avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Activitate Daysy2025

Activitate Daysy2025

Buna. Niste intrebari va rog.
Daca un angajator este sanctionat cu o amenda, vina imputabila angajatorului (si nu angajatului) este de facilitator al unor practici concertate, in temeiul art 101 (1) din TFUE, ar avea temei angajatorul sa solicite in instanta angajatului (pt care angajatorul s-a facut vinovat ca nu a intreprins diligentele necesare pt a-l supraveghe...conf sentintei de fond) sa suporte plata amenzii? actiune raspundere delictuala? amenda fiind considerata prejudiciu? pt producerea unei fapte ilicite, aceea de deturnare licitatii? mentiunea este ca angajatul a fost achitat definitov- fapta nu exista- pt aceeasi fapta penala. solutionarea facandu-se atat in ceea ce priveste latura civila, neexistand fapta nu putea exista prejudiciu.

Fara ca in prealabil sa se efectueze cercetare disciplinara conf Codului Muncii, actiunea in instanta nu este nula absolut?

Daca asa zisele fapte ilicite au fost produse la o distanta de mai mult de 3 ani, actiune introdusa de angajator pt recuperarea amenzii de la angajat poate fi privita ca tardiva, sub aspectul prescriptiei, raportat la data producerii faptelor, si nu la data primirii amenzii de catre angajator?

Daca angajatorul si-a constituit provizion inainte de primirea amenzii, exact in cuantumul amenzii, poate acest aspect sa constituie data de la care poate curge termenul de prescriptie ? (art. 8 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958, și anume a momentul obiectiv al datei la care păgubitul trebuia (ori putea) să cunoască aceste elemente._)

multumesc