La 1 septembrie 2024 trebuia să am deja decizia PLV. Conform deciziei PAP, la 61 ani și 8 luni trebuia să fiu trecut la PLV, cu decizie emisă. Mai exact la 1 iunie 2024. Cu 3 luni înainte de 1 septembrie. Îmi lipsește din portofoliu decizia PAP pe legea 263 din 2010, fiindcă nu s-au obosit să respecte legea.
Când a intrat în vigoare Legea 360 din 2023, Casa de Pensii Sector 6 nu-mi eliberase încă decizia PLV, conform drepturilor prevăzute în legea 263 din 2010. Am intrat la recalculare cu penalități!!! Abia în martie am primit decizia PLV, dar pe noua lege. Cuantumul pensiei este tot cu penalitate!!! PLV cu penalitate, ați mai auzit??? Noaptea minții! Restanță 10 luni la încasare diferențe! Voi mai primi vreodată aceste restanțe?
Din legea 263 din 2010, mă interesează articolul 67, (aliniatele 1 și 2), care nu s-a aplicat la timp în cazul meu. Mi s-a aplicat direct art. 144 din legea 360 din 2023 și am rămas cu restanțe financiare neonorate. Recalcularea s-a făcut la pensia penalizată.
A expirat de 11 luni perioada de penalitate. În martie 2025 a sosit însfârșit și decizia emisă în 18 februarie 2025, recalculată, cu titlu de pensie limită de vârstă. Dar stupoare! În continuare încasez pensia diminuată cu procentul din prima decizie de pensie parțial anticipată, din 2022. Restanța pentru diferențe este uriașă. Ce mai este de făcut? Îți pierzi cumpătul cu Casa de pensii...Nici nu mai știu ce să fac.
Cuantumul pensiei din talonul electronic pe aprilie 2025, descărcat din cont, este diferit de cel din decizia de recalculare venită în martie 2025. Nici restanțele nu apar în talon. De ce?
Bună ziua
Între decizia PAP (pensie anticipată parțială) pe legea 263/2010, emisă în 15 noiembrie 2022 și decizia de recalculare primită pe 25 martie 2025, nu trebuia emisă din oficiu o decizie PLV (pensie limită de vârstă) cu data expirării perioadei de anticipație de 19 luni și totodată pensia să fie întreagă? Nu s-a întâmplat!
Articolul 88
(1)
Persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite sau condiții speciale, beneficiază de un număr suplimentar de puncte, după cum urmează:
a) 0,25 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, potrivit legii;
NB: Am 10 ani, 11 luni și 15 zile de grupa a II-a de muncă între 1981 și 1994, cu stagiul militar intercalat. În aceste condiții, ce punctaj primesc?
Bună dimineața. Fac o precizare la răspunsul primit de la dl. Cornel Vasile pentru cele scrise ieri..."În contul meu CNPP, la Secțiunea "datele mele din ...
Cartea mea de muncă există în "Datele mele în sistemul public de pensii", fiindcă am verificat prin descărcarea unei "copii scanate după cartea de muncă". Deci aveau toate documentele pentru a completa și "datele mele din carnetul de muncă" de unde am descărcat de mai multe ori, numai un document gol, necompletat.
Bună ziua. În contul meu CNPP, la Secțiunea "datele mele din sistem", se generează un document gol atunci când solicit documentul despre "datele din carnetul de muncă". Soția mea este încă în activitate, are cont CNPP, iar documentul "datele din carnetul de muncă" se generează complet, la zi, adică de la angajare 1984 pana la 1 aprilie 2001. Care să fie cauza și ce pot să fac? Vreau să verific inadvertențele din datele casei de pensie și ce am extras eu din cartea de muncă. Punctajul de stabilitate este diferit, bineînțeles în defavoarea mea. Nu pot contesta fiindcă nu am primit încă deciziile de pensie limită de vârstă pe legea 263 din 2010 și cea de recalculare pe legea 360 din 2023.