Buna ziua,
Ma numesc Daniela Bularda si incepand cu data de 15 februarie 2009 sunt in concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului. Copilul s-a nascut in data de 28 nov 2009.
Intrucat in cele 12 luni anterioare nasterii copilului pentru o perioada de 2 saptamani (2 zile in iunie si 8 in iulie) am fost in somaj tehnic, platit cu 85%, va rog sa imi spuneti daca sumele platite de angajator in cadrul acestei perioade sunt cuprinse in baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului.
bine dar nu este corect
statul castiga cate 2 luni de la fiecare mamica pentru ca in acele 42- 63 de zile postanatal mamicile sunt platite de la locul demunca. marea majoritate a mamicilor stau si in postnatal si deci nu intra in cic de la data nasterii copilului.altfel de ce mai este si postanatallul
mai bine intram de cand s-a nascut copilul in cic si nu ne mai complicam cu acest concediu .
nu stiu daca am reusit sa ma fac inteleasa .dar eu asa consider ca e normal ptr ca mie nu mi s-a suspendat contractul dupa ce am nascut ci dupa concediu postnatal.deci se implinesc 2 ani pe data de 8 sept nu pe 11 iulie
1. In perioada de concediu de maternitate ati ridicat banii de la locul de munca dar nu ati fost platita din banii angajatorului. Acesta a recuperat banii de la casa de Sanatate.
2. Nu e vorba de o complicatie intre concediul de maternitate si CCC pana la 2 ani, deoarece sunt si mame care renunta la CCC, unele si la cel de maternitate (cel putin la prenatal).
3. Chiar daca sunt unele legi care nu ne convin nu avem ce face trebuie sa le respectam.
Indemnizatia pentru concediul de maternitate (prenatal + postnatal) se suporta tot de stat. Angajatorul plateste sumele dar si le recupereaza de la Fondul de concedii si indemnizatii.
De obicei, angajatele insarcinate intra mai devreme in concediu de maternitate, fiind obligate sa pastreze pentru dupa nastere doar 42 de zile.
Puteati depune dosarul pentru concediu crestere copil imediat dupa ce ati nascut, daca va avantaja mai mult.
Pentru unele persoane indemnizatia de concediu de maternitate este mai mare decat indemnizatia CIC (daca au avut venituri lunare mai mici in cuprinsul celor 12 luni care se iau in calcul).
ART. 66/Contractul colectiv la nivel national
(1) În cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumită perioadă, diferenţa dintre salariul de bază individual avut şi indemnizaţia legală la care are dreptul.
2) Perioada pe durata căreia să acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 6 săptămâni.
(3) Diferenţele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
***Puteati sa solicitati si acest lucru angajatorului***
.................................................................................................................
Contractul dvs de munca, s-a suspendat de 2 ori:
- o data pentru concediu maternitate (post si prenatal) - suspendare de drept
- o data pentru concediu ingrijire copil - suspendare la cererea salariatului