Buna ziua. Situatia se prezinta astfel: Exista 2 coproprietari pe un teren. Unul dintre ei decedeaza si lasa un mostenitor testamentar, insa, inainte de deces intabuleaza intreaga suprafata fara stirea celuilalt coproprietar, schimband totodata si categoria de folosinta a terenului si limitele. Coproprietarul prejudiciat afla despre aceasta prima intabulare cu ocazia inscrierii in cartea funciara a mostenitorului. Intrebarea mea este daca se poate remedia situatia printr-o actiune in revendicare + anulare/rectificare carte funciara, daca termenul de 3 ani prevazut de Legea cadastrului a fost depasit (cu putin, dar a fost depasit). Totusi, cum se calculeaza acest termen? De la data intabularii (2022) sau de la data cand persoana prejudiciata a aflat despre intabulare (2025)? Si inca un aspect, modificarea in Registrul agricol s-a facut in 2023, pot considera ca termenul de 3 ani nu a fost depasit?
Buna ziua. Notarea unui litigiu in CF se face in baza unui Certificat de grefa. Avand in vedere greva magistratilor, ce alta solutie am? Dosarul este inscris pe rolul instantei, dar nu pot obtine deocamdata Certificatul de grefa. Pot obtine notarea in CF in baza cererii de chemare in judecata sau a altor documente? Va multumesc.
Buna ziua. Mama noastra si fratele ei au fost coproprietari cu privire la casa parinteasca. Dupa decesul mamei, noi am ramas in indiviziune cu unchiul nostru. In decembrie 2024 a survenit si decesul unchiului, care nu a fost casatorit si nu are copii. Am aflat ca o ruda care a avut grija de unchiul a obtinut prin testament de la acesta casa si curtea (inclusiv cota noastra de 1/2), pe care le-a si intabulat. Am obtinut extrasul de CF de la ANCPI si asa am aflat despre testament. Mentionez ca toate taxele si impozitele sunt platite de noi, la zi, pentru intregul imobil, incepand cu anul 2005 (anul in care a decedat mama). Ce cale legala avem sa ne recuperam cota noastra de ½ de la acea ruda? Va multumesc.
Buna ziua. Din eroare, pe chitanta care atesta plata onorariului provizoriu transmisa Biroului local de expertiza am mentionat numele altui expert decat cel stabilit de instanta de drept civil. Cand se transfera banii in contul expertului, BLE tine cont de incheierea instantei sau de mentiunea mea de pe chitanta? Cum pot remedia situatia? Va multumesc.