In cazul meu, situatia este partial similara, in sensul ca la avizierul blocului s-a afisat o informare primita de la prestatorul de servicii care a instalat mai demult contoare radio in bloc si face calculul costurilor, cum ca, in contextul aplicarii Ordinului nr. 7/2024 care reglementeaza modul de calcul si repartizare a consumurilor de energie termica si apa calda de consum, pe care il implementeaza acum si prestatorul, a aparut, citez, "o schimbare semnificativa in procesul de citire si repartizare a consumurilor".
Prin urmare, firma anunta ca nu va mai putea prelua citirile optice ale contoarelor fara modul radio.
Precizez ca in blocul in care stau, majoritatea au contoare radio, instalate de firma acum vreo 10 ani, dar sunt 3-4 apartamente care au ramas cu contoare optice in tot acest timp si au fost probleme.
Aberatia este ca prestatorul ne informeaza ca vor considera aceste apartamente ca fiind necontorizate in baza acestui Ordin 7/2024, art.21, alin.1 lit.e care spune ca un apartament poate fi considerat necontorizat si daca reprezentantul condominiului (in speta, asociatia) decide inlocuirea contoarelor pentru apa calda, iar proprietarul apartamentului nu asigura accesul prestatorului pentru inlocuirea acestora.
Ce sa inteleg de aici, ca prestatorul de servicii incepe sa ia hotarari in locul Asociatiei, pentru ca n-am avut nicio adunare generala de anul trecut, si nici nu s-a discutat de vreo inlocuire de contoare pana cand ni s-a pus aceasta informare in fata. Sau forteaza Asociatia sa ia aceasta hotarare.
Nu mi-e clar ce s-a modificat in modul de calcul a consumurilor de nu se mai poate accepta citirea pe care o dau luna de luna (in ultima zi din luna, cum mi s-a cerut, si chiar la aceeasi ora, seara tarziu) si este musai sa-mi pun contoare radio. La urma urmei, in ambele cazuri, indexul este tot un numar cu trei zecimale dupa virgula, iar faptul ca la contorul cu afisaj mecanic este atasat un modul radio nu schimba cu nimic valoarea indexului.
Doua dintre contoarele pe care le am au fost schimbate acum 2 ani, le verific chiar si intre citirile lunare si compar valorile cu cele masurate in anii trecuti, in aceleasi perioade.
Nu ma opun sa schimb contoarele pentru ca am ceva de ascuns, pot sa vina oricand sa le verifice, insa nu-mi place sa mi se bage mana in buzunar si nu accept sa ia un prestator de servicii decizii in locul meu.
Asociatia nu mi-a impus nimic pana acum, dar acum se ascunde in spatele acestei informari trimise de prestator.