rezervatari,și ca rude în viata, doar o sora și nepoate de sora. Eu sunt nepoata de sora(mama mea, decedata) și mie mi-a făcut testamentul universal.
Ce pot face ,în situația în care notarul la care dezbat succesiunea, susține ca trebuie sa îmi aplice aceasta majorare nejustificata? Cui pot sa ma adresez , pt un calcul corect al taxei notariale??
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 21:29, 28 Aprilie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ordinul nr. 46/2011 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile
prestate de notarii publici, in vigoare de la 22 februarie 2011 prevede

Art. 22. - (1) În cadrul procedurii succesorale, onorariile pentru eliberarea certificatului de moștenitor se stabilesc pe certificat de moștenitor,
indiferent de numărul moștenitorilor, ținând seama de tranșele valorice, de categoriile de servicii și proceduri, și au în vedere gradul de
rudenie al moștenitorilor cu defunctul.
(2) Onorariile astfel stabilite se vor aplica numai pentru moștenitorii legali ai defunctului.
(3) Pentru moștenitorii testamentari care nu sunt soț sau rude în grad succesibil cu defunctul, onorariile se majorează cu 25%.
(4) La succesiunile succesive, onorariul se stabilește pentru fiecare masă succesorală în parte.
(5) Pentru eliberarea unui certificat de moștenitor suplimentar, onorariul se va calcula, conform alin. (1) și (4) și tranșelor valorice prevăzute
în anexa nr. 3, la valoarea bunurilor care fac obiectul suplimentării, aduse la masa succesorală

Prin urmare, notarul are temei legal pt majorarea solicitata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua.va expun mai clar întrebarea mea.matusa mea,văduvă, ... Mica202110 Mica202110 Bună ziua.Va expun mai clar întrebarea mea.Matusa mea,văduvă, fără copii,parinti decedați, având ca rude o sora în viata, și 2 nepoate de sora,mi-a ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.am testament de moștenitor universal, după mătușa ... Mica202110 Mica202110 Bună ziua.Am testament de moștenitor universal, după mătușa mea, care nu a avut moștenitori rezervatari, ci doar o sora și eu, nepoată de sora(mama ... (vezi toată discuția)
Juridic Evghenia1 Evghenia1 Moștenesc un certificat de acționar de la mama, dar ca sa pot sa beneficiez de fructul de pe urma acestui certificat, trebuie sa fac o succesiune la notar ... (vezi toată discuția)