Buna ziua, am mostenit un teren cu o suprafata mai mare decat in acte, in acte terenul are 800 mp si in realitate 1300 mp. Am vazut tot aici un raspuns pe forum ca as putea totusi intra in posesia diferentei de 500 mp fara a fi nevoie de deschiderea unei actiuni in instanta. Este posibil ce spune acest coleg de pe forum?
"Se poate face inscrierea in cartea funciara dupa definitivarea masuratorilor de cadastru, dar mai intai trebuie sa inregistrati suprafata totala la taxe si impozite, sa se deschida rol fiscal cu suprafata respectiva, abia apoi ocpi va trece la inscrierea acestuia, acest lucru este incadrat la ,,notarea posesiei,,. Timp de trei ani, daca nu este atacat de nimeni si nu se fac alte mentiuni in cartea funciara, va deveni de drept si nu numai in fapt in posesia dvs. Posibil sa mai aveti nevoie de alte adeverinte justificative de la primarie cum ca nu este cunoscut ca detinator o alta persoana fizica/juridica; si bineinteles, la memoriul tehnic al cadastristului se vor atasa si declaratii de vecinatate."
Si daca doresc concesionare terenului pentru constructie casa de locuit, inseamna ca nu pot deveni niciodata proprietarul acelui teren?
adriandimitriu a scris:
Singura modalitate prin care un UAT poate vinde un imobil (concesionat sau nu) este licitația publică. In plus, acesta trebuie să facă parte din domeniul privat al UAT. Asta fiindcă și imobilele din domeniul public pot fi concesionate.
Salut, doresc concesionare unui teren de la primaria unui oras pentru constructia unei case. As vrea sa va intreb, daca pot cumpara acel teren concesionat, dupa cat timp, in baza carei legi, momentan am vazut ca primaria a anuntat ca o sa scoata niste loturi pentru concesiune la licitatie, care sunt aspectele care trebuiesc trecute in cobtractul de concesiune. Se poate intra in posesia terenului dupa o perioada scurta, ex 5 ani, daca da in baza carei legi si ce trebuie sa scrie in contractul de concesiune?
Terenul este intr-un mic orasel, valoarea lui este intre 20-25 de mii de lei, eu fiind cumparator, nu cred ca merita sa imi pierd banii si timpul prin tribunale, persoana care vinde terenul nu are bani sa deschida proces, pentru a face asta este nevoie ca eu sa-l sustin din spate. O sa mergem pana la primarie sa vedem daca este trecut la registrul agricol, daca chiar nu exista niciun fel de act, doar faptul ca persoana respectiva a folosit terenul timp de 20+ ani, nu cred ca este in avantajul meu. As fi fost dispus sa-l ajut sa intre in legalitate daca exista o cale mai simpla, prin care sa poti dovedi ca tu ai folosit terenul pe o perioada mare de ani, sa fi platit ceva impozite restante pe anii respectivi, eventual sa aduci ceva dovezi in legatura cu faptul ca respectivul s-a folosit de teren, dar daca situatia se complica mai mult, nu as mai incerca.
Deci ar cam trebui sa imi iau gandul de la terenul respectiv, sansa de a obtine terenul prin uzucapiune este mica, si probabil destul de costisitoare, si consumatoare de timp. Am crezut ca exista vreo lege prin care sa poti intra in legalitate cu terenul fara judecata, altfel nu ma intereseaza, o judecata ar dura prea mult, si costurile ar fi mai mari decat valoarea terenului.
Buna ziua,
Vreau sa cumpar un teren, persoana care poseda terenul nu a facut niciun act cand a cumparat terenul. A cumparat acum multi ani cred ca in jur de 30+ ani de la un batran, batranul nu-l avea trecut pe nicaieri, nici macar la primarie. Deoarece terenul nu era trecut la primarie, pe el nu s-a platit impozit. Exista vreo sansa legala de a obtine act de proprietate pe acel teren. Exista doar 2 vecini pentru acel teren, unul din vecini sunt eu, iar vecinul de langa cred ca ar fi deacord sa dea o declaratie care sa ateste ca terenul a fost posedat de respectiva persoana. Se poate obtine actul de proprietara fara sa fie deschis un proces?
Va multumesc!