avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Executare silita, refuz debitor plata cheltuieli de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Executare silita, refuz debitor plata cheltuieli de executare

Buna ziua

De o vreme ma confrunt cu un caz ciudat. Am castigat in instanta o creanta si m am dus la executor sa depun titlul executoriu pentru a incepe executarea silita. Specific ca ma aflu pe vechiul cod procesual civil, incepand demersurile cu o luna inainte sa apara noul cod. Toate au mers bine pana cei care trebuiau sa mi returneze creanta au refuzat plata cheltuielilor de executare. Mi au platit doar creanta. In instanta de fond au specificat clar ca ei se judeca doar cu BEJ ul nu si cu mine desi eram si eu parte in dosar. La fond am pierdut deoarece judecatoarea a acceptat ca BEJ sa fie parte procesuala si exclusiv in culpa procesuala cu cheltuielile de judecata, anulandu se si niste procese verbale. BEJ ul a facut recurs, eu nu am facut recurs ca am inteles ca se judeca exclusiv cu BEJ ul si eu sunt un simplu participant, ca am numele pe titlul executoriu. La recurs BEJ a castigat dar, procesele verbale tot anulate au ramas pe motiv ca nu am facut si eu recurs dar, eu nu am stiut ca pot sa ma bag peste BEJ si documentele intocmite de BEJ+ ca s a dorit judecarea exclusiva cu BEJ, eu nu am fost bagata in seama ca sa zicem. Ce mai pot face sa nu mai fie anulate procesele verbale? Daca nu mai pot face nimic atunci eu mai pot sa mi recuperez de la BEJ banii dati care se regasesc in acele procese verbale? Ma gandesc ca atata timp cat nu mai este actul justificativ (procesul verbal) ar trebui sa mi se returneze banii caci nu au documentatia cu care sa justifice banii, aceasta fiind anulata. Multumesc pentru un raspuns
Cel mai recent răspuns: Daniela Gratiela , Alte profesii 23:09, 26 Ianuarie 2015
In baza hotararii definitive ,notificati bej cu obligatia restituiri c/v sumelor aferente PV anulate de instanta,sub sanctiunea obligarii la plata cheltuielilor solutionarii in instanta
Buna ziua. Multumesc pentru raspuns, Am vorbit cu BEJ ul si mi s a spus ca nu au cum sa mi dea banii inapoi deoarece asta ar insemna sa dea din buzunarul lui, al BEJ ului, pentru evaluarea imobiliara, pentru inscrierea somatiei in cartea funciara, etc. Aceste proceduri au fost facute si platite si nu mai are cum sa ia banii inapoi si nici mie ce sa mi dea inapoi, este adevarat sau incearca sa ma pacaleasca? Multumesc mult pentru raspuns. Eu nu am facut dreptul si sunt prea invarsta sa incep acum.
Da, ca sa recuperati banii ar trebui proces cu BEJ.
E complicat.
Daca aveati avocat nu se ajungea la aceasta situatie.
Cati bani ati pierdut?
Art. 371^1
Obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un alt titlu se aduce la indeplinire de bunavoie.
Instanta incuviinteaza executarea silita prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor. Incheierea prin care presedintele instantei admite cererea de incuviintare a executarii silite nu este supusa nici unei cai de atac.
Incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite poate fi atacata cu recurs de catre creditor, in termen de 5 zile de la comunicare.
Executarea silita are loc pana la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobanzilor, penalitatilor sau a altor sume, acordate potrivit legii prin acesta, precum si a cheltuielilor de executare.

Art. 371^5
Executarea silita inceteaza daca:
a) s-a realizat integral obligatia prevazuta in titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum si alte sume datorate potrivit legii; in acest caz, executorul va preda debitorului titlul executoriu, mentionand pe acesta stingerea totala a obligatiilor;
b) nu mai poate fi efectuata ori continuata din cauza lipsei de bunuri urmaribile ori a imposibilitatii de valorificare a unor astfel de bunuri; in aceste cazuri, executorul va remite personal creditorului sau reprezentantului acestuia titlul executoriu, mentionand pe acesta cauza restituirii si partea de obligatie ce a fost executata
c) creditorul a renuntat la executare;
d) a fost desfiintat titlul executoriu.

Art. 371^7
Partea care solicita indeplinirea unui act sau a altei activitati care intereseaza executarea silita este obligata sa avanseze cheltuielile necesare in acest scop. Pentru actele sau activitatile dispuse din oficiu cheltuielile se avanseaza de catre creditor.
Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit, afara de cazul cand creditorul a renuntat la executare sau daca prin lege se prevede altfel. De asemenea, debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare facute dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu prin executare voluntara.
Sumele ce urmeaza sa fie platite se stabilesc de catre executorul judecatoresc, prin proces-verbal, pe baza dovezilor prezentate de partea interesata, in conditiile legii.
Pentru sumele stabilite potrivit prezentului articol procesul-verbal constituie titlu executoriu.


Art. 373^1
Executarea silita are loc in oricare dintre formele prevazute de lege, simultan sau succesiv, pana la realizarea dreptului recunoscut prin titlu executoriu, achitarea dobanzilor, penalitatilor sau a altor sume, acordate potrivit legii prin acesta, precum si a cheltuielilor de executare.
Instanta incuviinteaza executarea silita prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor.
Dupa incuviintarea cererii instanta va alcatui un dosar privind executarea, la care executorul judecatoresc este obligat sa depuna cate un exemplar al fiecarui act de executare, in termen de 48 de ore de la efectuarea acestuia.

Debitorul a achitat de buna voie creanta dv.?
Daca nu, exemplificati cum s-a realizat stingerea debitului principal, intrucat, CPC mai are prevederi cu privire la recuperarea cheltuielilor de executare, trebuie doar sa stim in ce mod s-a stins debitul.
Daca s-a anulat si nu achita nu mai poate executa silit.
Creanta a fost achitata.
In mod normal ar trebui analizata hotararea instantei dar sa mai plateasca avocat e posibil sa nu ajute si sa mai piarda bani.
Putea sa intervina in proces.
Acum sa invoce inopozabilitatea nu cred ca poate ca executorul nu mai poate executa...si e mare problema...
Ultima modificare: Joi, 11 Decembrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Recuperare pensie alimentara - executare silita adi_2010 adi_2010 Buna ziua. Am de recuperat o anumita suma privind pensia alimentara. Am dosar de executare silita la un BEJ. Solutia data de instanta este ... (vezi toată discuția)
Onorariu de avocat prin executor judecatoresc est est buna seara, am o rugaminte la cei care ma pot lamuri in problema in care ma aflu.... am caliatatea de debitoare intr-un dosar executional. In urma sentintei ... (vezi toată discuția)
Incetarea executarii dupa plata doar a creantei nu si a onorariului executorului ? bobocel3333 bobocel3333 Daca sa zicem exista titlu executoriu si intre timp debitorul plateste direct creditorului nu in cont la CEC al executorului dupa cum zice legea ce se ... (vezi toată discuția)