avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Activitate Gherasim Cosmina

Activitate Gherasim Cosmina

un prieten mi-a trimis o poza luata de pe google maps, prin street view, in care apar eu. pot cere daune pentru acesta postare? pe ce temei legal?
Conform art. 885 NCC, drepturile reale asupra imobilelor se dobandesc numai prin inscrierea lor in cartea funciara.. Transmiterea dreptului de proprietate are loc la data inscrierii in cartea funciara.
Dreptul de proprietate nu se transmite prin incheierea contractului sub semnatura privata, pentru ca instanta sa-l poata obliga apoi pe vanzator sa indeplineasca formalitatile de carte funciara.
Legea 247/2005, titlul X, care facea referire la hotarera care sa tina loc de act autentic, a fost abrogat.
Inscrierea in cartea funciara are efect constitutiv de drepturi.
Insa art. 56 din Legea nr. 71/2011 prevede ca efectul constitutiv al inscrierii de Carte Funciara (conform art. 557, alin.4; art. 565; art. 885, alin. 1 si art.n886) va fi aplicat numai dupa finalizarea lucrarilor de cadastru pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala si deschiderea, la cerere sau din oficiu, a cartilor funciare pentru imobilele respective, in conformitate cu dispozitiile Legii nr.7/1996.
Exista doua conditii pentru ca efectul constitutiv al inscrierii de Carte Funciara sa opereze:
1. Lucrarile de cadastru la nivel de unitate administrativ-teritoriala sa fie finalizate;
2.Pentru imobilele respective sa fi fost deschise la cerere sau din oficiu Carti Funciare conform Legii nr. 7/1996.
Pe de alta parte NCC consacra validitatea vanzarii bunului altuia, in acest caz vanzatorul fiind obligat sa asigure transmiterea dreptului de proprietate catre cumparator, in caz contrar, cumparatorul poate cere rezolutiunea cu daune interese.(art. 1683)
Instanta nu va putea sa pronunte o hotarare in baza careia cumparatorul sa-si intabuleze dreptul de proprietate in CF
este foarte clar cum se aplica art 1809: contractul este titlu executoriu fara a mai fi investit cu formula executorie. Asa este si practica in materia interpretarii acestei sintagme: "reprezinta titlu executoriu". A fost o greseala a instantei de incuviintare, trebuia facut recurs.
deci nu mai exista un drept de preemptiune al chiriasului la vanzarea de catre proprietar a apartamentului, prevazut de lege. Chiriasul are acest drept doar daca exista clauza contractuala.
Deasemenea daca este apartament de serviciu s-ar putea sa existe o lege speciala. Depinde cine esete angajatorul
art 1828 nu spune in mod expres ca chiriasul are un drept de preemptiune. Spune doar ca dreptului de preferinta i se aplica cateva reguli care se gasesc in cadrul prevederilor privind exercitarea dreptului de preemptiune. Adica niste reguli care au fost stipulate o data in codul civil( si anume la "exercitarea dreptului de preemptiune" in cadrul capitolului despre vanzare: art. 1731, 1732) se aplica si in cazul exercitarii dreptului de preferinta al chiriasului.
Deci nu mai exista un drept de preemptiune al chiriasului la vanzarea de catre proprietar a apartamentului, prevazut de lege. Chiriasul are acest drept doar daca exista clauza contractuala.
Deasemenea daca este locuinta de serviciu s-ar putea sa existe o lege speciala. Depinde cine este angajatorul
De fapt, art 1828 alin 2 se referea la exercitarea dreptului despre care vorbeste acel articol, adica la dreptul de preferinta al chiriasului la inchiriere, si nu la dreptul de preemptiune, deci chiriasul nu beneficiaza de un drept de preemptiune in bazacelui articol. Dreptul de preemptiune trebuie stipulat in contractul de inchiriere pentru a beneficia de el.
Avand in vedere prevederile art 1828 CC si ale art. 1730 coroborate cu abrogarea din OUG 40/99 a prevederilor referitoare la dreptul de preemptiune a chiriasului la vanzarea imobilului cu destinatie de locuinta in care este chirias, ne duce la concluzia ca acest chirias nu ar mai avea drept de preemptiune la vanzarea respective locuinte?
Faptul ca art 1828, (care la alin 1 vorbeste despre dreptul de preferinta al chiriasului la o noua inchiriere), alin 2 prevede ca “dispozitiile referitoare la dreptul de preemptiune in materia vazarii sunt aplicabile in mod corespunzator, aceasta inseamna ca acest drept de preemptiune se aplica chiriasului in cazul vanzarii locuintei?
Luand in considerare prevederile art 1730 alin 2 care stipuleaza ca dispozitiile prezentului cod privitoare la dreptul de preempitune sunt aplicabile numai daca prin lege sau contract nu se stabileste altfel”, consideram ca art. 1828 alin 2 se interpreteaza in sensul acordarii chiriasului a dreptului de preemptiune in virtutea legii.
Deci, cu toate ca aceste prevederi au fost abrogate din OUG40/99, consideram ca art. 1828 alin 2 face referire la acordarea dreptului de preemptiune chiriasului, la cumpararea locuintei al carei chirias este.
Deci chiriasul are un drept de preemptiune la vanzarea locuintei a carui chirias este chiar daca acest drept nu este stipulat expres in contract.
Imi pun totusi intrebarea: Se poate ca, in virtutea art 1730 alin 2 sa se stipuleze in contractul de inchiriere ca chiriasul NU are drept de preemptiune in cazul vanzarii respectivei locuinte?
Răspuns la discuția imprumut intre societati
Decretul 31/1954 a fost abrogat de Legea pentru aprobarea noului Cod Civil. Stiti daca alta lege (LSC) prevede nulitatea imprumutului fara dobanda intre societati? Se merge pe interpretarea art. 1 din Legea 31/1990? Deci se pot face imprumuturi intre societati daca sunt cu dobanda? Sau si pentru acest gen de imprumut trebuie ca SC sa aiba autorizata aceasta activitate?
Cum se poate verifica aceasta informatie?

"Taxele incluse in benzina de la 1 ianuarie 2012:
- acciza este de 467 EUR / tonac
- taxa de drum este de 125 EUR / tona
- taxa de solidaritate (cate un cent / litru), adica 10 EUR /tona

Astfel rezulta urmatorul pret pe tona de benzina: 370+467+125+10=972 EUR / tona (taxe si accize)
Se adauga TVA de 24 %, adica 233.28 EUR
Totalul este de 1205.28 EUR / tona

Un litru de benzina este 1,205 EUR (aproximativ 5.15 RON)

Producatorul incaseaza 370 EUR / tona

Statul incaseaza 835.28 EUR / tona"

Se poate face ceva, juridic, pentru ca statul sa reduca aceste taxe. Aceste taxe sunt conform normelor europene?


Va rog sa-mi raspundeti daca se poate transforma o asociatie in fundatie? Trebuie doar modificat statutul si actul constitutiv?
Sau trebui mai intai dizolvata asociatia si infiintata o fundatie cu acelasi nume?