Va rog sa ma lamuriti in situatia invoirilor.
In cazul in care un salariat , din norma legala de 8 ore pe zi, in acea zi lucreaza efectiv 6 ore si 2 ore are invoire de la angajator, agajatorul cum il va ponta si plati in acea zi? Mentionez ca posibilitatea recuperarii acelor ore de invoire nu este posibila !
Buna ziua.
Va rog sa ma lamuriti cu o problema!
Avem o angajata care urmeaza a se intoarce din concediu crestere copil.
A ocupat un post la un punct de lucru al angajatorului , intr-un alt judet decat cel al sediului principal. Postul ocupat inainte , in prezent nu mai exista, dat fiind faptul ca punctul de lucru din acel judet a fost desfiintat.
Angajata nu isi doreste si nici nu are posibilitatea de a accepta un alt post propus in judetul in care isi are sediul principal angajatorul.
Am primit solicitarea de la acea angajata sa ii incetam contractul de munca in baza art. 65, alin. 1, pentru a putea beneficia de somaj.
Intrebarea mea este, angajatorul poate emite acea decizie de concediere in baza acelui articol?
Multumesc
Buna ziua! Am o situatie referitoare la calculul certificatelor medicale. Mi se prezinta un certif. medical initial, cod 01, in perioada 29,09-30,09,2025, cod diagnostic 911. Apoi, un certif. medical in continuare in perioada 01,10-13,10,2025, cod 01, acelasi diagnostic. Dat fiind faptul ca intreaga perioada pe acelasi episod de boala este de 15 zile, Care va fi procentul aplicat asupra bazei de calcul , pt intreaga perioada? Va multumesc!
Daca angajata doreste sa beneficieze de acel program redus de 4 ore conform art. 32 alin (1) lit. a) din O.U.G. 111/2010, angajatorul mentine acel contract cu norma intreaga de 8 ore al angajatei, cu plata veniturilor salariale aferente acestei norme ( de 8 ore) sau de 4 ore? Multumesc !
Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti cu o situatie!
Avem o angajata care in perioada 13.12.2024-10.12.2026 are CIM suspendat conform art. 51, alin.1 lit b), suspendare pt concediu ingrijire copil in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap ( ca in cazul de fata), pana la implinirea varstei de 18 ani. Copilul implineste varsta de 7 ani la data de 23.10.2025. Certificat de incadrare al copilului in grad de handicap este valabil pana la 10.12.2026. Cei de la AJPIS spun ca indemnizatia aferenta acestui concediu se acorda doar pana cand copilul indeplineste 7 ani. Intrebarea mea este, suspendarea poate continua pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului?
Daca mama doreste reinceperea activitatii la implinirea varstei de 7 ani al copilului, in cazul de fata, exista acea perioada de 2 luni ale tatalui? Va multumesc
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o informatie referitoare la completarea Anexei nr.6, privind recalcularea pensiilor. Societatea noastra a eliberat anterior ,angajatilor, adeverinta cu sporul de vechime( procentual) acordat pe perioada lucrata, adeverinta care le era necesara la depunderea dosarului de inscriere la pensie.
Intrebarea mea este daca in cuprinsul Anexei 6, necesara acum recalcularii pensiilor, mai este necesar/obligatoriu inclus si acel spor de vechime? Va multumesc !