avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Activitate vconceptv

Activitate vconceptv

Bună ziua. De curând părinții mei au evaluat cu un evaluator autorizat unul din apartamentele lor, rezultând valoarea de 183.000€. Ei sunt dispuși să ne vândă noua (mie și soției) apartamentul respectiv cu suma de 100.000€. Este posibil lucrul acesta?
Răspuns la discuția Tva la achiziționarea imobil?


Grama Cornel - Consultant fiscal a scris:

Pai asta zice Codul Fiscal la art 292 :

" Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%; "

Nu zice nimic de vreo conditie sa nu fi cumparat vreuna anterior cu cota redusa sau neredusa.



Așa este. Am citit si eu acest articol și nu am văzut vreo condiție în sensul acesta, dar eram ferm convins ca sigur îmi scapă mie ceva. Mulțumesc mult pentru lămuriri!
Răspuns la discuția Tva la achiziționarea imobil?

Grama Cornel - Consultant fiscal a scris:

Da puteti beneficia de cota de 9% daca imobilul e sub 120 mp si maxim 600.000 lei,



Mulțumesc pentru răspuns.Da,imobilul este sub 120mp și sub 600.000 lei.

Cum aș putea clarifica acest aspect și cu dezvoltatorul respectiv, având în vedere ca nici el nu știa sigur ce TVA ar trebui aplicat în această situație și spunea el: “pentru siguranța noastră cel mai probabil vom aplica TVA 19% fie vom încerca să vindem altcuiva”.
Buna ziua.In anul 2023 am achiziționat împreună cu soția un apartament nou cu TVA redus 5%. Am dori în anul 2024 să achiziționăm o alta locuință nouă cu valoare sub 600.000 și nu știm exact dacă putem beneficia de TVA redus 9% pe noua lege.

Din informațiile adunate pana acum, în situația aceasta înțelegem ca TVA 19% se aplică persoanelor fizice care au mai achiziționat un alt imobil cu TVA 5% cu o valoare mai mare de 600.000 lei.

Imobilul achiziționat în trecut este sub această valoare.
Buna ziua. De ce ar fi nevoie ca in cazul celui de-al doilea SRL sa fie un alt administrator? Ce ar fi in neregula daca ar fi acelasi administrator ca in cazul primului SRL. Multumesc!