avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1254 soluții astăzi
Forum Activitate Oana As

Activitate Oana As

Locuiesc într-un bloc lipit de alt bloc care are spatiu comercial la parter. Magazinul de la blocul învecinat, in urma cu un an de zile a fost în renovare și și-a introdus în activitate fast food-ul, ocazie cu care și-a montat pe peretele blocului un sistem de evacuare a aburului și mirosurilor gen hota, fara tubulatura montata și fără pufere, practic s-a facut o gaura destul de mare in zidul blocului și s-a atașat acest sistem de evacuare. Întrucât am ferestrele in vecinătatea sistemului de evacuare, mirosurile grele de prăjeala îmi intră în locuința. Am făcut sesizări nenumărate către Garda de mediu, DSP, ANPC, primărie și nici acum nu am rezolvat problema. Am depășit un an de când sunt terorizată de mirosuri și zgomot. Primăria spune că a verificat și că magazinul deține toate codurile CAEN și că există acordul vecinilor pentru funcționare. Probabil magazinul deține acordul vecinilor când s-a deschis și nu acum pentru fast food dar conducerea jonglează cu cuvintele. Garda de mediu după câteva sesizări făcute de mine a oprit activitatea de fast food până la remedierea problemelor, însă magazinul fara sa ia nicio măsură adică să ridice tubulatura de evacuare peste nivelul imobilului și să pună puffere și-a reinceput activitatea în două luni de la ultimul control al Gărzii de mediu iar odată cu deschiderea sezonului estival iarăși am luat-o de la capăt cu disconfortul olfactiv. DSP a dat răspuns că nu a constatat mirosuri deranjante sau zgomot excesiv la controalele făcute.. Am incercat pe cale amiabila însă conducerea magazinului a sfidat orice regula de bun simt și de bună conviețuire la bloc ținând cont că magazinul se află dispus într-un bloc de locuinte. Nu știu cum să mai procedez deoarece mă lovesc permanent de ignoranță și de răspunsuri evazive. Magazinul a procedat și la angajarea unei firme pentru măsurători de zgomot și mirosuri. Nu a fost nicio autoritate prezenta și am constatat că zgomotul nu a fost așa puternic iar mirosul nu s-a simțit deloc. Probabil măsurătorile pentru mirosuri s-au făcut cu sistemul de ventilație la viteza micabfara martori și cu ulei proaspăt schimbat. In general, mirosurile se simt foarte tare in anumite perioade ale zilei începând cu ora 6.45 și finalizând cu ora 21.45, ori de câte ori angajații prăjesc cârnați, șnițele, cartofi prăjiți, carne de pui etc. Nu mai pot primi aer proaspăt de afara, nu mai pot tine fereastra deschisă continuu în perioada calda. Sufăr de astm alergic de peste 20 de ani și aceasta situație cu mirosurile de la fast food îmi altereaza starea de sanatare. Am nevoie de articole de lege exacte pe care sa le folosesc pentru a-mi apara drepturile - unde este prevăzut că este necesară tubulatura de evacuare la sistemele de evacuare a aburilor și mirosurilor înălțată peste nivelul cladirii, unde este specificat că trebuie ca sistemul de ventilație sa fie montat la o distanta anumita fata de locuințe, unde este specificat că trebuie acordul vecinilor ori de câte ori firma modifica sau adaugă altceva în activitate, unde și daca este specificat că trebuie proiect pentru găurirea pereților blocului pentru scoaterea /montarea unui sistem de ventilație sau de evacuare a aburului și mirosurilor. Mulțumesc anticipat.
M-am adresat unui atelier de croitorie pentru un retuș la o bluza (ridicat un cm umărul și scurtat maneca). Produsul l-a ridicat și achitat soțul meu, iar acasă am constatat că bluza mi-a fost distrusa in urma intervenției acelei croitorese, iar remedierea nu putea fi posibilă, deoarece a tăiat rezerva de material. Mă interesează dacă pentru a profesa croitor - chiar și pentru servicii de reparatii, retușuri - este necesară o diplomă care sa ateste calificarea în domeniu? In afara de sesizarea ANAF pentru faptul că nu a dat bon fiscal la achitarea manoperei, in afara de sesizare la ANPC că mi-a distrus bunul și că nu respectă niciodata programul orar al atelierului deși lucrează într-un cadru organizat (- spatiu public și pentru public), cum răspunde croitoreasa pentru greșeala sa? La eliberarea autorizației pentru deschiderea atelierului de croitorie se cere diploma de croitor sau echivalentul? Mă gândesc că dacă personalului medical ii trebuie aviz de libera practica și certificat de malpraxis, cum și altor meserii le sunt necesare acte de calificare, așa și croitorul ar trebui să facă dovada calificării în domeniu pentru a nu crea neplăceri clienților.