avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda de la firma imputata angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda de la firma imputata angajatului

Poate administratorul firmei sa ma oblige sa plătesc eu amenda care a luat-o el din cauza mea?
Cel mai recent răspuns: Daysy2025 , utilizator 09:17, 26 Martie 2025
Amenda contraventionala aplicata firmei se plateste de catre angajator, pe firma.
Daca amenda a fost primita din vina dvs., angajatorul va poate sanctiona administrativ conform prevederilor din Regulamentul de ordine interioara.
Am primit dispoziție sa facem curat pe un fost șantier si am strans toate gunoaiele (resturi de polistiren, cartoane, moloz etc) trebuia sa le ducem pe un teren privat dar acolo nu ne-am putut baga ca era o vreme ploioasa si era noroi si am decis sa le ducem undeva in apropiere unde știam ca se mai depozita moloz . Bani pentru groapa ecologica nu aveam ca era destul de scump.Intradevar era un loc nepermis dar mai duceau si alții acolo in ziua aia. Am dus o tura si la a doua tura ne-a prins politia a dat amendă la fiecare cate 100 lei la fiecare ( am fost 6) si la administratorul firmei 40000 lei și in 48 ore a plătit 10.000 de lei așa spune el. Amenda de 100 de lei am plătit eu din banii mei și acuma îmi spune șeful ca o sa mi retina din salar un an pentru că din cauza mea sa întâmplat asta are dreptul să retina din salar? Am zis că o să plec de la firmă și el a zis prin avocata lui ca o sa ma faca sa plătesc această sumă nu știu a folosit ceva termeni juridici nu știu prin ce metodă. Ce vreau sa stiu daca ma are la mână ce pot sa fac in situatia asta?
1. Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urm. din Codul Muncii.

Prin urmare, pentru recuperarea prejudiciului produs de salariati, angajatorul are la indemana urmatoarele modalitati de actionare :
- incheierea unui acord cu salariatul , conform art.254 C.mun.:
- promovarea unei actiuni in instanta.

2. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

3. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

4. In cazul in care vi se retine vreo suma de bani din salariu fara a exista acordul dvs sau o hotarare judecatoreasca, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
actiunea de depozitare a gunoiului in spatiul neamenajat s-a facut cu ordinul administratorului firmei sau ati hotarat de buna voie sa il depozitati in locul respectiv?
Buna. Niste intrebari va rog.
Daca un angajator este sanctionat cu o amenda, vina imputabila angajatorului (si nu angajatului) este de facilitator al unor practici concertate, in temeiul art 101 (1) din TFUE, ar avea temei angajatorul sa solicite in instanta angajatului (pt care angajatorul s-a facut vinovat ca nu a intreprins diligentele necesare pt a-l supraveghe...conf sentintei de fond) sa suporte plata amenzii? actiune raspundere delictuala? amenda fiind considerata prejudiciu? pt producerea unei fapte ilicite, aceea de deturnare licitatii? mentiunea este ca angajatul a fost achitat definitov- fapta nu exista- pt aceeasi fapta penala. solutionarea facandu-se atat in ceea ce priveste latura civila, neexistand fapta nu putea exista prejudiciu.

Fara ca in prealabil sa se efectueze cercetare disciplinara conf Codului Muncii, actiunea in instanta nu este nula absolut?

Daca asa zisele fapte ilicite au fost produse la o distanta de mai mult de 3 ani, actiune introdusa de angajator pt recuperarea amenzii de la angajat poate fi privita ca tardiva, sub aspectul prescriptiei, raportat la data producerii faptelor, si nu la data primirii amenzii de catre angajator?

Daca angajatorul si-a constituit provizion inainte de primirea amenzii, exact in cuantumul amenzii, poate acest aspect sa constituie data de la care poate curge termenul de prescriptie ? (art. 8 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958, și anume a momentul obiectiv al datei la care păgubitul trebuia (ori putea) să cunoască aceste elemente._)

multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prejudiciu cauzat firmei mariusastra mariusastra Prejudiciu cauzat firmei Salut am si eu o problema ce insemna prejudiciu cauzat firmei lucrez la un depozit ... (vezi toată discuția)
Amenda iuliangoga iuliangoga Amenda poate fi considerata paguba ? In acest sens , angajatorul se poate indrepta impotriva salariatului care a gresit ? (vezi toată discuția)
Amenzi imputate angajaților Streamline Streamline După un control al poliției am încasat o amenda pe firma! Are dreptul patronul meu sa-mi oprească bani din salariu? (vezi toată discuția)