avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Activitate Puiu Stefan

Activitate Puiu Stefan

Răspuns la discuția Referitor la "mica recalculare"
Nelămurirea persistă pt.noi cei fără cunoștințe juridice tocmai din aceste două formulări: RECALCULARE DIN OFICIU așa cum clar scrie în acest articol 125 și RECALCULARE LA CERERE (pentru că în momentul înmânării acelor adeverințe cu sporuri nepermanente la CNPP te pune să faci o cerere de recalculare .Deci este la cererea ta) . Mulțumim d-le Carp Mircea pentru promptitudine și pentru lămurirea noastră a celor neavizați care căutăm răspunsuri la probleme pe acest site extrem de util !

Carp Mircea a scris:

Normele tehnice de aplicare a legii 360/2023
Articolul 125
(1) Pensiile stabilite în baza legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii conform art. 144 din lege, se recalculează din oficiu, potrivit dispozițiilor art. 155 din lege.
Răspuns la discuția Referitor la "mica recalculare"
Dar,,mica recalculare "nu face parte din aceeași lege 360 din 2023 ca și,,marea recalculare"? Aceeași nelămurire am avut și eu, și întrebând aici pe forum am primit un răspuns diferit.: ,, cuantumul pensiei rămase în plată va fi cel mai avantajos.iar punctele rămase vor fi cele reiesite din recalculare care posibil să fie mai puține ". Art.144 aliniat 6

CHKa a scris:

Tocmai , ca nu exista . Interpretarea mea ( de ne-jurist ) este ca , pentru marea recalculare , avem articol de lege , pentru ca ne-a fost impusa de prevederile legale . Pentru mica recalculare - nu . Daca cerem - prin depunerea adeverintelor - ni se recalculeaza , dar nu suntem obligati . Cum pensia se acorda doar la cerere , si cum solicitarea vine de la noi sa se calculeze conform adeverintelor , Casele de Pensii se conformeaza . Si ce iese din calcule - aia e… Daca e mai mica … ghinion , trebuia sa nu depunem nimic si sa ramanem cu ce s-a calculat .

Răspuns la discuția Sporuri nepermanente
fiind în aceeași situație (adică în așteptarea recalculării făcută la cererea mea prin aducerea de adeverințe cu sporurile nepermanente) am citit cu atenție articolul de lege respectiv .Sincer din cum am înțeles eu...da treaba cu păstrarea cuantumului pensiei mai mare păstrat este valabil la recalcularea din oficiu (marea recalculare) dar cu recalcularea la cerere prin aducerea de noi adeverințe legea nu mi se pare la fel de clară.Adică și în acest caz se păstrează în plată cuantumul pensiei mai mare avută inițial în caz de rezultat dezavantajos în urma acestei recalculări? ( la cerere)

Carp Mircea a scris:

Numărul punctelor realizate se pot diminua. Pensia rămasă în plată ( mai mare) nu va mai fi în concordanță cu numărul punctelor realizate după recalculare. Când se va mări valoarea VPR- lui acesta se va aplica numărului de puncte recalculate, nu cele aflate în plată. Citiți cu atenție prevederile legale și veți înțelege totul.

Mai pe înțelesul meu adică va rămâne pensia inițial calculată (mai mare) ? După,,marea recalculare "înțelesesem acest aspect dar nelămurirea mea era dacă și după,,mica recalculare"cu veniturile nepermanente (recalculare solicitată la cererea mea) se va aplica tot același principiu; adică să rămână în plată pensia mai mare în eventualitatea unei scăderi la recalculare

Carp Mircea a scris:

Normele tehnice de aplicare a legii 360/2023
Art.121
(7) În situația în care, ca urmare a recalculării drepturilor de pensie, conform prevederilor art. 94 alin. (5) din lege, prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă numărul de puncte rezultate în urma recalculării și cuantumul în condițiile art. 144 alin. (6) din lege.

Mulțumesc mult pentru răspuns d-le consilier juridic!

Cornel Vasile a scris:

Nu avem de unde sa stim excat care va fi situatia dvs la recalculare ... în eventualitatea in care reiese un cuantum mai mic rămâne în plată suma inițial calculată.

Îmi puteți da un sfat vă rog frumos? am ieșit la pensie anul trecut în iunie ( deci pe vechea lege nu cea de după 1 sept.) În noiembrie am depus adeverință cu sporurile nepermanente, adeverințe obținute cu greu dar considerând eu că poate merită efortul deoarece am lucrat în industria extractivă a petrolului (platforme petroliere marine) și au fost sume destul de frumușele.Acum sfatul pe care l as dori de la dv.este să las această cerere de recalculare sau să fac cererea de retragere a acestei cereri? deoarece am înțeles din presă că e posibil mai mult să mă incurce decât să ajute? adică această recalculare să îmi dea o sumă mai mică decât am acum... și mai mică va rămâne. O fi adevărat sau în această eventualitate rămâne în plată suma inițial calculată??Mulțumesc anticipat! Puiu Stefan

Ce binee.Măcar primesc o veste bună pe ziua de azi :) MULȚUMESC !
Da, probabil că așa este.Refuz să cred că e reavoință.Mă gândesc să mai am un pic de răbdare și să o rezolv fără conflicte.Niciodată conflictele nu duc spre ceva bun doar că neliniștea mea este că se apropie vertiginos 1 septembrie cu noua lege a pensiilor când am înțeles că grupele de muncă (cum e și cazul meu)nu vor mai fi luate în calcul. Mulțumesc pentru răspuns!
Mulțumesc frumos pentru răspunsul dv. dar probabil nu am fost

prea clar cu întrebarea mea; da..fix acolo am trimis cererea pt eliberarea de adeverințe și am trimis și copii de pe carnetul de muncă dar problema mea este că deși am trimis din februarie nu am primit nimic daar NICI NU MI SE MAI RĂSPUNDE LA TELEFON SAU LA MAILUL ce trimit cu întrebarea: totuși când mi se trimit aceste adeverinte?.
Am lucrat la Petromar Constanța pe platformele de foraj marin.In ianuarie am depus dosarul de pensionare care mi a fost acceptat având stagiul complet ca și vechime dar ulterior mi a fost respins pe motiv că adeverintele erau vechi ( pe care eu mi le pregătisem încă din 2012 când am încetat activitatea acolo) și că trebuiesc altele actualizate.Acum problema este că am trimis pe mail la OMW PETROM București solicitare dar efectiv nu îmi răspunde nimeni nici la mail nici la telefon..nimic. Ce as putea face în situația asta? ( ținând cont că timpul trece în defavoarea mea prin faptul că se apropie 1 septembrie când am înțeles că grupele de muncă nu vor mai fi luate în calcul în noua lege a pensiilor) Mulțumesc!