avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 186 soluții astăzi
Forum Activitate vizitator1

Activitate vizitator1

Răspuns la discuția Admitere Barou 2011
Mihaela88 a scris:

Nu poate fi subiect activ al unei infractiuni :
a)o societate comerciala dizolvata si aflata in procedura de lichidare
b) o soc com aflata in curs de constituire, care are capacite de folosinta restransa
c) o societate in participatie.

Eu am fi zis a), dar la sfarsitul culegerii scrie : b) si c). Voi ce ziceti? E gresit la sfarsit?

"Asa cum rezulta din textul art.19^1 C.pen., raspunderea penala poate fi angajata doar in sarcina unei persoane juridice, adica a unei entitati careia legea civila ii recunoaste aceasta personalitate...Pe cale de consecinta, o entitate careia nu ii este recunoscuta personalitatea juridica-spre exemplu, o societate civila sau o asociere in participatie-nu poate fi subiect activ al unei infractiuni.Tot astfel, o persoana juridica in curs de formare, desi dispune de o anumita capacitate, limitata la ceea ce este necesar pentru constituire, nu poate intra sub incidenta legii penale atat timp cat nu si-a dobandit personalitatea juridica."
(F. Streteanu-Dr.Penal General, vol.I, 2008, pag.367)

Răspuns la discuția Admitere INM 2011
Sigur ca vorbesc serios. Meditatii. Sa ma mediteze sa patrund in mintea celor care fac subiectele.Sa-mi scoata in evidenta chichitele pe care oricat de mult m-asi stradui numai nu pot sa le observ. Dar mai presus de toate, sa ma invete sa fiu magistrat inainte de a intra la INM.:D :stunned:
Răspuns la discuția Admitere INM 2011
Buna seara !
Asi dori sa iau si eu niste meditatii in vederea pregatirii acestui examen. Daca printre dvs. se afla persoane care au luat meditatii va rog frumos sa-mi scrieti si mie pe privat. .;)
Va multumesc anticipat!

Eu va urez putere de munca si nu va lasati!Cine stie, poate anul viitor va fi cu noroc.
Răspuns la discuția admitere inm 2010
m13d a scris:

:surrender:
Pe asta cu bunul furat cred ca am lamurit-o a) si c) gata..


Imi pare rau, dar eu nu sunt " lamurita".
Nu ca asi vrea eu sa am dreptate, dar chiar mi se pare lit. a) aiurea formulata.
O data fiindca avem "orice tert dobanditor"( situatie in care se include si cel de rea-credinta) si a doua oara fiindca avem conditia "daca nu au trecut mai mult de 3 ani".
Pai si daca au trecut mai mult de 3 ani actiunea in revendicare va putea fi intentata impotriva tertului dobanditor de rea-credinta.
Oare nu-i un non-sens?
Adrin, te rog frumos sa verifici daca ai scris enuntul la lit. a) corect iar in eventualitatea unui raspuns afirmativ, daca nu exista vreo explicatie, erata, contestatie la aceasta intrebare.
Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția admitere inm 2010
adrin a scris:

Bunul mobil care i-a fost furat proprietarului:
a )poate fi revendicat de la orice tert dobanditor (de buna-credinta, care a dobandit lucrul mobil de la un hot sau gasitor) daca nu au trecut mai mult de 3 ani de la data furtului
b) nu poate fi revendicat de la tertul dobanditor de buna-credinta si cu titlu oneros (cu conditia ca bunul sa fi fost procurat de la un detentor precar ce a primit bunul de la adevaratul proprietar, proprietar care s-a desistat de bun in mod voluntar, ceea ce nu este cazul aici)
c) poate fi revendicat de la tertul de rea-credinta, chiar daca acesta a exercitat o posesie de 3 ani asupra bunului (imprescriptibilitatea actiunii in revendicare in ceea ce priveste pe tertul de rea-credinta, hot, gasitor)

c
Răspuns la discuția admitere inm 2010
daniel26 a scris:

Problema se punea, care este forma necesara a actului de constituire a unui dezmembramant al dreptului de proprietate asupra unui teren?

Legea nr.247/2005
TITLUL X
Circulatia juridica a terenurilor
Art. 2. - (1) Terenurile cu sau fara constructii, situate in intravilan si extravilan, indiferent de destinatia sau de intinderea lor, pot fi instrainate si dobandite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.
(2) In cazul in care prin acte juridice intre vii se constituie un drept real asupra unui teren cu sau fara constructie, indiferent de destinatia sau intinderea acestora, dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator.
Răspuns la discuția admitere inm 2010
anais_anais a scris:

imi pare rau ca nu iti pot raspunde, dar eu inca nu am terminat de invatat la procesual penal si nu vreau sa iti dau vreun raspuns fara sa fiu sigura de ceea c spun.
oricum astept si eu raspuns la celelalte intrebari.

Dupa contestatii este :
[ link extern ]
Răspuns la discuția admitere inm 2010
"Obiectul material al infr., de regula, lipseste, actul incriminat vizand viata domestica, mai exact desfasurarea nestingherita a acesteia;
in situatia in care s-au produs vatamari persoanelor ori bunurilor, obiectul material il va constitui corpul persoanelor sau lucrurile asupra carora a actionat subiectul activ."-Dr. Penal.Curs selectiv pt. licenta ,V.Dobrinoiu,Traian Dima

"Infr. de violare de domiciliu nu are obiect material"- Dr. penal roman, Tudorel Toader

Dr.penal, Al.Boroi- ce a scris MIREILLEGL
Răspuns la discuția admitere inm 2010
stefanitagogea a scris:

DECI.....CAT DUREAZA?

Procurorul poate intercepta si inregistra :O "legal" in jur de 5 zile (daca socotim si cele 24 de ore in care trebuie sa se pronunte judecatorul asupra temeiniciei ordonantei).
Răspuns la discuția admitere inm 2010
m13d a scris:


5.Suspendarea urmaririi penale se dispune prin:
a) ordonanta
b) ordonanta cand s-a pus in miscare actiunea penala sau rezolutie ,cand nu s-a procedat la punerea in miscare a actiunii penale
c) proces verbal

Conform art. 239 alin. 2 raspuns corect a.
A nu se confunda suspendarea cu scoaterea de sub urmarire penala :O