avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Activitate bob2009

Activitate bob2009

Buna ziua,

Sa zicem ca a fost o donatie contra unui serviciu, agreata verbal.
Imobilul a fost stapanit cu diligenta unui bun proprietar, a fost intretinut, s-au facut reparatii si renovari, s-a platit impozitul, asigurare obligatorie, etc.

Buna ziua,

Care sunt mai exact documentele care sa ateste:

-posesia exercitata asupra bunului imobil sa fie utila , adica posesia trebuie sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar

-posesia sa fie exercitata neintrerupt timp de 30 ani, indiferent daca posesorul este de buna credinta sau rea credinta.

Daca un imobil este detinut de aproximativ 40 de ani dar Istoricul de rol atesta plata impozitului de catre cel care il detine doar din 1992, se va accepta uzucapiunea in urma prezentarii altor documente (decalratii amrtori, declararie a proprietarului de drept ca renunta la dreptul d eproprietate si recunoastra folosinta neintrerupta a celor care locuiesc acolo de 40 de ani...)?


Stoica Ioana a scris:

Nu este operanta uzucapiunea.

Pentru ca dreptul de proprietate sa poata fi dobandit prin uzucapiunea de 30 ani trebuie sa dovediti indeplinirea cumulativa a celor doua conditii:

-posesia exercitata asupra bunului imobil sa fie utila , adica posesia trebuie sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar;

-posesia sa fie exercitata neintrerupt timp de 30 ani, indiferent daca posesorul este de buna credinta sau rea credinta.



Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.



Buna ziua,

Am urmatoarea speta. Socrii mei locuiesc intr-o casa de aproximativ 40 de ani in urma unei intelegeri verbale cu mostenitorul de drept (care este inca in viata).
In toata aceasta perioada au platit impozitul, dar in urma solicitarii unui Istoric de rol, Primaria a confirmat ca din 1992 este platit impozitul pe numele socrului meu (initial probabil s-a platit pe numele proprietarului de drept). Ca urmare nu s-a scurt termenul de 30 de ani necesar pentru uzucapiune.
Imobilul nu are cadastru si nu este inscris in cartea funciara.
Intrebarea este: care ar fi procedura cea mai simpla, rapida si ieftina pentru ca socrii mei sa devina proprietari cu acte ai imobilului, in conditiile in care proprietarul de drept traieste si presupunand ca nu are pretentii asupra acestei proprietati.

Multumesc pentru raspuns.
Multumesc. Cam cat poate sa dureze in Bucuresti un astfel de proces?
Am contractat acum 2 ani un apartament intr-un ansamblu nou. La pre-receptie am constatat ca suprafata utila este mai mica decat cea din cadastru si anexa de la contract care mentioneaza clar dimensiunile utile. Contractul permite o abatere de 2% dintre plan si realitate, dar eu am calculat o abatere de 7%.
Dezvoltatorul nici nu vrea sa auda de o reducere a pretului desi am notificat acest lucru prin executor judecatoresc.
Intrebare:
1. Cadastrul nu trebuie sa reflecte suprafata reala utile in urma masuratorilor? Pot face o plangere la Oficiul de cadastru in acest sens? Ce pot obtine?
2. Pot obtine restituirea diferentei pe care am platit-o in plus pentru cei 7 metri lipsa (eu sunt obligat sa semnez receptia, chiar cu obiectiuni si sa platesc diferenta de pret, in conditiile in care dezvoltatorul nu vrea sa discutam amiabil)?? Mai pot obtine si altceva in afara de diferenta de pret si cheltuieli de judecata ca daune?