avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Activitate bukinst

Activitate bukinst

Un imobil constructie curte si gradina s/a vandut prin asa zisa chitanta de mana. Atat vanzatorul cat si cumparatorul au numit mandatari cu procuri autentificate ce au semnat procesul verbal. Nu s/a semnat un contract autentic intrucat cumparatorul s/a angajat sa efectueze si sa plateasca cheltuielile privind documentatia totpografica si intabularea pentru vanzator si apoi sa se semneze contractuc in forma autentica. Valoarea imobilului a fost achitata in intregime.
Vanzatorii fiind in varsta inaintata si in alta localitate decat cea unde se afla bunul vandut si nemaifiind mandatarii intrebarea este daca printr/o actiune in instanta se poate abtine o sentinta care sa tina loc de contract de vanzare cumparare ?
Răspuns la discuția Expertul nu vrea sa mai discute
liamic43 a scris:

Mergeti la BIROUL LOCAL DE CADASTRU SI PUBLICITATE IMOBILIARA de care apartineti(fiecare judet are cateva birouri de acestea , la care sunt arondate localitatile respective).Explicati situatia si aratati documentatia, -chitanta pe care o aveti.de la topograful respectiv.Ei pot sa va spuna daca a fost depusa sau nu lucrarea.
Poate , daca dati de topograf la telefon, cereti-i sa va dea nr. de inregistrare cu care a depus documentatia d-voastra, pentru intabulare.Asa veti putea sa verificati singur, de pe site ANCPI, situatia cererii d-voastra.OCPI au obligatia ca in termen de 21 zile sa faca intabularea(chiar daca mai depasesc cateva zile).S-ar putea ca documentatia respectiva sa fi necesitat vreo completare-de acte, de suprapunere, etc, pt.care se face un raport de completare si topograful sa trebuiasca sa refaca documentatia, dar trebuia sa va anunte.Faptul ca v-a dat chitanta pt.onorariu si pt.intabulare, inseamna ca totusi este de buna credinta.Incercati intai amiabil ca pe urma dureaza iar ca sa refaceti masuratorile, bani si timp pierduti.
Vedeti ca se poate face intabularea si in regim de urgenta, dar costa de 5 ori mai mult.



Expertul nu a depus niciun fel de lucrare la OCPI. Unii mi/au spus ca este un BANDIT care te duce cu vorba, ia banii si spune ca mai trebuie cate ceva. Ocoleste apoi clientii. Sunt clienti care au platit di de un an si nu le/a facut lucrarea.
Individul face de ras corpul cadastristilor. Ii fac plangere penala. Pot cere despagubiri morale ?
In vederea intabularii unui imobil curti constructii s-a apelat la serviciile unui expert cadastru pentru a efectua documentatia cadastrala urmand ca tot el sa efectueze toate procedurile de intabulare in Cartea Funciara si sa prezinte in final extrasul de carte funciara.
S-a platit intreaga suma ceruta cuprinzand onorarul si taxele de intabulare, s-au efectuat masuratorile dar de peste 4 luni nu vrea sa mai raspunda la telefon, telefonandu-i de pe un alt numar a raspuns si a spus ca imi va preyenta extrasul in urmatoarele zile dar aceasta nu s-a mai intamplat.
Mi-a dat chitanta pentru toata suma platita,. Este inscris in tabloul expertilor autorizati al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara al Judetului.
Ce sa intreprind in continuare pentru ca am nevoie de extras in vederea instrainarii imobilului ?
Din ce cauza ar putea expertul sa aiba un asemenea comportament ?
Se poate face o plangere penala pentru inselaciune ?
Poate sa se intreprind[ un demers pe linie administrativa ?
De o saptamana astept un raspuns dar se vede ca specialistii au fost prinsi pe picior gresit !?
Printr-o HCL o comuna si-a aprobat spre vanzare directa /negociere facuta de primar/ un numar de 3 imobile cladiri si curtile aferente din domenoiul privat al comunei catre o persoana juridica si 2 persoane fizice. Pretul varia intre 800 si 100O RON, pe casa, preturile fiind cele existente in registrele de contabilitate.
H.C.L. s/a trasmis Prefecturii dupa 6 luni si nu dupa maximum 10 yile cum prevede Legea 215.
Prefectul a dispus ca Consiliul Local sa anuleze HCL in sensul ca s/au incalcat diverse acte normative precum si faptul ca nu s/a efectuat o licitatie publica.
Intrebari
1. Care sunt procedurile legale pentru vanzarea unor case din domeniul privat al comunei_?
2. Pretul de pornire al licitatiei este cel din Registrul de inventar al mijloacelor fixe sau este necesara o expertza de specialitate_?
3. Ce alte norme trebuie respectate ?
Art. 37 din legea 18/1991 prevede la pct. 1 urmatoarele: "Persoanele ale căror terenuri agricole au fost trecute în proprietatea de stat ca efect al unor legi speciale altele decât cele expropriere, SI CARE SE AFLA IN ADMINISTRAREA UNITATILOR AGRICOLE DE STAT devin la cerere acţionari la societatile comerciale infiintate in baya Legii 15/1990.."
La pct.2 se mentionează "vererea se depune in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi"â
INTREBARI
1. Intr-o localitate cu mai multe sate in anul 1959 in baza unui act normativ proprietarilor cu mai mult teren li s-au luat la stat suprafeţe variind intre 5 si 10 ha.
2. In anul 1991 la aparitia Legii 18 acesti proprietari au uzitat de art. 37 pct. 1 si 2
si au depus cereri la o localitate invecinata pe teritoriul careia se afla o societate agricola, care insa NU DETINEA IN ADMINISTRARE TERENUL TRECUT LA STA in anul 1959.
3. Ulterior au primit Titluri de Proprietate pe aceste amplasamente ale fostei societati comerciale, unde pretul era de 3-4 ori mai mare decat amplasamentul lor original aflat la 10 kn distantă.
4. Amplasamentele originare au ramas libere de sarcini si au fost transformate in imasuri.
5. ESTE CORECT ACEST MOD DE TRATARE A art. 37 prin care de la domeniile statului s-au dat terenuri avand un alt amplasament decat cel original din vreme ce amplasamentul original trecut la stat in anul 1959 exista liber de sarcini ?
6. daca nu este legal si Prefectul nu vrea sa rectifice situatia care ar fi organul ce trebuie sesizat avand in vedere ca Statul a fost fraudat prin aceste interpretari ale legii, dand yeci de hectare de la domeniile statului pentru persoanele carora le-a luat terenul in anul 1959 iar amplasamentele originale au ramas la dispozitia Comisiei locale de aplicare a Legii 18/91 ?
adrianmarin a scris:

Buna ziua !
Intr-adevar , art. 48 alin. (2) al legii nr. 215/2001 , actualizata prevede acest termen imperativ de cel mult 10 zile lucratoare . Pentru neindeplinirea culpabila a acestei prevedri legale , se poate angaja,dupa caz, raspunderea contraventionala , administrativa, civila sau penala , asa cum prevede art. 128 al aceluiasi act normativ .
Cel mai adesea este sesizata comisia de disciplina care , raportat la situatia concreta , va lua masurile legale ce se impun .


Referitor la sesizarea comisiei de disciplina aceasta este cea a Prefecturii, avand in vedere ca secretarul primariei se subordoneaza prefectului ?
Cine are dreptul sa sesizeze Prefectul ? Un tert poate sesiza comisia de disciplina ?
cazacuioana a scris:

Poate ca persoana detine alte ionscrisuri din care rezulta ca a detinut casa si teren care i-au fost nationalizate .


Nu detine nimic. Singurul document este rolul agricol din 1951-1955 pe numele tatalui iar ca mentiune este ca a iesit cu suprafata de 0,90 ha cu care a intrat in CAP.
Deci, are lacune sau nu Lgea 19/91 cand face mentiunea ca numai cu rolul agricol din registrul 1959/1963 se poate proba faptul ca a avut teren agricol ?
Comsia de aplicare a Legii 18/1991 a constituit dreptul de proprietate pentru un cetatean care nu figura in registrul agricol 1959/1963.
La sesizare s/a facut mentiunea ca figura in registrul agricol 1951/1955 si era colectivist.
Intrebare> Se poate constitui un drept de proprietate pe baza registrului de proprietate 1951 / 1955 in situatia in care legea nu prevede asa ceva.
In registrul 1959/1963 respectivul nu figureaza cu rol agricol nici macar cu casa in situatia in care colectivistii sunt inscrisi in regisatrul 1959/1963 cu mentiunea COLECTIVIST.
Cum se interpreteaza aceasta din punct de vedere juridic> E valabil sau nu titlul de proprietate emis prin constituire desi nu figureaza in registrul agricol 1959/1963.?
Legea 215/2001 prevede ca Hotararile Consiliului Local trebuiesc inaintate de indata dar nu mai tarziu de 10 zile PREFECTURII.
Care este sanctiunea ce o primeste secretarul daca trimite hotararea la Prefectura dupa 6 luni intrucat in lege nu se face precizarea.
Cum este tratat un astfel de act de indisciplina?