avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Activitate xdaniel

Activitate xdaniel

Renuntarea la Cartea de Identitate nationala presupune la renuntarea unor drepturi de cetatean roman si multe, multe probleme pe viitor, atat in UE cat si in tara al carei cetatean esti.
Vezi mai multe detalii [ link extern ] /
Buna tuturor.

As vrea o clarificare pe urmatarea speta:

Un magazin online, vinde produse si unui numar semnificativ de clienti din strainatate (UE), insa timpul de transport este deficitar daca firma alege solutia cu costuri mai mici (Posta Romana).

Ar fi posibila depozitarea unui stoc de marfa in strainate, iar livrarile sa le faca direct din depozitul de acolo?

O solutie pentru manipulare ar fi angajarea unei persoane part time, care sa eticheteze coletele si sa le expedieze prin serviciile postale locale.

Trebuie declarat depozitul? Sub ce forma? Ar trebui platite alte taxe acolo?

Multumesc pentru orice sfat util.
Art. 371^1
Obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un alt titlu se aduce la indeplinire de bunavoie.
Instanta incuviinteaza executarea silita prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor. Incheierea prin care presedintele instantei admite cererea de incuviintare a executarii silite nu este supusa nici unei cai de atac.
Incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite poate fi atacata cu recurs de catre creditor, in termen de 5 zile de la comunicare.
Executarea silita are loc pana la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobanzilor, penalitatilor sau a altor sume, acordate potrivit legii prin acesta, precum si a cheltuielilor de executare.

Art. 371^5
Executarea silita inceteaza daca:
a) s-a realizat integral obligatia prevazuta in titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum si alte sume datorate potrivit legii; in acest caz, executorul va preda debitorului titlul executoriu, mentionand pe acesta stingerea totala a obligatiilor;
b) nu mai poate fi efectuata ori continuata din cauza lipsei de bunuri urmaribile ori a imposibilitatii de valorificare a unor astfel de bunuri; in aceste cazuri, executorul va remite personal creditorului sau reprezentantului acestuia titlul executoriu, mentionand pe acesta cauza restituirii si partea de obligatie ce a fost executata
c) creditorul a renuntat la executare;
d) a fost desfiintat titlul executoriu.

Art. 371^7
Partea care solicita indeplinirea unui act sau a altei activitati care intereseaza executarea silita este obligata sa avanseze cheltuielile necesare in acest scop. Pentru actele sau activitatile dispuse din oficiu cheltuielile se avanseaza de catre creditor.
Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit, afara de cazul cand creditorul a renuntat la executare sau daca prin lege se prevede altfel. De asemenea, debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare facute dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu prin executare voluntara.
Sumele ce urmeaza sa fie platite se stabilesc de catre executorul judecatoresc, prin proces-verbal, pe baza dovezilor prezentate de partea interesata, in conditiile legii.
Pentru sumele stabilite potrivit prezentului articol procesul-verbal constituie titlu executoriu.


Art. 373^1
Executarea silita are loc in oricare dintre formele prevazute de lege, simultan sau succesiv, pana la realizarea dreptului recunoscut prin titlu executoriu, achitarea dobanzilor, penalitatilor sau a altor sume, acordate potrivit legii prin acesta, precum si a cheltuielilor de executare.
Instanta incuviinteaza executarea silita prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor.
Dupa incuviintarea cererii instanta va alcatui un dosar privind executarea, la care executorul judecatoresc este obligat sa depuna cate un exemplar al fiecarui act de executare, in termen de 48 de ore de la efectuarea acestuia.

Debitorul a achitat de buna voie creanta dv.?
Daca nu, exemplificati cum s-a realizat stingerea debitului principal, intrucat, CPC mai are prevederi cu privire la recuperarea cheltuielilor de executare, trebuie doar sa stim in ce mod s-a stins debitul.
Răspuns la discuția Executare silita dubioasa
Ceva nu se leaga, ceva e dubios.
Puteti sa ne dati numarul de dosar?
Vreau sa inteleg mai bine speta.
Asadar, inteleg ca mama este cea mai potrivita pentru cresterea si educarea fetitei ei.
In general asa reiese din cele postate de antevorbitori, dar si din opinia generala a societatii noastre, ceea ce e profund gresit.

Fara sa stim motivele de divort si fara sa stim de ce tatal a acceptat initial ca mama sa aiba custodia copilului, fara sa stim de ce tatal isi doreste acum custodia copilului, ne grabim sa lansam raspunsuri.

Din pacate au raspuns pripit si cateva doamne avocat, care probabil cred ca doar mama este in drept, doar mama poate, doar mama stie de ce, doar mama trebuie sa, doar pentru ca mama a trecut prin chinurile facerii.

Doamna ama83, in ultimul dv. post remarc o lipsa de ratiune, de decenta si afectiune:

"Bine punctat : Parintele rezident (prin prezenta lui continua si prin controlul pe care il exercita asupra copilului) este dusmanul ideal!"

Nu cred ca ati inteles rolul parintelui si nu cred ca acesta este modul cel mai firesc de a stabili o legatura trainica cu copilul dv. Plecati din start cu o prejudecata si mai cred ca nu va cunoasteti copilul, dar si faptul ca este lipsit de increderea pe care ar trebui sa v-o acorde, pentru ca nu ati inteles ca fica dv. are mare nevoie de afectiune si nu numai de control.

Cred ca judecata dv. se rezuma la obiectivitatea din bancul acela in care femeia crede ca daca pisica pleaca de acasa, se datoreaza lipsei de afectiune. Daca, cainele pleaca de acasa, se datoreaza lipsei de afectiune. Daca barbatul pleaca de acasa, este un porc.

Da, afectiunea este acel lucru care ii leaga pe oameni si chiar si pe copii de parintii lor.

Faptul ca fica dv. isi doreste sa locuiasca la tatal ei, este peste doar si poate, nevoia de afectiune si mai putin confortul material, sau lipsa controlului dv.

Va dau cateva intrebari asupra carora ar trebui sa reflectati:

- Cand exercitati "controlul" asupra copilului, este o discutie intre doua prietene, sau o discutie ca intre controlorul de bilete si contravenient?
- Sunteti sigura ca va intelegeti fiica?
- Stiti ce nevoi are, ce isi doreste si ce prioritati are?
- Stiti motivele pentru care isi doreste sa locuiasca la tatal ei?
- Cat timp alocati zilnic fiicei dv.?
- Cand ati fost ultima oara cu ea intr-un parc, sau intr-un loc destinat copiilor?
- Cand v-a solicitat ultima oara pentru a va spune un secret?
- Cand v-a rugat ultima oara sa-i dati un sfat cu privire la o chetiune intima a ei?

Si daca nu aveti raspunsuri la acestea, eu cred ca ati obosit si poate ca ar trebui sa-l lasati pe tata sa-si exercite autoritatea si “controlul”, cred ca va fi mai bine primit de fiica dv. si ii veti da sansa de a va iubi mai mult decat acum.

Si, nu pot sa nu remarc si sa nu achiesez la ce spunea unTata Amandoi ati pierdut o familie. Nu acum, ci cand v-ati despartit. Acum nu mai pierdeti nimic pentru ca ati pierdut deja. Si ati pierdut si o parte din copilul vostru

Dupa ce ati pierdut o familie, de dragul unor motive pentru care fica dv. nu are nici o legatura, sau vina, trebuie sa va ganditi la ce se mai poate face pentru a nu o pierde de tot. Inversunarea dv. de a o tine impotriva vointei ei s-ar putea sa va coste. Ganditi-va daca merita.

Stiu ca in general copiii celor divortati sunt in cele mai multe cazuri monede de schimb, sunt folositi de unul sau ambii parinti in razboiul lor de orgolii, fara ca acestia sa intrevada repercursiunile in timp asupra copiilor lor.

Pe langa factorul emotional afectiv, fiti sincera cu dv. si evaluati corect si avantajele pe care le-ar avea fetita daca locuieste cu dv. si avantajele pe care le-ar avea daca va locui cu tatal, dar nu luati in calcul doar avantajele materiale, ci mai ales cele ce tin de educatie, de mediul familial din locuinta tatalui, dar si de timpul disponibil al tatalui pentru a petrece cat mai mult timp alaturi de fiica dv.

Si nu in ultimul rand, sa nu uitati de afectiune!
In lipsa unor solicitari in scris, va puteti adresa politiei pentru hartuire:

ART. 208 Cod Penal
Hărţuirea
(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate
.


Daca vi se solicita recuperarea creditului in scris, trebuie ca CEC sa puna la dispozitia mostenitorilor, actele legale de contractare a creditului.

De regula, creditele mici au si asigurare incheiata de o companie subsidiara a bancii. E un mod de a mai jecmani cu ceva banuti pe imprumutat.

In contractul de imprumut este trecuta clauza de asigurare, care de regula cuprinde sintagma <pentru orice caz>, deci si pentru deces.

Mult succes!
Subscriu intrebarii Alinei, trebuie sa precizati ce anume ati primit de la executor.
E o simpla cerere de informare, sau o somatie de tert poprit?
La o simpla adresa nu aveti nici o obligatie atata timp cat creanta urmarita silit nu era inscrisa in cartea funciara.
Daca sunteti tert poprit, atunci aveti obligatia de a vira diferenta de pret in contul executorului, la data scadenta conform contractului incheiat cu vanzatorul.

Despre pretul derizoriu, este bine de stiut daca pretul contractului dv. de cumparare al imobilului se afla in marja prevazuta de grila notarilor, sau este inferior acestei glile. Exista situatii cand vanzarea se realizeaza la preturi inferioare grilei, cu plata taxelor la minimul grilei. Detaliile fac diferenta, asa ca ar fi bine sa specificati acestea, pentru a primi un raspuns corect. Daca pretul imobilului se incadreaza in grila notarilor, nu aveti nici un motiv de teama in ce priveste anularea contractului.

Daca imobilul este in Bucuresti, va pot spune valoarea minima, daca imi spuneti adresa imobilului (strada), suprafata construita, anul constructiei, din ce este construit (lemn, paianta, zidarie) si daca este o locuinta individuala, sau un apartament la bloc.
ghitac a scris:




SI MAI BINE DE STIUT!!!

Executorul judecatoresc are obligatia de a vira catre stat TVA in termen de 5 zile de la datala care adjudecarea a devenit definitiva!! (cod fiscal si normele de aplicare).

Asa ca ati intalnit un executor pregatit, doar ca nu ati vrut dvs sa invatati ceva de la el.




Corect, asa este.
Norme metodologice, art. 155 al. 18 C.fiscal / 73 (4).
Cand am postat remarca de mai sus am avut in vedere o speta in care plata pretului a fost facuta de adjudecatar, cu acordul tuturor creditorilor, la 90 de zile de la incheierea actului de adjudecare. In acest timp debitorul compensase TVA-ul aferent facturii de vanzare a imobilului prin executare silita si depusese actele contabile la ANAF.

Scuze, n-am vrut sa dezinformez, doar ca m-am grabit.
Dupa tot ce s-a scris, lumea inca nu intelege ca executorul nu este perceptor fiscal si nu se poate retine la sursa un impozit incert, datorat in viitor (nu la momentul X al incheierii actului de adjudecare) precum TVA, impozit de transfer al proprietatii, sau alte creante similare. La momentul X ANAFul nu are calitate si nu se poate inscrie in procedura de executare, pentru ca nu are debit cert de recuperat, iar pentru plati datorate ulterior incheierii actului de adjudecare, ANAF se poate indrepta impotriva debitorului.

BINE DE STIUT:
Debitorul nu poate fi grevat de incasarea diferentei de pret, de taxe sau impozite in momentul distribuirii pretului incasat de executor. Precizez acest lucru, deoarece am intalnit in practica un executor, care avea intentia de a vira el la stat TVA-ul aferent vanzarii, in numele sau pentru debitor, lucru total ilegal, intrucat ANAF nu se inscrisese cu vreo creanta. Debitorul (persoana juridica) isi regleaza plata TVA sau a altor creante prin deducere. Daca debitorul are de incasat TVA de la stat, achitat prin achizitii anterioare, nu va mai achita TVA datorat in urma vanzarii prin executare, iar taxele sale sunt reglate prin declaratiile lunare sau trimestriale.
Executorul doar incaseaza pretul si distribuie suma creditorilor care s-au inscris in urma publicitatii, in ordinea de preferinta data de lege.
Deci executorul nu plateste TVA si nici impozite pe tranzactii, in numele debitorului, doar distribuie pretul incasat in ordinea de preferinta. PUNCT!
kukuk a scris:

Daca ai mostenit un imobil,trebuie sa platesti impozitul pe transferul proprietatii,la fel daca i-ai luat casa omului prin vanzare silita.Poti sa-l chemi in judecata si sa-i pui si poprire pe salar sau pensie dar instantele au dat hotarari contradictorii.Nu luati de bune hotarari din 2009,au intervenit modificari.


Principiul ramane acelasi, chiar si in NCPC. Cumparatorul adjudecatar este proprietar in baza actului de adjudecare. Dreptul de proprietate se intabuleaza si nu tranzactia!