avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ajutor identificare proprietar locuință din care se ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ajutor identificare proprietar locuință din care se inundă vecinul

Bună ziua. Vă cer respectuos ajutorul într-o problemă cu care mă confrunt. Cum trebuie procedat în această speță: apartament cu tavanul bucătăriei inundat - apa vine din locuința de deasupra - care nu mai este locuită de ani de zile (proprietarul cunoscut de vecini este decedat - nu se cunoaște actualul proprietar/moștenitor, nu locuiește nimeni la adresă de mai bine de zece ani). Apa provine de fapt din locuința alăturată acesteia (logic, dacă nu stă nimeni acolo, nu folosește nimeni apa), scurgerea fiind comună, dar coloana de scurgere (care are cel mai probabil o spărtură) se află integral în apartamentul nelocuit, instalatorul chemat să facă reparația necesară neavând acces la aceasta din apartamentul în care se locuiește/folosește apa menajeră. De menționat că blocul nu are asociație de proprietari, deci nu există un președinte de bloc la care ne putem adresa. Cum se poate interveni în acest caz, cum se poate da de persoana care are locuința aceea în proprietate sau cine este persoana îndrituită să ofere acces în locuința respectivă pentru efectuarea reparațiilor necesare? Mulțumesc mult pentru atenția și timpul acordate, precum și pentru un eventual răspuns. Cu stimă și considerație, Cosmin.
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2025
Cosmin1971, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 14:11, 22 Mai 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incercati la primarie, la serv. de evidenta populatiei pentru a afla eventuali mostenitori. Cineva trebuie sa plateasca impozitele pe apartament.
Cheltuielile cu intretinerea unde se platesc ? Si acolo ar trebui, sa existe date despre mostenitori.
In lipsa motenitorilor declarati/ inregistrati, puteti apela la politie.
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns.

Întreținerea este plătită de fiecare locatar direct la furnizori (cum acolo nu stă nimeni de ani și ani, nu există consum (contoarele de gaz au fost schimbate cu vreun an în urmă, cel de la garsoniera respectivă a rămas la zero), neexistând asociație de proprietari, nu există serviciu de curățenie pe scară, fiecare etaj își asigură curățenia pe hol.

Ni s-a recomandat să ne adresăm mai întâi la Poliția Locală, dar cei de acolo ne-au cam râs în nas, spunându-ne că ei nu se ocupă de așa ceva. Am depus o cerere online la Primărie - evident, știam că cineva (acel moștenitor) trebuie să plătească impozitul sau că, în caz că nu există moștenitori, garsoniera respectivă a intrat în posesia statului... Dar nu am primit niciun răspuns.

E ciudată (și foarte supărătoare) lipsa de interes a acestor instituții, deoarece e evident că e un caz de forță majoră, în lipsa unei intervenții, cetățenii implicați nemaiputând să desfășoare un trai normal (nu se poate folosi apa la bucătărie). Dacă izbucnește acolo un incendiu sau începe să miroasă a gaz, sunt convins că pompierii apar imediat să spargă ușa, fără să mai pună nicio întrebare. Dar văd că dacă le spui autorităților că acolo există o defecțiune care inundă ceilalți vecini - se pare că nu e suficient de convingător pentru ei. E una din situațiile în care focul bate apa, și nu invers, ca să zic așa.

Mulțumesc încă o dată pentru răspuns, domnule Popa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primăria nu are de ce să vă dea dumneavoastră detalii cine plătește sau nu impozitul pentru acel imobil. Nu aveți calitate oficială, datele personale sunt protejate prin GDPR, nu este informația publică.

Dar vă puteți adresa direcției juridice din primărie cu o petiție în care să semnalați că acea proprietate este obiectul unei succesiuni vacante. În aceste cazuri, moștenitor devine UAT-ul prin primărie.
Studiați legea asociațiilor de proprietari. Chiar dacă nu sunteți constituiți într-o asociație de proprietari există anumite obligații pentru proprietarii de apartamente cum ar fi să permită efectuarea de reparații sau să permită accesul pt efectuarea acestora la instalațiile comune si sunt prevazute si sancțiuni. Acționați cu cereri si sesizări prin intermediul primăriei.
Daca exista și un apartament deasupra ap nelocuit atunci sa să facă printr-un T și în robinet care să închidă scurgerea prin ap nelocuit și să revină tot cu un T la ao inferioare. Astfel se elimina scurgerea cu fisura și se introduce o alta scurgere. Asta daca permite spațiul de coloana.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in cazul unui apartament, nelocuit (aflat la etj 3), ... GabM GabM Buna ziua, In cazul unui apartament, nelocuit (aflat la etj 3), neasigurat, dar inundat grav din cauza infundarii instalatiei de scurgere/canalizarii de la ... (vezi toată discuția)
Probleme cu un vecin care impiedica accesul la tevile comune adiushu adiushu Buna seara.Am o problema cu vecinul de la parter din cauza caruia teava de scurgere de la bucatarie nu poate fi schimbata. De cateva luni scurgerea la ... (vezi toată discuția)
Responsabilitate pentru partile comune, in bloc fara asociatie de proprietari pcman pcman Bună seara, Am următoarea întrebare: c[b]ine este responsabil pentru administrarea și întreținerea părților comune într-un bloc fără asociație de ... (vezi toată discuția)