Mulțumesc tuturor pentru răspuns și ajutorul acordat. Din păcate, domnul Szekely, apartamentul nelocuit este la ultimul etaj. S-a încercat de către instalator introducerea unui furtun pe țeava de scurgere din apartamentul alăturat, astfel ca apa folosită la bucătărie să poată curge prin acel furtun până în zona de scurgere care nu e spartă, dar din ce am înțeles nu s-a reușit.
Întreținerea este plătită de fiecare locatar direct la furnizori (cum acolo nu stă nimeni de ani și ani, nu există consum (contoarele de gaz au fost schimbate cu vreun an în urmă, cel de la garsoniera respectivă a rămas la zero), neexistând asociație de proprietari, nu există serviciu de curățenie pe scară, fiecare etaj își asigură curățenia pe hol.
Ni s-a recomandat să ne adresăm mai întâi la Poliția Locală, dar cei de acolo ne-au cam râs în nas, spunându-ne că ei nu se ocupă de așa ceva. Am depus o cerere online la Primărie - evident, știam că cineva (acel moștenitor) trebuie să plătească impozitul sau că, în caz că nu există moștenitori, garsoniera respectivă a intrat în posesia statului... Dar nu am primit niciun răspuns.
E ciudată (și foarte supărătoare) lipsa de interes a acestor instituții, deoarece e evident că e un caz de forță majoră, în lipsa unei intervenții, cetățenii implicați nemaiputând să desfășoare un trai normal (nu se poate folosi apa la bucătărie). Dacă izbucnește acolo un incendiu sau începe să miroasă a gaz, sunt convins că pompierii apar imediat să spargă ușa, fără să mai pună nicio întrebare. Dar văd că dacă le spui autorităților că acolo există o defecțiune care inundă ceilalți vecini - se pare că nu e suficient de convingător pentru ei. E una din situațiile în care focul bate apa, și nu invers, ca să zic așa.
Mulțumesc încă o dată pentru răspuns, domnule Popa.
Bună ziua. Vă cer respectuos ajutorul într-o problemă cu care mă confrunt. Cum trebuie procedat în această speță: apartament cu tavanul bucătăriei inundat - apa vine din locuința de deasupra - care nu mai este locuită de ani de zile (proprietarul cunoscut de vecini este decedat - nu se cunoaște actualul proprietar/moștenitor, nu locuiește nimeni la adresă de mai bine de zece ani). Apa provine de fapt din locuința alăturată acesteia (logic, dacă nu stă nimeni acolo, nu folosește nimeni apa), scurgerea fiind comună, dar coloana de scurgere (care are cel mai probabil o spărtură) se află integral în apartamentul nelocuit, instalatorul chemat să facă reparația necesară neavând acces la aceasta din apartamentul în care se locuiește/folosește apa menajeră. De menționat că blocul nu are asociație de proprietari, deci nu există un președinte de bloc la care ne putem adresa. Cum se poate interveni în acest caz, cum se poate da de persoana care are locuința aceea în proprietate sau cine este persoana îndrituită să ofere acces în locuința respectivă pentru efectuarea reparațiilor necesare? Mulțumesc mult pentru atenția și timpul acordate, precum și pentru un eventual răspuns. Cu stimă și considerație, Cosmin.