avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Activitate andra_galati

Activitate andra_galati

Buna ziua,
Am o nelamurire referitoare la unele prevederi din acesta lege. Citind-o cu atentie, am observat ca face referire la trei termeni: daune-interese minimale (40 euro), daune-interese suplimentare si dobanda penalizatoare.

Cel mai mult ma intereseaza intelesul notiunii de "daune interese suplimentare"! Art.14 clasifica drept clauza abuziva o clauza ce elimina posibilitatea platii de daune-interese suplimentare. Problema mea este urmatoarea. Un contract cadru, care, dupa ce prevede tot felul de daune in favoarea/defavoarea partilor, in functie de specificul fiecarui contract, include urmatoarea prevedere: "Ambele parti renunta la dreptul de a mai invoca alte tipuri de daune-interese decat cele stabilite de comun acord la negocierea contractului."

Cum contravine acesta ultima clauza articolului 14 din L72/2013?
Va multumesc!
Răspuns la discuția Legea 72 din 2013
@ Gaina
Acesta lege transpune in legislatia nationala Directiva 2011/7/UE din 16 februarie 2011. Nu este o nascocire a "legiuitorului" ci o obligatie a Romaniei ce rezulta din statutul ei de stat membru UE.

Daca vrei sa intelegi "scopul" si mai ales premisele de la care s-a pornit in elaborarea Directivei/ Legii 72/2013, citeste preambulul Directivei.
Doresc sa va intreb daca un administrator al unei societari cu raspundere limitata aflata in insolventa poate cumpara, prin persoane interpuse, bunurile imobile scoase la licitatie de lichidator?
Buna ziua. Am o intrebare legata de urmatoarea situatie. Administratorul firmei la care lucrez a venit cu urmatoarea propunere: tuturor salariatilor care vor fi angajati in viitor in societate, sa li se opreasca o "garantie" reprezentand jumatate din primul salariu. Acesta oprire in niciun caz nu se va vira in vreun cont pe numele salariatului la dispozitia societatii. Acesti bani urmeaza a le fie restituiti (din mila si bunavointa administratorului si dupa o evaluare subiectiva facuta de acesta) la sfarsitul raportului de munca dintre salariat si societatea pe care domnul respectiv o administreaza. Motivatia: Stupefianta (!) "daca pleaca fara preaviz si il lasa in mijlocul lucrarii!?"

Mai mult decat atat, ar fi vrut sa aplice acesta "masura" tuturor angajatilor care deja lucreaza in firma. Am mai auzit de astfel de situatii si se pare ca o practica ilegala raspandita este confundata cu o prevedere legala.

Tin sa mentionez ca NU exista persoane cu atributii de gestiune in firma, situatie care s-ar incadra in exceptiile de la art.169 din codul muncii. Chiar si asa, nu se poate opri jumatate din salariu, ci 10% pe o perioada de cateva luni.

Doresc sa va intreb si pe dumneavostra daca v-ati mai confruntat cu asemenea situatie si daca exista si alte prevederi legale care interzic asemenea practici, altele decat dispozitiile art.169 codul muncii.

Va multumesc!
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
m13d a scris:

SDP a scris:

lore_dana77 a scris:

Inculpatul X care bănuia că soţia sa Y îi este infidelă, a stropit-o pe aceasta cu
petrol lampant, apoi i-a dat foc. Imediat, realizând ce a făcut şi cuprins de remuşcări, X a
stins focul cu o pătură, salvându-şi consoarta, care, totuşi, a suferit arsuri de gradul II pe
35% din suprafaţa corpului. Deşi Y se simţea mai bine, X a ales să o ducă cu maşina la
spital pentru a-i fi tratate arsurile. Pe drum se produce, însă, din vina lui X un accident de
circulaţie soldat cu moartea lui Y.
Prima instanţă l-a condamnat pe X pentru omor calificat săvârşit cu intenţie indirectă.
Comentaţi soluţia instanţei.


Cum vad ca nu a vrut nimeni ( :weg: !!!) pana acum sa ne dea raspunsul corect la aceasta speta... sper sa imi dati si mie voie sa raspund mai intai la aceasta.
Am sa "recunosc " in fata M.A.N. (sau nu ? ) ca "am revazut", intre timp, trei dintre personalitatile dreptului penal roman, doua arhicunoscute, una mai putin cunoscuta; doua plecate de mult dintre noi, una inca prezenta si careia eu ii doresc si pe aceasta cale MULTA SANATATE !

Instanta a dat o solutie gresita, incadrarea fiind de fapt omor deosebit de grav (pentru cei care sustin solutia T.S. care considera ca atunci cand vrei sa pui la frigare pe cineva chiar vrei sa savarsesti un omor prin cruzimi, cred ca aluzie la "arzate-ar focul Iadului ", chin vesnic, etc. :angry: ! ) sau un omor calificat pentru cei care nu sustin prima solutie.
Cu circumstantele agravante si atenuante (care se cam anihileaza...) !
Solutia pe care eu o sugerez este cea de: infractiune de omor deosebit de grav (sau calificat,... vedeti mai sus...), savarsita cu intentie DIRECTA si cam atat :O !
Cum?
Maaai, baaai, oaaai, esti :hammer: ?
O sa raspundeti (in functie de zona geografica si mai sigur etnografica) din care faceti parte!
Va rog, doar, sa nu aruncati cu caramizi in mine!




Eu aici as incadra tentativa la omor calificat in concurs cu ucidere din culpa.


Si eu as incadra in acealasi mod. Sunt doua rezolutii infractionale diferite, doua tipuri de vinovatie diferite, doua momente diferite. Am totusi o mentiune de facut: sa stropesti pe cineva cu benzina si poi sa ii dai foc nu s-ar incadra la omor deosebit de grav (savarsit prin cruzimi) ?
Si mai am o curiozitate: ce facem cu impiedicarea producerii rezultatului de la prima infractiune? e posibil sa nu retinem tentativa la omor si sa o inlocuim cu vatamare corporala grava?
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
Nici eu nu sunt deacord cu acesta incadrare in cazul lui D. E omor savarsit cu intentie indirecta iar din cauza aberratio ictus a murit D in loc de B sau C.
Parerea mea :)
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
:) stai linistita ca am inteles ce ai vrut sa spui. Eu am subliniat diferenta: daca exista temere cand cineva iti intra in casa pentru a savarsi infractiuni contra patrimoniului, cu atat mai mult exista o temere justificata atunci cand acea persoana intra cu intentii violente :)

p.s. voi fi si eu mai activa pe forum pe viitor :)
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
Si eu zic tot omor, savarsit in stare de legitima aparare. Excesul din partea a doua a actiunilor celui care a savarsit fapta este pe deplin justificat.

Isis, asemanarea dintre acest caz si cazul Iovan nu e atat de mare. In ultimul caz vorbim despre o persoana care a intrat cu intentia de a fura, motiv pentru care a incercat sa faca putin zgomot pentru a nu fi auzit sau zarit de proprietarii casei. (aici, din cate imi amintesc s-a discutat foarte mult despre legitima aparare in cazul in care cineva intra intr-o proprietate privata pentru a fura, nu neaparat pentru a savarsi fapte violente)
In speta noastra, mai multe lucruri sunt relevante: faptul ca agresorul il cunostea pe cel care a intrat in casa ca fiind un om foarte violent (si, deci, avea din start motive sa se teama de el), faptul ca acesta, fara sa rosteasca un cuvant a inceput sa il loveasca in zona capului cu un "bat mare"( :)) ), si, poate cel mai important, ca s-a dus dupa el crezand ca acesta se va inarma cu un obiect letal, si ca era cuprins de aceasta teama in momentul in care a comis fapta.

Situatia de fapt este insa cea mai graitoare: daca vine cineva (un om pe care il stii ca fiind foarte violent) la tine in casa in toiul noptii si incepe sa iti dea cu bata in cap, la ce te poti gadi, decat ca acel om vrea sa te omoare?!
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
Rosse a scris:

utilizator0 a scris:

Eu la vara intru ... spor si voua !


Pt @utilizator nul sau multzime vida: Iti doresc succes sa intri unde vrei tu, in U.E. sau unde stii, doar lasa-ne cu "Piratii din Caraibe" . Du-te si posteaza din astea pe Cancan!:sticktongue::rofl:


Era vorba ca pe acest forum se dezbat idei, argumente, nu se ataca persoane. Admin!?!?
Omul a intrat sa isi spuna parerea si a pierdut timp crezand ca are cui... Asta facem toti.
Ca simplu utilizator ma declar deranjata de atitudinea unor astfel de utilizatori care au impresia ca sunt peste ceilalti si ca au dreptul sa faca asemenea comentarii.
Sper sa luati atitudine.
O seara buna.
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
doomkikidex a scris:

Salutare! Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine intr-o privinta: am vazut ca Udroiu a scos alte editii ale cartilor sale de dr.penal si de proc.penala. Eu una, spre ex., la proc. penala am editia din 2010 care are cam 500 pg. Noua editie are mai mult cu 150 de pg. cred. Daca ati facut vreo comparatie, merita sa o iau pe cea noua, are multe explicatii in plus? In ce consta diferenta mare de pagini pentru ca nu stiu daca merita sa o achizitionez. Ms frumos.


Salut! Eu am luat acum o saptamana noua carte a Prof. Udroiu la Procedura penala si este Foarteeeee buna! Are completari multe fata de editia veche. Are jurisprudenta CEDO, mai multe decizii ale ICCJ (unele chiar din 2011), RIL-uri si multe explicatii referitor la NCC care au legatura cu procedura penala. (Eu am ajuns la cap. Probe, deci nu stiu cum s-au schimbat si celelalte capitole.) Partea proasta este ca are doar 100 de grile... iar eu sincer nu ma pot obisnui cu felul in care formuleaza dumnealui aceste intrebari.
Deasemenea, am mai cumparat si Mapa de Seminarii de Neagu si Damaschin. Si aceasta este foarte buna, chiar daca un pic mai saracuta in explicatii. (macar este structurata impecabil)
Sper ca te-a ajutat raspunsul meu!
Spor la invatat!