avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Activitate DAN NICOLAE HEDESIU

Activitate DAN NICOLAE HEDESIU

Răspuns la discuția angajament plata pagubit rca
da angajamentul pe care vi-l solicita asiguratorul este stipulat de lege. (art46 pnct 3 lit b din Ordinul 20/2008 emis de CSA)
SFAT : DATI ANGAJAMENTUL SI VETI PRIMI DESPAGUBIREA.
Răspuns la discuția despagubiri accident motocicleta
trebuie sa fiti despagubit si pentru echipament
argument juridic: Ordinul 20/2008, art 26 al 1lit b
Cu alte cuvinte trebuie sa fiti despagubit pentru toate prejudiciiile materiale care le-ati suferit in urma accidentului.
Referitor la afirmatia inspectorului de dauna cu privire la faptul ca in calculul valorii de despagubire pentru dauna totala se incadreaza si echipamentul, aceasta este eronata.
Motocicleta si echipamentul sant bunuri distincte . Valoarea de despagubire calculata de el acopera pagubele care vi s-au produs prin avarierea motocicletei si nu prin pagubele produse echipamentului.
Sfat: Faceti o adresa catre soc de asigurare prin care solicitati acordarea despagubirii si pentru echipament . Daca aveti chitante cu care ati achizitionat acest echipament depuneti-le. Daca nu le aveti specificati in cererea adresata soc. de asigurare pretul de piata a acestor echipamente. Eventual depuneti oferte de pret de pe internet. Solicitati ca cererii dvs sa i se dea nr de inregistrare si sa fie depusa la dosarul de daune.
Succes
conform datelor prezentate autovehicolul dvs se incadreaza la uzura de 59% adica peste 5,5 ani vechime, stare satisfacatoare.
rezulta valoarea autovehicolului este de 41% din valoarea de catalog. Suma astfel rezultata o inmultiti cu 75% si rezulta despagubirea pe care aveti dreptul sa o pretindeti.
Răspuns la discuția Accident rutier cu 6 victime
nu trebuie sa va impresioneze nr de dosare. Eo cifra normala atunci cand colaborezi cu societati mari de asigurare. Societatile de asigurare aflate in top 10, in orase mari ale tarii instrumenteaza aprox.4000-5000 dosare de dauna/an.si cum deobicei intr-o sucursala exista un singur consilier juridic sau avocat colaborator e firesc sa se ajunga la astfel de cifre.
Pe de alta parte volumul de munca prestat nu este intotdeauna direct proportional cu nivelul cunostintelor intr-un anumit domeniu
Răspuns la discuția cerere de despagubire ARDAF
asa cum am precizat in raspunsul anterior, pentru a sti ce drepturi aveti solicitati sa va comunice inainte de toate valoarea autovehicolului la data daunei, calculata conform normelor RCA. Dupa ce cunoasteti aceasta valoare reveniti sau va puteti ghida dupa raspunsul anterior
Răspuns la discuția Accident rutier cu 6 victime
A fost din partea mea o reactie aproape instinctuala.Sa va explic:
Daca o sa intrati pe site-uri cu profil asigurari (ex 1asig) o sa vedeti ca oameni care ar trebui sa cunoasca drepturile oamenilor fac aceleasi afirmatii (ex sefi de firme de brokeri), daca o sa mergeti la o firma de asigurari si o sa intrebati daca acorda despagubiri pentru daune morale pe cale amiabila o sa aiba o tresarire nervoasa si va vor indrepta catre o instanta de judecata.
Pe de alta parte toti acestia constata cu uimire ca in timp ce in Europa din totalul despagubirilor acordate in baza asigurarilor de tip RCA, 60% o reprezinta despagubirile pentru vatamari corporale, in Romania acest procent este de aprox. 1%.
Despagubirile acordate in cadrul unui proces penal nu sant exagerat de mari, deoarece instanta este axata in special pe rezolvarea laturii penale.
Despagubirile solutionate in cadrul unui proces civil sant rare deoarece necesita costuri mari (taxele judiciare de timbru)
Solutie: faci demersurile pentru obtinerea despagubirilor pe cale amiabila,(este recomandat sa angajezi un avocat care sa stie sa identifice si sa accentueze toate prejudiciile care le/ai suferit si deasemenea sa cunoasca bine actele noermative care guverneaza relatiile asigurator/parte prejudiciata). Fireste asiguratorul iti va oferi mai putin decat ceri, dar daca nu esti multumit pentru restul te poti adresa instantei (avantaj:ai bani pentru a plati costurile unui proces). Conditie: atunci cand iti face asiguratorul oferta de despagubire mentionezi ca nu te consideri pe deplin despagubit si iti rezervi dreptul de a-l actiona in instanta.
Daca asiguratorul iti ofera o suma rezonabila castigi si prin factorul timp. Un proces poate dura foarte mult si nu ai siguranta ca vei obtine mai mult decat pe cale amiabila.
Răspuns la discuția Accident rutier cu 6 victime
daca o sa intrebati o societate de asigurare daca se acorda despagubiri morale pe cale amiabila fireste ca va vor indruma catre o instanta de judecata.Pentru ei este o solutie convenabila din multe puncte de vedere.
Atentie: singurele prejudicii care conform legislatiei actuale din domeniul asigurarilor pot fi obtinute doar prin hotarare judecatoreasca sant prevazute de art 45 din Ordinul 20/2008
Atata timp cat eu obtin pentru clientii mei pe cale amiabila despagubiri morale e clar ca se poate. Doar nu imi fac mie asiguratorii un favor.
concluzie: NU INDUCETI OAMENII IN EROARE
daca masina nu avea defectiuni tehnice care sa fi determinat deraparea, plateste soferul.
Daca in urma evenimentului au fost vatamari corporale care necesita mai mult de 60 zile ingrijiri medicale va puteti adresa Fondului de protectie a victimelor strazii
Răspuns la discuția cerere de despagubire ARDAF
ce va recomand:
solicitati sa vi se comunice valoarea autovehicolului la data daunei calculata conform normelor RCA.
Daca reparati autovehicolul societatea de asigurare are obligatia sa va acorde suma reprezentand valoarea autovehicolului astfel calculata. In acest caz trebuie sa faceti dovada ca va reparati autovehicolul.
daca nu doriti sa va reparati autovehicolul fiindca costul acestor reparatii este mult mai mare decat valoarea autovehicolului calculata conform normelor RCA, atunci asiguratorul trebuie sa va despagubeasca cu o suma reprezentand diferenta dintre valoarea autovehicolului (mentionata mai sus) si valoarea epavei.
Valoarea epavei este max.25% din valoarea autovehicolului la data daunei
Răspuns la discuția cerere de despagubire ARDAF
1. daca ai un deviz de reparatie pentru autovehicol completezi cererea de despagubire cu suma care reprezinta valoarea reparatiei
2.daca ai cerut reparatie in regie proprie sau este duna totala soliciti sa ti se faca o oferta de despagubire (conform normelor de aplicare a RCA). in acest caz daca nu esi multumit cu suma pe care ti-o ofera fa aceste mentiuni pe cererea de despagubire. ei sant obligati sa-si onoreze (plateasca) suma pe care ti-au oferrit-o iar pentru o eventuala doferenta te poti adresa instantei de judecata