avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1550 soluții astăzi
Forum Activitate CoraDaniela

Activitate CoraDaniela

Buna ziua,
Va rog, solicit o opinie sau un raspuns juridic informat despre urmatoarea situatie: fiul meu este cetatean american, cu pasaport american, evident. Are si cetatenie romana, dar pasaportul romanesc este expirat de cateva luni, motiv pt. care a solicitat autoritatilor romane din orasul unde locuieste in Statele Unite eliberarea unui pasaport nou sau prelungirea celui vechi, conform uzantelor si legii romane. Detaliul important este insa ca in intervalul de cand a avut pasaport romanesc valabil si momentul cand acesta a expirat, fiul meu a divortat de fosta lui sotie, cetatean american. La Consulat i s-au cerut documentele doveditoare si apoi o cerere pt. eliberarea unui nou pasaport romanesc, dar i s-a comunicat ca deocamdata trebuie sa i se elibereze un nou CERTIFICAT DE NASTERE, spre a se completa pe acest nou certificat de nastere faptul ca este divortat... Ca mama (sunt cetatean roman si locuiesc in Romania), nu inteleg cum un certificat de nastere, emis, evident, de statul Romania, la data nasterii fiului meu (cu 46 de ani in urma), poate fi modificat cu date care vizeaza situatia sau statutul in prezent al fiului meu, posesorul certificatului de nastere emis la nasterea lui si valabil si in prezent ca atare. Am inteles ca dupa ce acest nou certificat de nastere este sau ar fi "actualizat" (!:), se poate emite un alt pasaport.... Oare nu pe pasaportul care va fi emis in prezent trebuie trecut statutul actual al posesorului?
As fi recunoscatoare daca ati putea sa-mi explicati in baza carei legi privind statutul cetatenilor romani cu dubla cetatenie, cu pasaport american, in acest caz si cu pasaport romanesc (in prezent expirat) trebuie trecut statutul de divortat pe un certificat de nastere si nu pe pasaport? Ar fi mai logic, dar, desigur, nu cunosc legea in vigoare in aceasta privinta...

Cu multumiri,
CoraDaniela