avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Activitate mihaela.ion

Activitate mihaela.ion

Mulțumesc mult de tot pentru răspuns.
Bună ziua,

Unde trebuie depusă o plângere penală pentru fraudă/inselaciune/spălare de bani? La poliție sau la DIICOT? Sau la ambele instituții?

Menționez ca eu am depus un dosar complet de plângere la inspectoratul județean de poliție din localitatea mea.

Am primit un număr de înregistrare și mi s-a spus ca voi fi sunată.

Trebuie să depun același dosar de plângere și la DIICOT?

Am înțeles ca poliția va trimite plângerea la DIICOT.

La poliție am solicitat să mi se dea un proces verbal sau o dovadă ca am depus plângerea, dar mi s-a spus ca în această fază inițială nu este cazul să mi se dea nici un document oficial, urmând mai întâi să facă cercetări și apoi să fiu contactată telefonic, și ca numărul de înregistrare este suficient deocamdată.

Aștept răspunsul dvs.

Va mulțumesc.
Am trimis pe 14 septembrie un colet cadou în Algeria. Pe 26 septembrie a ajuns în Algeria iar de atunci nu am primit nici o actualizare a statusului coletului. Pe 6 octombrie am primit actualizare în aplicația de tracking ca este deja intrat în România și întors înapoi la BSI București. Fără nici o notificare în prealabil.
Azi am fost să văd ce s-a întâmplat, coletul ajungând la poșta vamală din Brașov.
Nu am putut să îl ridic pentru ca mi s-a spus ca trebuie să merg mai întâi la un comisionariat vamal.
Transportul coletului a fost 420 lei. Acum mi se cere declarație vamală pentru reimport care costă peste 700 lei.
Coletul a venit intact și sigilat iar pe el scrie ca a fost returnat fără motiv și fără taxe externe.
De ce mi se mai cere să plătesc taxe în condițiile în care este vorba de propriul meu colet care nici măcar nu a ieșit din vama Algeriei și nici măcar nu a fost livrat?
Atunci când l-am expediat, la poșta vamală, a fost verificat de către vameș și totul a fost în regulă.
Nu este primul colet pe care îl trimit in Algeria și niciodată nu am avut probleme.
Ce mă sfătuiți să fac? Există o posibilitate în așa fel încât să evit acele taxe vamale? Chiar și doamna de la comisionariatul vamal mi-a spus ca este aberant sa achit taxe vamale pentru propriul meu colet, dar ca asa este legea, ca inainte nu se cerea acest lucru și pentru persoanele fizice, dar noua lege așa spune.
Mi-e frică să mai trimit un alt colet, pentru ca risc sa plătesc iar aceste taxe vamale uriașe, în caz de retur.
Aștept sfatul dvs.
Va mulțumesc mult pentru răspuns.
Buna ziua,

Cineva care a lucrat in prezenta stațiilor de emisie recepție, pentru care se oferă spor de antena, ar putea ieși la pensie mai devreme?

Cum ar putea proceda pentru ca anii lucrați in acele condiții intre 1994 și 2000 sa fie luați in calcul pentru a putea ieși mai repede la pensia de drept?

Va mulțumesc anticipat.
Buna ziua,
Figurez cu pensie invaliditate grad 3 din 2013 cu diagnosticul displazie luxanta congenitală șold stâng cu coxartroza bilaterala.
In 2020 am solicitat suspendarea temporara a pensiei pentru a ajuta pe cineva cu program de 8 ore.
In Ianuarie 2023 nu am mai putut lucra din cauza invalidității.
Am depus dosarul la cabinetul de expertiza.
Fiindcă a trecut mai mult de un an, a trebuit sa depun dosar ca pentru caz nou.
Conform noii proceduri, dosarele caz nou se trimit la institutul de expertiza din București.
Am fost chemată la institut pentru internare de 2 zile și investigații.
Deși investigațiile au confirmat diagnosticul, comisia a spus ca nu ma mai încadrez in pensie conform legii și ca nici in 2013 nu m-am încadrat și nu as fi meritat pensie.
Menționez ca in 2018 am avut o internare de 2 săptămâni tot la acest institut și aceeași comisie mi-a confirmat diagnosticul și mi-a dat decizie de pensionare pe un an pana la revizuirea din 2019, când medicul expert din orașul meu mi-a dat in continuare pensie pe un an pana la revizuirea din 2020.
Dețin și certificat de handicap grad 3 definitiv, nerevizuibil, pe același diagnostic, tot din 2013.
Toți doctorii din institut au fost foarte aroganți și m-au tratat cu superioritate si ironie, practic obligându-ma sa ma operez, motivând aceasta atitudine prin fraza: “dacă va operați nu va mai trebui sa va dam pensie”. Deci totul se reduce la bani.
Eu am dureri foarte mari la ambele șolduri, fie ca merg, ca stau jos, ca stau întinsa.
De asemenea, din Ianuarie 2023 am diplopie cronica foarte debilitanta care ma împiedica sa funcționez normal.
Ce ma sfătuiți sa fac? La ce lege se referă aceasta comisie?
Eu clar nu pot lucra, eventual doar maxim 4 ore așa cum îmi era permis când aveam pensie, dar acum intervine problema diplopiei căreia doctorii neurologi si oftalmologi nu i-au găsit o cauza, și care ma împiedica sa lucrez.
Doctorii au spus ca pe radiografie nu se vede o deteriorare suficientă cât sa justifice pensia.
Doctorul ortoped chirurg la care merg, cel mai bun chirurg ortoped din România, mi-a spus ca, dimpotrivă, e un miracol ca mai pot merge in condițiile in care radiografia arată așa o deteriorare mare.
Știu ca e greu sa demonstrez durerile pe care le am, dar eu ma știu cum sunt și clar nu sunt apta de munca, in condițiile in care pana acum am avut și am in continuare capacitatea de munca pierdută mai mult de jumătate.
Aștept răspunsul dvs.
Cu respect,
Mihaela Ion
Buna ziua,

Am fost azi la medicul de expertiza a capacității de munca pentru a-mi relua pensia de invaliditate pe care am sistat-o in 2020 pentru a putea ajuta pe cineva cu contract de 8 ore, in prezent eu nemaiputând continua activitatea din cauza dizabilității.

Din cauza ca a trecut mai mult de un an, trebuie sa depun un dosar de caz nou, dar se va lua in considerare si dosarul vechi pe care l-am depus in 2013, si toate documentele medicale din perioada 2013-2019.

Pentru dosarul nou este nevoie de referatul medical anexa 8 pentru prelungirea concediilor medicale, unde trebuie bifat punctul C referitor la propunerea de pensionare de invaliditate, de către medicul curant.

In acest referat este un paragraf referitor la zilele de concediu medical avute, unde trebuie specificat numărul de zile de concediu medical.

Dar eu nu am avut concediu medical in perioada lucrata, deoarece am început activitatea in condițiile in care deja fusesem luată in evidentă cu pensie de invaliditate de către comisia de expertiza încă din anul 2013 de când mi s-a ivit invaliditatea.

Deci, când am constatat ca nu mai pot lucra, am decis sa încetez contractul de munca de comun acord cu angajatorul, acesta cunoscând faptul ca eu am o dizabilitate. Prin urmare, nu am efectuat nici un concediu medical la fel ca in 2013 când nu știam ca am aceasta dizabilitate și in timpul concediului medical am efectuat investigațiile care au dus la stabilirea invalidității.

Așadar, trebuie sa depun acest referat ca pentru un caz nou, eu figurând de fapt ca un caz vechi si tot ce trebuie făcut este reluarea in plata a pensiei de invaliditate.

Însă procedurile s-au schimbat si trebuie sa reiau procedura de depunere a dosarului, pentru ca a trecut mai mult de un an de la sistarea pensiei în 2020.

Cum trebuie completat acest referat, având in vedere ca eu nu am efectuat concediu medical, in cazul meu cunoscându-de deja problema de sănătate și deci nemaifiind nevoie de un concediu medical in timpul căruia sa fac investigații medicale pentru a afla motivul pentru care nu mai pot lucra?

Eu practic in 2020 am convenit cu medicul expert ca in cazul in care nu voi mai putea lucra, voi reveni la dansul pentru reluarea pensiei de invaliditate.

Aștept răspunsurile dvs.

Va mulțumesc anticipat.

Răspuns la discuția Reluare pensie invaliditate
Vă mulțumesc mult de tot pentru răspunsul rapid și complet.

Cam în cât timp se va emite decizia administrativă de reluare a plății pensiei de invaliditate?
Reluare pensie de invaliditate

Bună ziua,

Am pensie de invaliditate grad 3 din mai 2013.

În martie 2020 am făcut cerere către medicul expert pentru depensionare pentru a putea lucra program de 8 ore, dorind să ajut pe cineva care avea nevoie de un angajat de încredere.

În acest sens, medicul expert a emis o decizie medicală în care nu mai eram încadrată în grad de invaliditate, pe baza căreia casa de pensii a emis o decizie de sistare a plății pensiei.

Medicul expert mi-a spus că atunci când nu mai pot lucra, să vin la cabinetul de expertiză și voi putea să îmi reiau pensia de invaliditate.

În Ianuarie 2023 am fost nevoită să închei activitatea la acel loc de muncă din cauza durerilor determinate de problema de sănătate care a dus la ivirea invalidității în anul 2013.

Acum sunt în demersuri pentru a-mi relua pensia de invaliditate.

Asistenta medicului expert mi-a spus că va trebui să depun actele ca pentru un dosar de caz nou, dat fiind că a trecut mai mult de un an de când am trecut din nou pe program complet de lucru, dar că desigur că se va lua în considerare dosarul inițial.

Va fi nevoie să depun și la casa de pensii un nou dosar ca pentru un caz nou de pensionare pe caz de invaliditate?

Sau este suficient să depun cererea de reluare a plății pensiei de invaliditate împreună cu decizia medicală de la medicul expert și documentele care atestă încheierea activității la locul de muncă respectiv?

De asemenea, cum pot face ca să se adauge ca stagiu de cotizare la stagiul de cotizare existent și perioada lucrată ulterior?

Trebuie să depun o cerere în acest sens, sau adăugarea perioadei lucrate se va face automat odată cu decizia administrativă emisă de casa de pensii pentru reluarea plății pensiei de invaliditate?

Mi-am făcut cont online la CNPP, dar acolo îmi arată un stagiu de cotizare mai mic decât îl aveam în 2013 atunci când am intrat la pensie de invaliditate, cu tot cu perioada lucrată ulterior pensionării, nu știu de ce arată așa.

Aștept răspunsul dvs.

Vă mulțumesc.


Dapix a scris:

Puteți trece din nou la pensie de boală doar dacă COMISIA de expertiză vă încadrează din nou în grad de invaliditate.

Apoi se va reculcula toata pensia de la zero, dar puteți avea surpriza ca cuantumul sa fie mai mic chiar și cu cei 3 ani adăugați. Asta ca o impoteză, însă se întâmplă la mulți pensionari de invaliditate când trec de la un grad la altul.


La momentul in care am solicitat medicului de la comisia de expertiza medicală suspendarea pensiei pe perioada cât o sa lucrez iar, el mi-a spus ca in momentul in care doresc sa revin la pensia de invaliditate, sa vin iar la el și îmi va reactiva dosarul fără nici o problema, pe același grad de invaliditate.

Eu am pensie de invaliditate gradul 3 (mediu) și el mi-a spus sa-i aduc aminte sa îmi mai dea pentru o perioada de timp termen de revizuire la 2-3 ani in loc de anual, apoi sa-mi dea decizie nerevizuibila (gradul 3 permanent), pentru ca din punctul lui de vedere e clar ca nu ma mai vindec.

Eu am si certificat de handicap gradul 3 (mediu) nerevizuibil (permanent) de la Direcția de Asistență Socială.

Credeți ca voi întâmpina dificultăți in a-mi relua pensia de invaliditate?

Medicul comisiei de expertiza medicală mi-a spus ca voi putea sa trec din nou la pensie fără nici o problema, doar sa nu mai doresc sa trec din nou la angajare ulterior, pentru ca aceasta trecere la angajare este permisă doar o singura data.