avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1382 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Activitate luciav2025

Activitate luciav2025

Răspuns la discuția Victimă înșelăciune online
Pentru DinuX: Revin cu rugămintea de a-mi spune cum se poate apela la departamentul poliției specializat pe criminalitatea online. Aș vrea să știu măcar dacă se poate ocupa de un caz ca al meu.
Pentru "DinuX": Îmi puteți spune cum se poate raporta acestui departament un astfel de caz? Secțiile locale județene pot colabora cu acest departament în rezolvarea cazurilor?
Pentru "herminast": Mulțumesc pentru sfat. M-am gândit și la un avocat, dar aș vrea mai întâi să primesc un prim răspuns la investigațiile făcute de poliție. Știu că persoana care depune o plângere are dreptul de a cere statusul investigației. Îmi puteți spune cum se solicită acest lucru? Apoi în legătură cu avocatul, bineînțeles că implică niște costuri, dar poate garanta ceva în privința investigației și să nu fie doar niște cheltuieli suplimentare pe lângă ce-am pierdut?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din păcate, înainte de fraudă nu știam despre criptomonede decât că există. După aceea m-am documentat despre ce înseamnă tehnologia blockchain. Eu nu mi-am închipuit atunci că pot fi oameni care recurg la astfel de ticăloșii și perfidii pentru a face bani. Mi-au câștigat încrederea și astfel au făcut frauda. Și au făcut apoi și alte matraplazlâcuri de care nu vreau să mai scriu aici, dar care mă motivează și mai mult pentru a face orice ca să fie găsiți. După numerele de pe care sunau mă îndoiesc că erau din locațiile asiatice despre care a scris CHKa. Nu mai pot schimba acum acea vulnerabilitate a mea, dar sper că anonimatul pentru acele wallet-uri nu reprezintă doar o poartă larg deschisă pentru fraude și spălare de bani. Iar resemnarea și abandonarea oricărei investigații nu cred că sunt recomandate nici mie, nici celor care se confruntă cu cazuri similare și nici societății, în general. Dacă vrem să schimbăm ceva în direcția asta trebuie să solicităm să fie făcute investigații. Din moment ce au fost rezolvate astfel de cazuri, înseamnă că se poate, numai să se vrea. Eu am scris pe acest site pentru a primi sfaturi în această privință, nu pentru a mă resemna și a abandona orice investigație.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumesc pentru răspunsul detaliat. Eu am hash-urile pentru fiecare tranzacție. Le-am și furnizat poliției. Am urmărit pe blockchair.com tranzacțiile și am observat că la al doilea transfer s-a ajuns la o adresă wallet pe care site-ul blockchair.com a raportat-o ca fiind folosită pentru scams. Sumele transferate prin această adresă sunt imense, ceea ce mă face să cred că a fost folosită de o grupare mare de scam-eri. Am întrebat asistentul AI despre cum pot fi identificați deținătorii wallet în caz de fraudă și mi-a transmis că sunt programe speciale precum Chainalysis, Elliptic, CipherTrace, TRM Labs, care urmăresc tranzacțiile, grupează adresele controlate de aceeași entitate și identifică șabloane legate de scam-uri cunoscute sau de activități ilegale. Mai există și alte tehnici prin care pot fi identificați deținătorii wallet. Mă întreb dacă poliția folosește astfel de programe și tehnici. Ar fi fost bine ca poliția să aibă un departament specializat pentru fraude online, care sunt destul de frecvente în zilele noastre.
Mulțumesc pentru răspuns. Ați avut un caz similar sau de unde știți că așa se va proceda cu ancheta dosarului meu? Eu am auzit și de situații că infractorii pot fi depistați (ce-i drept, mai greu) prin urmărirea tranzacțiilor cu criptomonede în adresele wallet folosind programe speciale pentru așa ceva.
Bună ziua,
Am fost victima unei înșelăciuni online ce a implicat niște site-uri clonate pentru investiții. Un broker fals s-a folosit de instituții precum Bursa de valori București, o firmă de investiții autorizată și o firmă de asigurări. Conversația cu scammer-ul a fost prin mesaje sau apeluri WhatsApp și apeluri telefonice. Plățile au fost făcute la îndrumarea lui prin criptomonede. Am depus o plângere la poliție. A câteva întrebări ntrebarea: Pot fi identificați scammer-ii cu care am avut discuții telefonice prin intermediul înregistrărilor acestora sau prin urmărirea tranzacțiilor de criptomonede? Este posibil ca în urma investigațiilor să primesc doar răspunsul: "Infractorii nu au putut fi găsiți"? Ce mai pot face în această situație?
Vă mulțumesc!