avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Activitate axinte

Activitate axinte

Am achizitionat o garsoniera cu tva 5% acum doua saptamani. Exista vreo interdictie daca doresc sa o vand cu acelasi pret cu care am achizitionat-o? Sau poate exista niste taxe suplimentare?
Multumesc
Adunarea generala nu poate lua decizii contrare legii.
Legea 325/2006 art. 29 alin. 1 precum si legea 121/2014 art. 10 alin. 5 prevad obligativitatea folosirii repartitoarelor de costuri de pe calorifere.
In mod normal asociatia ar trebui sa va calculeze caldura in baza repartitoarelor, conform legii, dar in multe cazuri nu se intampla asa.
Ati putea sa le faceti o reclamatie la primarie pentru nerespectarea prevederilor legale.
Intr-adevar exista atributii diferite pentru administrator, presedinte, comitet si cenzor.
Presedintele si comitetul sunt cei care decid ce cheltuieli trebuie facute, dar numai in limitele bugetului de venituri si cheltuieli, asa cum prevede legea.
Administratorul ar trebui sa execute aceste cheltuieli, dar nu sunt convins ca ar trebui sa faca acest lucru orbeste doar pentru ca asa a decis presedintele fara aprobarea adunarii generale.
De exemplu daca i se cere sa plateasca un salariu ar trebui sa solicite presedintelui hotararea adunarii generale prin care s-a aprobat acest lucru.
La randul lui, cenzorul doar verifica si avizeaza legalitatea documentelor si deasemenea verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli. Dar nu imi dau seama de ce dansul nu atrage atentia presedintelui ca aceste cheltuieli nu ar trebui facute nefiind prinse in buget.
Consider ca legea prevede adoptarea unui BVC aprobat in adunarea generala pentru a proteja proprietarii de unele cheltuieli abuzive din partea responsabililor cu aceste cheltuieli.
Atunci cand presedintele ignora cu buna stiinta bugetul facand cheltuieli in afara lui unde se incadreaza acest lucru in lege? Cade sub incidenta legii penale sau este de competenta dreptului civil?
In prima adunare generala de anul trecut nu a fost prezentat nici un BVC spre aprobare. In urma unei reclamatii la primarie, intr-o alta sedinta a adunarii generale a fost adoptat un buget care cuprinde doar cheltuieli pentru revizia la instalatia de gaze. De ce presedintele nu a alocat bani in BVC si pentru salarii si alte tipuri de cheltuieli nu se stie. Probabil i-a fost frica ca nu-i va aproba nimeni salariul si nici cheltuielile pentru cartela de telefon, benzina etc. .
Conform legii 230/2007 se pot face cheltuieli inclusiv pentru salarii doar in limitele bugetului. Deasemenea remunerarea presedintelui se stabileste la data adoptarii BVC, in adunarea generala, lucru ce nu s-a intamplat. Nu sunt convins ca presedintele isi poate stabili singur salariul si alte salarii (de ex. pentru un membru al comitetului).
In ce priveste cheltuielile diverse acestea sunt justificate cu niste bonuri fiscale pe care nici macar nu apare denumirea articolele cumparate. Denumirea articolelor cumparate apare intr-un referat semnat de presedinte la care sunt atasate aceste bonuri fiscale. De unde stiu eu ca banii au fost cheltuiti pentru ceea ce sustine presedintele in referat?
Deci sunteti sigura ca aceste cheltuieli nu sunt ilegale?
Constituie infractiune (gestiune frauduloasa, delapidare etc.) fapta comitetului executiv, a presedintelui asociatiei de proprietari, a administratorului si a cenzorului de a face cheltuieli cu salarii si cu diverse(xerox, benzina, cartela telefon etc.) fara ca sa existe un buget aprobat in adunarea generala care sa cuprinda aceste cheltuieli ?
Mai exact in 2017 asociatia noastra a functionat fara existenta unui buget aprobat in adunarea generala a proprietarilor. Cu toate acestea s-au platit salarii pentru presedinte si un membru al comitetului si s-au facut diverse cheltuieli pentru xerox, benzina, cartela telefon, vopsea, suruburi etc. . Sunt ilegale aceste cheltuieli cu salarii si diverse si unde s-ar incadra aceste ilegalitati in lege?
Multumesc
Răspuns la discuția anulare act vanzare-cumparare
Partile din contract nu sunt rude, ci doar vecini. Terenul nu are vicii si nu este impropriu din nici un punct de vedere. Pretul a fost platit in mod normal la notar. Nu-mi dau seama la ce va referiti cand spuneti ca poate fi platit si altfel.
Multumesc
Răspuns la discuția anulare act vanzare-cumparare
Contractul a fost incheiat in decembrie 2009.
Multumesc
Buna ziua
Ce sanse de castig ar avea un proces pentru anularea vanzarii cu 3000 ron a unui teren de 900mp si casa, in baza articolului 1303 Cod civil (pret neserios) daca conform tabelelor minimale ale notarilor acestea ar valora 12000 ron?
Multumesc
In procesul in discutie reclamantul solicita anularea unui act de vanzare cumparare a unui teren.
Buna ziua,

Doresc sa stiu daca procesul in care e implicata o persoana ca reclamant se mosteneste de catre mostenitorii acesteia daca persoana decedeaza si procesul nu este incheiat.

Multumesc