avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1598 soluții astăzi
Forum Activitate calin_gocan

Activitate calin_gocan

Buna ziua,

As avea o intrebare legata de o sitatie putin ciudata.

Faptele (in rezumat) sunt urmatoarele:

O persoana (o vom numi in continuare TATA) transmite o suma de bani (destul de mare, din 6 cifre) unei alte persoane (o vom numi in continuare INTERPUSUL). Cei doi (TATA si INTERPUSUL) redacteaza (sub semnatura privata) un "inscris constatator pentru realizarea unei simulatii prin interpunerea de persoane".

Cu banii primiti, INTERPUSUL cumpara mai multe terenuri, care ulterior fac obiectul unui schimb imobiliar intre INTERPUS si o anumita Primarie (pe o parte din terenuri se aflau anumite facilitati de utilitate publica).

Contractul de schimb imobiliar dintre INTERPUS si Primarie (Statul Roman) este redactat si autentificat de un notar, care este FIUL lui TATA.
Dupa ce schimbul este finalizat, TATA cumpara de la INTERPUS terenurile acestuia pe baza "inscris constatator pentru realizarea unei simulatii prin interpunerea de persoane". Acesta este momentul cand este facut public acest inscris pentru simulatie (presupunand ca FIUL nu stia despre el pana in acest moment).

Intrebare:
Se poate invoca art. 88 din Legea 36 din 1995 pentru anularea/nulitatea contractului de schimb imobiliar:
"Notarul public nu poate indeplini acte notariale,
sub sanctiunea nulitatii, daca:
a) in cauza sunt parti sau interesati in orice calitate, el, sotul,
ascendentii si descendentii lor;"


Multumesc anticipat.



Multumesc mult de raspuns.

As mai avea niste intrebari legate de procedura de urmarire penala:

1. La audierea de la Politie pot sa nu dau nici o declaratie conform art. 70 Cod Procedura Penala alineatul 1 ?

2. In citatia primita de la Politie (care a fost doar depusa in posta - nu prea au fost respectate procedurile art. 178, 179 Cod Procedura Penala), nu este specificat faptul ca pot consulta dosarul, conform punctului g). aliniatul 1 art. 176 Cod Procedura Penala:
"g) ca partea citata poate, in vederea exercitarii dreptului la aparare, sa consulte dosarul aflat la arhiva instantei."
Pot consulta dosarul in momentul infatisarii la organul de cercetare penala (Politie)? Sau punctul g). se refera doar la faza in care dosarul a fost inaintat la parchet?

3. In general la prima abatere se acorda pedeapsa amenzii penale sau exista sanse de inchisoare? In cazul pedepsei cu inchisoarea, se poate acorda cu suspendare?

4. Aveti vreo recomandare de avocat in Cluj-Napoca pentru un asemenea caz?

Precizez ca in momentul savirsirii faptei de distrugere, din cunostintele mele, nu exista nici un martor (cu exceptia sotiei - care nu a fost citata la Politie).

Multumesc anticipat.
Buna ziua,

Problema mea este urmatoarea:

Aveam parcata masina in spatele blocului, regulamentar. Din cauza aglomeratiei, un "vecin binevoitor" si-a parcat masina blocindu-mi mie iesirea din parcare. Am constatat toate acestea in momentul cind am coborit impreuna cu sotia, care era gravida in ultimele zile, sa mergem la spital sa nasca. In momentele acelea, datorita emotiilor, nu am stiut ce sa fac, si am lovit cu piciorul in masina vecinului in speranta ca-i va suna alarma si ca va veni sa isi mute masina parcata care imi bloca iesirea masinii mele. Alarma nu a sunat, eu am devenit mai nervos (sotia era aproape in travaliu) si i-am rupt o stergatoare vecinului care imi bloca iesirea.

Neputind scoate masina personala din parcare, am facut deplasarea la spital (maternitate) cu un taxi.
Dupa ce am internat-o pe sotie la maternitate (care a si nascut in urmatoarele ore), cind m-am intors acasa, vecinul chemase politia si imi facuse plingere penala pentru distrugere. Momentan nu am dat nici o declaratie la politie, dar am primit o citatie prin care sa ma prezint in calitate de invinuit in cauza privind distrugerea auto.

Intrebarea mea:
Se poate invoca Art. 20 Cod Penal (Starea de necesitate), aliniatul 2:

"Este în stare de necesitate persoana care săvârşeşte fapta pentru a salva de la un pericol imediat şi care nu putea fi înlăturat altfel, viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane sau un bun important al său ori al altei persoane sau un interes general, dacă urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlăturat."

in apararea mea?

Pot depune plingere penala impotriva vecinului care mi-a blochat masina in parcare potrivit Art. 202 Cod Penal (Împiedicarea ajutorului)?

Exista vreo infractiune de genul "sechestrare ilegala de bunuri" care ar fi fost savirsita impotriva mea datorita imposibilitatii de a-mi utiliza masina intr-o stare urgenta de necesitate (sotia urma sa nasca in urmatoarele ore)?

Multumesc anticipat.

Răspuns la discuția contract cu CAS pentru PFA
mihaela_cva a scris:

platiti CASS aferent venitului obtinut si declarat la fisc, penalitat/dobanzi de intarziere, amenda nedepunere declaratii
In calitate de PFA sunteti obligat


Mentionez inca odata ca NU am acest contract cu CJAS/CNAS:
[ link extern ]

Deci NU am calitatea de asigurat. Intrebarea mea era ce se intimpla in cazul in care NU imi indeplinesc "obligatia" de a deveni asigurat (nu discut temeiul legal/constitutional prin care o persoana este "obligata" sa se asigure la CNAS ...)

Deci, despre ce declaratii este vorba?
Răspuns la discuția contract cu CAS pentru PFA
Am si eu un PFA din anul 2005. Platesc impozit pe norme de venit si PFA-ul este singura sursa de venit (nu sunt salariat in alta parte).
NU am avut NICIODATA contract cu Casa de asigurari de sanatate, si nici NU DORESC sa am vreodata.

Din ce am citit aici, si din legea 95/2006, am reusit sa extrag urmatoarele:
ART. 211 alineatul 1:
(1) Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi. In aceasta calitate, persoana in cauza incheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator, al carui model se stabileste prin ordin al presedintelui CNAS cu avizul consiliului de administratie.

ART. 213 alineatul 4:
(4) Categoriile de persoane care nu sunt prevăzute la alin. (1) şi (2) au obligaţia să se asigure în condiţiile art. 211 şi să plătească contribuţia la asigurările sociale de sănătate în condiţiile prezentei legi.

ART. 257 alineatul 1:
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).


ART 258 alineatul 3::
(3) Nerespectarea prevederilor art. 257 alin. (1) duce la diminuarea pachetului de servicii de baza, potrivit prevederilor art. 220. Diminuarea pachetului de servicii de baza are loc dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei

Intrebari:
- Ce se intimpla daca nu imi indeplinesc "obligatia" de a ma asigura la CJAS (in afara de faptul ca nu beneficiez de servicii medicale in spitalele de stat, nu pot avea un medic de familie, ...)?
- Exista alta lege/ordonanta/hotarire care stabileste alte consecinte si/sau infractiuni in afara de articolul 258 din legea 95/2006 (citat mai sus) in cazul in care NU am incheiat un contract cu CJAS si NU am platit CASS?

Mentionez inca odata ca NU am beneficiat vreodata de servicii medicale in nici o unitate medicala de stat, si nici nu doresc sa beneficiez vreodata in viitor.