Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati cu urmatoarea situatie
In decembrie 2024 mi-am deschis un PFI ( pana in acel moment am lucrat cu contract de munca, deci nu am avut nicio întrerupere de activitate). Tarziu am aflat de acel contract de 1% cu casa de sănătate; l-am încheiat totusi pe la mijlocul lunii ianuarie, desi doamna de la CAS mi-a spus clar ca nu voi putea beneficia de concediul prenatal si s-ar putea ca nici de cel postnatal, pentru ca nu se împlinesc cele 6 luni minime de cotizare ( DPN la mine este 4 august).
Nelămurirea mea este: nu se cumulează cotizatia la CAS din timpul in care am lucrat cu contract de munca cu cea din contractul de 1%, pentru a beneficia de prenatal ? Am tot vazut răspunsuri împărțite, iar cei de la Casa de sanatate nu raspund nici la telefon și nici la mail.
Multumesc mult!
Buna ziua! As dori si eu cateva lămuriri legate de indemnizație.
Pentru a primi indemnizația trebuie sa achit obligatiile catre ANAF inainte?
Am de platit asigurarea de sanatate pana in mai 2025, eu trebuie sa nasc anul acesta.
De asemenea, cum se procedeaza cu calculul si ce sume trebuie sa trec in tabelul pentru dosarul de indemnizatie? Am inteles ca ar fi suma rezultata din venitul realizat impartit la lunile lucrate. Trec aceeasi suma in toate casutele?
Mii de multumiri anticipate!
Buna ziua! Sunt însărcinată in 10 saptamani, am mers la CAS pentru a incheia cu ei contractul de 1% (eu avand un PFI). Doamna de acolo mi-a spus ca nu voi putea cotiza cele 6 luni minime si ca il fac degeaba.
Ce ar trebui sa fac? Pot, totusi, sa cotizez 6 luni pentru concediul postnatal? Sau sa merg din nou la ei cu alte documente pentru a fi asigurata?
Menționez ca in decembrie am înființat PFI-ul, iar inainte am lucrat in baza contractului de munca.
Multumesc!
Bună ziua! Din luna decembrie detin un PFI, anterior fiind angajata timp de 2 ani cu contract de muncă. Menționez ca in luna decembrie nu am obținut niciun venit. Sunt si însărcinată si am cateva nelamuriri, sper sa ma puteti ajuta.
1. Cum ar trebui sa procedez in momentul in care voi intra in concediul antenatal, pentru a beneficia de indemnizație, avand in vedere contractul de colaborare? Si unde sa depun actele necesare?
2. Serviciul meu presupune o munca fizica destul de mare si as vrea sa iau concediul mai devreme, asta daca este posibil. In acest caz, cum se procedeaza cu taxele? Sunt obligata sa le platesc în continuare, tot pentru a primi indemnizația? Sau ce anume trebuie facut?
Multumesc