avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpararea unui teren. Inscris sub semnatura privata. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpararea unui teren. Inscris sub semnatura privata. Hotarare care tine loc de act autentic

Potrivit NCC se poate incheia un contract de vanzare cumparare a unui teren printr-un inscris sub semnatura privata?

Vanzatorul este neproprietar ( in CF este inscris tatal acestuia ), adica vanzatorul a primit terenul cu titlu de zestre la casatorie, iar acum doreste sa vanda terenul unei persoane si sa incheie un contract de v-c printr-un inscris sub semnatura privata, semnat de asemenea si de doi martori.

Ulterior cumparatorul va putea sa solicite instantei sa pronunte o Hot. jud. pe baza careia cumparatorul sa-si intabuleze dreptul de proprietate in Cartea Funciara?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 23:42, 19 Martie 2013
Conform art. 885 NCC, drepturile reale asupra imobilelor se dobandesc numai prin inscrierea lor in cartea funciara.. Transmiterea dreptului de proprietate are loc la data inscrierii in cartea funciara.
Dreptul de proprietate nu se transmite prin incheierea contractului sub semnatura privata, pentru ca instanta sa-l poata obliga apoi pe vanzator sa indeplineasca formalitatile de carte funciara.
Legea 247/2005, titlul X, care facea referire la hotarera care sa tina loc de act autentic, a fost abrogat.
Inscrierea in cartea funciara are efect constitutiv de drepturi.
Insa art. 56 din Legea nr. 71/2011 prevede ca efectul constitutiv al inscrierii de Carte Funciara (conform art. 557, alin.4; art. 565; art. 885, alin. 1 si art.n886) va fi aplicat numai dupa finalizarea lucrarilor de cadastru pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala si deschiderea, la cerere sau din oficiu, a cartilor funciare pentru imobilele respective, in conformitate cu dispozitiile Legii nr.7/1996.
Exista doua conditii pentru ca efectul constitutiv al inscrierii de Carte Funciara sa opereze:
1. Lucrarile de cadastru la nivel de unitate administrativ-teritoriala sa fie finalizate;
2.Pentru imobilele respective sa fi fost deschise la cerere sau din oficiu Carti Funciare conform Legii nr. 7/1996.
Pe de alta parte NCC consacra validitatea vanzarii bunului altuia, in acest caz vanzatorul fiind obligat sa asigure transmiterea dreptului de proprietate catre cumparator, in caz contrar, cumparatorul poate cere rezolutiunea cu daune interese.(art. 1683)
Instanta nu va putea sa pronunte o hotarare in baza careia cumparatorul sa-si intabuleze dreptul de proprietate in CF
Vanzarea unui teren prin inscris sub semnatura privata o fi ea nula, dar este valabila ca antecontract. Astfel, oricare dintre parti ar putea cere instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de vanzare (autentica evident).
Cu restul raspunsului sunt de acord.
Buna seara, am si eu o speta oarecum asemanatoare. Proprietarii unui teren fara cadastru (nu au avut bani sa faca) au vandut cu chitanta de mana semnata in prezenta a doi martori. Se poate face ceva? O hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic?
au vandut cu chitanta de mana semnata in prezenta a doi martori. Se poate face ceva?


Inscrisul sub semnatura privata ( chitanta de mana ) poate avea valoarea unui antecontract de vanzare-cumparare.

Instanta poate pronunta o hotarare care sa tina loc de act autentic.

Stoica Ioana a scris:n
n
au vandut cu chitanta de mana semnata in prezenta a doi martori. Se poate face ceva?
nnInscrisul sub semnatura privata ( chitanta de mana ) poate avea valoarea unui antecontract de vanzare-cumparare.nnInstanta poate pronunta o hotarare care sa tina loc de act autentic.nnn
nn




Personal, consider ca aceste pct de vedere ar trebui..nuantate. In masura in care partile incheie acel act sub semnatura privata si il vor considera valabil ca o promisiune de vanzare-cumparare, chiar daca acest act va fi valabil, ei NU se vor putea adresa instantelor de judecata pentru obtinerea unei hotarari care sa tina loc de act autentic. In acest sens, art. 1669 alin 1 din noul Cod stipuleaza expres ca partea se poate adresa instantei DACA celelalte cdtii de validitate sunt indeplinite. De altfel, profesorul Boroi mentioneaza clar ca forma autentica a unei promisiuni de vanzare cumparare reprezinta, sub imperiul noului cod, o conditie procesuala in vederea admisibilitatii unei asemenea actiuni.
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
ContSters181220, utilizator

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate teren extravilan RamonaIsar RamonaIsar Ce trebuie facut in situatia urmatoare: acum 10-12 ani, tatal meu a facut o chitanta la primarie intre el si o a doua persoana de la care a cumparat o anumita ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare cumparare imobile nu mai este posibil in ncc Alvaro Liniers Alvaro Liniers Conform art. 1279 al NCC alin (3) prevederile care sunt la baza posibilitatea ca prin hotararea judecatoreasca sa isi stabileasca obligatia de a incheia un ... (vezi toată discuția)
Cati ani e valabil un contract de vanzare cumparare facut de mana cu martori chana chana si daca dupa expirarea contractului de vanzare cumpare tranzactia este considerata nula?,,va multumesc (vezi toată discuția)