avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Activitate AdrianaPopteanu79

Activitate AdrianaPopteanu79

Buna seara,

Documentul transmis este un Voucher Settlement/Decont de Voucher, insa conform legislatiei in vigoare trebuie clarificat ca, potrivit OUG 120/2021, art. 4 alin. (3), factura electronica trebuie transmisa de catre emitent in sistemul national RO e-Factura.

In acest caz, fiind vorba despre o autofactura, ea trebuie incarcata in sistem, fie prin setarea parametrului AUTOFACTURA (DA) in cazul transmiterii automate, fie prin bifarea corespunzatoare in interfata SPV.

Totodata, OUG 120/2021, art. 104 precizeaza ca autofacturile emise de persoanele impozabile stabilite in Romania sunt considerate facturi in relatia B2B. Prin urmare, se supun acelorasi reguli privind transmiterea obligatorie prin RO e-Factura.

Este important de retinut ca in Romania nu exista exceptii privind transmiterea autofacturilor in sistem.

Toate autofacturile, ca si toate facturile B2B, trebuie transmise obligatoriu.

Incepand cu 1 ianuarie 2025, prin OUG 138/2024, obligativitatea se extinde si la facturile emise catre persoane fizice (B2C).

Responsabilitatea transmiterii revine emitentului autofacturii (in acest caz Dante International).

Extinderea sistemului acopera facturile B2B si, din 2025, si facturile B2C.

Scopul sistemului este centralizarea tuturor facturilor, eliminand exceptiile, cu foarte putine cazuri speciale (ex. facturi emise de organele de executare silita).
Va multumesc!
Bună ziua,

Sunt furnizor pe eMAG Marketplace și am primit o autofactură emisă de eMAG în numele firmei mele. Problema este că această autofactură nu apare în SPV (Spațiul Privat Virtual) la ANAF.

Întrebarea mea pentru cei care s-au mai confruntat cu această situație este:
Cum ați gestionat autofacturile emise de eMAG care nu se regăsesc în SPV?

Există o procedură standard de urmat?

Am încercat să obțin clarificări direct de la eMAG, însă răspunsul lor a fost următorul:

„Facturile de tip V-MKTP nu reprezintă facturi fiscale, astfel încât nu este necesară încărcarea lor în SPV, din informațiile noastre.
Pe facturile V-MKTP dvs. sunteți furnizorul.
Dacă acestea s-ar fi încărcat în SPV, dvs. ar fi trebuit să o faceți, deoarece factura se încarcă de firma ce figurează ca furnizor pe factură.”

Orice experiență sau clarificare din partea celor care au trecut prin această situație mi-ar fi de mare ajutor.

Mulțumesc mult!
Adriana