avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Clarificare actualizare date de stare civilă pe ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Clarificare actualizare date de stare civilă pe certificatele de naștere

Buna ziua,
Va rog, solicit o opinie sau un raspuns juridic informat despre urmatoarea situatie: fiul meu este cetatean american, cu pasaport american, evident. Are si cetatenie romana, dar pasaportul romanesc este expirat de cateva luni, motiv pt. care a solicitat autoritatilor romane din orasul unde locuieste in Statele Unite eliberarea unui pasaport nou sau prelungirea celui vechi, conform uzantelor si legii romane. Detaliul important este insa ca in intervalul de cand a avut pasaport romanesc valabil si momentul cand acesta a expirat, fiul meu a divortat de fosta lui sotie, cetatean american. La Consulat i s-au cerut documentele doveditoare si apoi o cerere pt. eliberarea unui nou pasaport romanesc, dar i s-a comunicat ca deocamdata trebuie sa i se elibereze un nou CERTIFICAT DE NASTERE, spre a se completa pe acest nou certificat de nastere faptul ca este divortat... Ca mama (sunt cetatean roman si locuiesc in Romania), nu inteleg cum un certificat de nastere, emis, evident, de statul Romania, la data nasterii fiului meu (cu 46 de ani in urma), poate fi modificat cu date care vizeaza situatia sau statutul in prezent al fiului meu, posesorul certificatului de nastere emis la nasterea lui si valabil si in prezent ca atare. Am inteles ca dupa ce acest nou certificat de nastere este sau ar fi "actualizat" (!:), se poate emite un alt pasaport.... Oare nu pe pasaportul care va fi emis in prezent trebuie trecut statutul actual al posesorului?
As fi recunoscatoare daca ati putea sa-mi explicati in baza carei legi privind statutul cetatenilor romani cu dubla cetatenie, cu pasaport american, in acest caz si cu pasaport romanesc (in prezent expirat) trebuie trecut statutul de divortat pe un certificat de nastere si nu pe pasaport? Ar fi mai logic, dar, desigur, nu cunosc legea in vigoare in aceasta privinta...

Cu multumiri,
CoraDaniela
Ultima modificare: Miercuri, 24 Septembrie 2025
CoraDaniela, utilizator
Cel mai recent răspuns: georgiana.td , utilizator 09:18, 25 Septembrie 2025
Toate modificările de stare civilă ale cetățenilor români produse în străinătate (căsătorie, divorț, schimbare de nume...) trebuie, conform legii, transcrise sau înscrise și în registrele de stare civilă românești.
În situația în care o persoană s-a căsătorit și a și divorțat înainte de a transcrie actul de căsătorie în România, modificările se înscriu prin mențiune pe marginea actului de naștere al persoanei respective. Ulterior, se eliberează un nou certificat de naștere ce va avea pe verso înscrise aceste mențiuni .
La emiterea actelor de identitate sau pașapoartelor este necesar să se facă și dovada stării civile, chiar dacă nu apare înscrisă pe documente.
După părerea mea, acesta este un mod de a forța cetățenii să respecte legea, deoarece persoanele care au domiciliul în străinătate ”uită” să respecte prevederile legale cu privire la înregistrarea faptelor de stare civilă petrecute în alte țări.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de identitate,certif.de casatorie in sua ili47 ili47 Situatia : cetatean roman stabilit in SUA ,casatorit tot in SUA ,are Carte de Identitate provizoriu in Romania ,unde scrie lipsa certif de casatorie .Am ... (vezi toată discuția)
Casatorie intre cetatean roman si cetatean american nascut in romania Capshuna Capshuna Bun gasit tuturor, iata situatia, eu cetatean american dar si roman (nascuta fiind in Ro) vreau sa ma casatoresc cu un barbat cetatean roman. Inteleg ca pe ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele purtat anterior casatoriei ContSters240676 ContSters240676 Buna ziua, doresc sa stiu care sunt pasii de urmat pentru a putea reveni la numele purtat inaintea casatoriei. Am divortat in Septembrie 2001, in sentinta de ... (vezi toată discuția)